ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Πλησιάζω τα 30, ώρα να παντρευτώ… μπορεί και όχι!

Κάποιοι είμαστε ακόμα... παιδιά, δεν είμαστε για τέτοια!

Κοντεύουμε Ιούνιο ρε παιδιά κι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Εντάξει εντάξει, μη φωνάζετε, θα το διορθώσω. Κοντεύουμε Ιούνιο και 2-3 άτομα ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Πλησιάζουν τα γενέθλιά μου. Μπαίνω αισίως στα 27 και τα 30 φαντάζουν πλέον τόσο κοντά…

Είμαι σίγουρος πως έχεις μια εικόνα τι γίνεται όταν φτάνεις σ’ αυτήν την ηλικία σε τούτη τη χώρα που ζούμε.

Πρέπει επειγόντως να σοβαρευτείς, να γίνεις ανεξάρτητος κι ώριμος άνθρωπος, ώστε να βρεις μια καλή κοπέλα και να την παντρευτείς. Τι νόμιζες; Θα φτάσεις τα 30 κι ακόμα να παντρευτείς; Είναι επικίνδυνα μονοπάτια αυτά. Σε αχαρτογράφητα νερά που λέει ο Γιάνης με το ένα νι. Επίσης καλό θα ήταν να προγραμματίζεις κι ένα παιδάκι σιγά σιγά.

Στη φάση που βρίσκομαι είναι κομματάκι δύσκολο να έχω παντρευτεί πριν τα 30 ή και λίγο μετά. Δε φαντάζεστε πόσο με στεναχωρεί αυτό φίλες και φίλοι. Ξυπνάω το πρωί κι αισθάνομαι πως τίποτα δεν έχει νόημα. Το άγχος με καταβάλλει και το βιολογικό μου ρολόι έχει αρχίσει να χτυπάει αλύπητα. Χώρια όλα τα υπόλοιπα που κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Πρόσφατα αγόρασα ένα διπλό κρεβάτι κι έχει αρχίσει να με πιάνει κατάθλιψη που δεν μπορώ να το μοιραστώ με το άλλο μου μισό. Πόσο ενοχλητικό είναι που δεν υπάρχει κάποια στο ίδιο σπίτι με μένα, για να αλλάζει με τη βία αυτό που θέλω να δω στην τηλεόραση. Μα τι μαλακίες είναι αυτές, πρέπει επειγόντως να σοβαρευτώ!

Τώρα νομίζετε πως κοροϊδεύω και… πολύ καλά κάνετε, έτσι είναι.

Εκεί που παλιότερα η ζωή όλων έμπαινε σε μια σειρά στα μέσα της δεκαετίας των 20-something, τώρα νιώθεις τα 30 να πλησιάζουν και οι μεγάλες απορίες που έχεις για τη ζωή, παραμένουν χωρίς απάντηση. Τι θα κάνω στη ζωή μου; Μου αρέσει αυτό που σπούδασα; Γιατί δεν έχω κάνει ποτέ μία νορμάλ σχέση; Γιατί δεν έχω νιώσει ποτέ πραγματικά καψουρεμένος και για ποιο λόγο όταν κλάνεις στο ντους ή την μπανιέρα, βρωμάει περισσότερο; Καυτά ερωτήματα που σε κάποια χωράει και σε κάποια άλλα δε χωράει απάντηση. Ο Μαζωνάκης λέει πως έχουμε μέρες με λιακάδα και δίκιο έχει, αλλά όχι πάντα. Πολλές φορές νιώθουμε ανασφάλεια και μη έτοιμοι πνευματικά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της δεκαετίας που έρχεται.

Το μόνο που ξέρω μέχρι στιγμής, είναι πως δεν πρόκειται να νοικοκυρευτώ ποτέ.

Και είναι πολύ λογικό όταν εσύ ο ίδιος δε σε αντέχεις πολλές φορές, να μην μπορούν να σε αντέξουν και οι γύρω σου. Έχω πολλούς φίλους που κάνουν φυσιολογικές σχέσεις από μικρή ηλικία. Δεν έχω κανένα θέμα με αυτούς, αρκεί να μην προκαλούν όσο είναι δυνατόν. Όποιος με πει υπερβολικό να του δώσω το τηλέφωνο του ψυχοθεραπευτή μου να του το βεβαιώσει αυτός. Κερνάει καφεδάκι ο γιατρός χαλαρά στο γραφείο του και μετά άνετα μπορεί να μιλήσουμε και για την πρώην μου η οποία μ’ έκανε να νομίζω πως χρειάζομαι ψυχοθεραπευτή. Εγώ έπεσα στους γιατρούς κι εκείνη έπεσε στην αγκαλιά ενός γιατρού. Worked out for the best.

Τα παραπάνω είναι τα λιγότερα που μπορεί να σε βασανίζουν όταν τα πρώτα -άντα πλησιάζουν. Όλοι μπαίνουμε στη λούπα του «εντάξει έχουμε χρόνο» και πως «η τύχη θα συνωμοτήσει και μια φορά για εμάς». Όταν τριγυρίζουν τέτοιες σκέψεις στο μυαλό μας, δε θα ήθελα να μας στεναχωρήσω αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμα σαν 20άρηδες λειτουργούμε. Δε θα πω αν αυτό είναι καλό ή κακό. Είναι αυτό που είναι.

Κάποιοι ήταν τυχεροί και καταστάλαξαν στη ζωή τους πολύ νωρίς. Ξέρω και πολλούς όμως, που ακόμα και στα 40 δεν έχουν βρει κάτι να τους γεμίζει και προσωπικά τους σέβομαι ιδιαίτερα γιατί στην τελική είναι μαγκιά τους. Όλοι για ένα όνειρο ζούμε και πάντα κουβαλάμε το κόστος του να το κυνηγάμε με κάθε τρόπο.

Κάποιες φορές όμως, δεν μπορείς να υπολογίσεις ορισμένα πράγματα. Στη δική μας περίπτωση μεσολάβησε και μια οικονομική κρισάρα ΝΑ, με το συμπάθειο. Πολλοί άλλαξαν ρότα εξαιτίας αυτής. Προς Θεού, δε λέω πως για όλα τα στραβά έφταιξε αυτή η κατάσταση, όμως πρέπει να παραδεχτούμε στον εαυτό μας πρώτα απ’ όλα, πως ένα μικρό ρολάκο τον έχει παίξει στη ζωή μας. Για πολλούς η επιτυχία σου σαν άνθρωπος κρίνεται από το τι δουλειά έχεις, πόσα λεφτά βγάζεις, αν παντρεύτηκες νωρίς, αν έκανες παιδιά κι αν βρήκες τον/τη σύντροφο σου στη ζωή όντας παρθένος/α.

Ναι ρε μαλακές. Αυτά έχουν σημασία φυσικά. Όχι το αν είσαι καλός άνθρωπος, με σωστές ηθικές αξίες να προσφέρεις στην κοινωνία. Αυτά είναι τα σημαντικά και είναι ικανά να μας ρίξουν στα αντικαταθλιπτικά σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να τα εκπληρώσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται. Έπειτα, μερικοί μέτριοι θα μας κρίνουν από αυτά λες και ζητήσαμε τη γνώμη τους και νομίζουν πως η αποψάρα τους μετράει παραπάνω από των υπολοίπων. Τι μπορείς να περιμένεις όμως από μία γενιά , που τα γαμάει κάθε μέρα και περισσότερο? Που η κάμερα του κινητού και τα εκατοστά του. πουλιού της , είναι πιο σημαντικά από έννοιες όπως ηθική, ξήγα και ειλικρίνεια? Η γενιά που το να εκφράζεσαι σε κάνει αδύναμο και μαλάκα. 

Σε αυτό το σημείο έρχονται και τα αδιέξοδα. Δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Σκέφτεσαι να κυνηγήσεις τα όνειρα σου αλλά δεν μπορείς γιατί ένα τσούρμο μαλάκες που προσπαθούν να σου κάνουν κεφάλι, βάζουν συνεχώς στο νου σου ανοησίες χωρίς κανένα νόημα.

Γι’ αυτό σήμερα θα αλλάξουμε ρότα. Θα αφήσουμε όλες αυτές τις πίπες πίσω μας και θα υποσχεθούμε στον εαυτό μας πως θα τα κάνουμε όλα διαφορετικά. Όπως έλεγε και μια ψυχή πριν μερικά χρόνια, «Κύριοι ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Για αλλαγή, θα τους γράψουμε όλους κάτω χαμηλά και θα ζήσουμε τη ζωή μας δίχως πρέπει. Τα «θέλω» είναι αυτά που θα πρωταγωνιστούν από εδώ και πέρα και κυρίως εκείνα που είναι δικά μας. Η οριοθέτηση απαγορεύεται ρητώς.

*Ακολουθούμε αυτά τα βήματα με προσοχή, μέχρι να βρεθεί το ελιξίριο για την αιώνια νιότη ή γίνουμε σαν τον Μπέντζαμιν Μπάτον.


Photo by Andreas Rønningen on Unsplash

OUR20s

DIGITAL

Βγήκαν οι κορυφαίοι Έλληνες influencers και η Ιωάννα Τούνη τους πατάει όλους!

ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Υπάλληλος της Google εξηγεί γιατί το να μένει με τους γονείς της μέχρι τα 32 της ήταν ΟΤΚ!

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το ‘Live A Legacy 2024’ θα σου δώσει τα εφόδια που χρειάζεσαι για την καριέρα που ονειρεύεσαι! 

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET