fbpx

Έλα πάρε, πάρε | 8 πόλεις του εξωτερικού όπου μπορείς να αγοράσεις σπίτι με μόλις 1€!


Ομολογουμένως το να αποκτήσεις ένα ολόδικό σου σπίτι φαντάζει ως τη μεγαλύτερη και πιο δύσκολη αγορά που μπορεί να κάνεις στη ζωή σου. Χρόνια δουλειάς και κόπου απαιτούνται για να φτάσεις στο σημείο εκείνο που θα μπορέσεις να ανοιχτείς τόσο. Μπορεί και όχι. Αλλά δεν είναι του παρόντος αυτό. 

Αποδεικνύεται ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, αρκεί να ρίξεις μια ματιά στο εξωτερικό.

Ορισμένες πόλεις στον κόσμο πουλούν σπίτια σε τιμή… μιας τυρόπιτας. 1 ευρώ πρέπει να δώσεις όλο κι όλο, για ν’ αποκτήσεις τη δική σου στέγη, που σημαίνει πως είτε θα στερηθείς ένα καφεδάκι στην ημέρα σου, ή θα έχεις την τύχη να βρεις ένα κέρμα στο δρόμο. Τέλος πάντων, το point είναι πως δε θα χρειαστεί να κοπιάσεις καθόλου, ώστε να αγοράσεις τη δική σου οικία στις παρακάτω πόλεις:

#1 Σαμπούκα, Ιταλία 

Η Ιταλία ήταν αυτή που έθεσε «νέους όρους» στις αγοραπωλησίες ακινήτων, προσφέροντας έναν τεράστιο αριθμό υπέροχων σπιτιών με μόλις 1€! Πρόκειται για σπίτια που βρίσκονται σε διάφορα χωριά και περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν λίγοι κάτοικοι. Σκοπός μιας τέτοιας κίνησης ήταν να αναζωογονηθούν τα μέρη αυτά, δίνοντας ένα κίνητρο σε ανθρώπους των πόλεων να κάνουν τη μεγάλη μετακόμιση. Η Σαμπούκα είναι μία από αυτές τις πόλεις, όπου θα βρεις ακόμα κατοικίες σε ελάχιστο κόστος. Ωστόσο, η μόνη παγιδούλα που θα έλεγα ότι υπάρχει, είναι πως ο καινούριος ιδιοκτήτης καλείται να μετατρέψει το νέο του σπίτι σε ένα πανέμορφο μέρος μέσα σε 3 χρόνια.


#2 Ρουμπαί, Γαλλία

Πόλη στη Βόρεια Γαλλία, κοντά στο Βέλγιο, αναπτύσσεται συνεχώς και τα πάει καλά στον οικονομικό τομέα. Τι άλλο θέλουμε δηλαδή;! Καλεί λοιπόν κόσμο να την… κατοικίσει, προσφέροντας μικρά σπίτια στη βιομηχανική της περιοχή, στην τιμή του 1€. Βέβαια κι εδώ υπάρχουν κάποιοι όροι. Πρέπει να ζήσεις στο σπίτι τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ πρέπει επίσης να επενδύσεις λίγο από το χρόνο σου και τα οικονομικά σου σε ανακαινίσεις.


#3 Τόκιο, Ιαπωνία

Εδώ σίγουρα δεν τίθεται θέμα πληθυσμού, μιας και πρόκειται για πόλη που ασφυκτιά από τους κατοίκους της. Το παράδοξο είναι πως ακόμα κι έτσι, διαθέτει πολλά ακατοίκητα σπίτια, οι ιδιοκτήτες των οποίων ψάχνουν να βρουν κόσμο να τα ξεφορτωθούν. Αυτό συμβαίνει διότι οι Ιάπωνες είναι λίγο προληπτικοί σαν λαός και σου λέει πως άμα ένα σπίτι είχε υποφέρει από κάποια καταστροφή ή έγκλημα, τότε είναι καταραμένο και δε δέχονται να μείνουν σ’ αυτό. Οι ιδιοκτήτες ουσιαστικά παρακαλάνε να τα πουλήσουν, ζητώντας ένα γελοίο ποσό ή ακόμα και δίνοντάς τα δωρέαν. Μάλιστα έχουν δημιουργήσει μία ιντερνετική αγορά με την ονομασία Akiya, όπου ανεβάζουν τις εγκαταλελειμμένες κατοικίες.


#4 Οκουτάμα, Ιαπωνία

Η Ιαπωνία εκτός από γρήγορους ρυθμούς ζωής, φώτα και τεχνολογία, έχει να προσφέρει και το άλλο άκρο, δηλαδή καταπράσινα τοπία, ηρεμία και επαφή με τη φύση. Εάν λοιπόν προτιμάς τη δεύτερη περίπτωση, τότε η πόλη Οκουτάμα είναι ιδανική για σένα. Οι τοπικές αρχές παρατήρησαν πως το συγκεκριμένο μέρος έχει πέραση σε νέους ανθρώπους, γι’ αυτό και σχεδίασε ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε να το κάνει ακόμη πιο δημοφιλές. Πουλάει σε πολύ χαμηλές τιμές τα σπίτια του, ωστόσο βάζει κάποια κριτήρια για τους αγοραστές. Αυτοί λοιπόν πρέπει να είναι από 43 και κάτω, ενώ επίσης καλούνται να ζήσουν τουλάχιστον 22 χρόνια στο σπίτι που θ’ αγοράσουν.


#5 Μπάφαλο, Η.Π.Α

Άλλη μία πόλη, όπου οι αρχές της έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις, να αποκτήσει σπίτι με μόλις 1 δολάριο. Αυτό που χρειάζεται για να κάνει κανείς δικό του ένα σπίτι στο Μπάφαλο, είναι να αποτελεί νομοταγή πολίτη, να ζήσει σ’ αυτό τουλάχιστον 3 χρόνια και να επενδύσει ένα αξιόλογο ποσό στις ανακαινίσεις του. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι αρχές προσπαθούν να αναπλάσουν τον τόπο τους, χωρίς να ξοδέψουν μεγάλο ποσό χρημάτων. Τη λες και σωστή τακτική!


#6 Ντιτρόιτ, Η.Π.Α

Το Ντιτρόιτ, πέρασε δύσκολα τα τελευταία χρόνια, με ανεργία, χρεοκοπία κι εγκληματικότητα να τo θερίζουν, οπότε καταλαβαίνεις πως οι κάτοικοί της, σε μια απέλπιδα κατάσταση, είπαν να ξεπουλήσουν τα σπίτια τους. Θεωρούν πως θα χρειαστεί καιρός μέχρι να αναγεννηθεί η πόλη, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που το βρίσκουν μια καλή ευκαιρία, ν’ αποκτήσουν σπίτια σε πολύ χαμηλές τιμές.


#7 Λίβερπουλ, Μεγάλη Βρετανία 

Βλέπεις, οι κάτοικοι του Λίβερπουλ πηγαίνουν να κάνουν την τύχη τους στο μεγάλο Λονδίνο και κάπως έτσι η πόλη έμεινε με 200.000 άδεια σπίτια μέσα σε 6 μήνες. Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία, όχι αστεία. Τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα σπίτια της πόλης άδειασαν τις δεκαετίες ‘7ο, ’80, ’90, όπου η εργατική τάξη του τόπου μετακόμιζε στην πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση λοιπόν, στην προσπάθειά της να φέρει κόσμο πίσω στο Λίβερπουλ, πουλάει τα σπίτια αυτά σε τιμή της 1£. Ωστόσο οι προϋποθέσεις είναι αρκετά αυστηρές. Πρώτον, πρέπει να αποτελεί το πρώτο ακίνητο που αγοράζεις, ενώ επίσης πρέπει να θεωρείσαι πολίτης της πόλης και να ζήσεις στο σπίτι για τουλάχιστον 5 χρόνια. Τέλος, οι ανακαινίσεις που θα κάνεις στο χώρο, θα πρέπει να συμπίπτουν με τα στάνταρτς της πόλης.


#8 Καντέλα, Ιταλία 

Απ’ ό,τι φαίνεται, η Ιταλία έχει επιλογές να προσφέρει. Άλλη μία πόλη λοιπόν όπου πωλούνται πάμφθηνα σπίτια, είναι η Καντέλα. Εκεί μπορείς να βρεις ακίνητα με 1€, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, σε πληρώνουν κι από πάνω 2.000€, σε μια προσπάθεια να μην… ξεμείνει ολοκληρωτικά η πόλη από κατοίκους. Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει φύγει, ψάχνοντας την τύχη του σε μεγαλουπόλεις, με αποτέλεσμα η Καντέλα να σταματήσει να αναπτύσσεται οικονομικά και να αυξηθεί η ανεργία της. Τι πρέπει να κάνεις εσύ για να πάρεις και το μεγάλο ποσό; Να γίνεις μόνιμος κάτοικός της και να έχεις εισόδημα τουλάχιστον 7.500€ το χρόνο. Ωστόσο, αν μετακομίσεις μόνος σου, λαμβάνεις 800€, ενώ αν μετακομίσεις με την οικογένειά σου, τότε το ποσό πάει στα 2.000€.

Ευκαιρίες υπάρχουν από ό,τι βλέπεις, οπότε η επιλογή είναι δική σου. Δε θέλω να σε επηρεάσω, αλλά μια επένδυση στη γειτονική Ιταλία θα την έκανα.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET