ΕΛΛΑΔΑ

Πληροφορική: Μεγάλο έλλειμα εργαζομένων λόγω brain drain και μη επαρκούς εξειδίκευσης!

Το 43% των εταιρειών αξιολογεί ως «μέτρια» την ετοιμότητα ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Neopolis Team

3 Ιανουαρίου, 2023

Danial Igdery / Unsplash

Η Πληροφορική είναι ένας κλάδος πολλά υποσχόμενος. Σε αυτόν λοιπόν, θα σημειώναμε μια πολύ decent θέση εφόσον το φαινόμενο brain drain δεν ευθυνόταν για τη φυγή τόσων νέων στο εξωτερικό. Μιλώντας με αριθμούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ παγκοσμίως η Ελλάδα θα βρισκόταν στην 3η θέση χάρη στα dev μυαλά της, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα φιγούραρε 2η.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα στο συγκεκριμένο κλάδο, ακριβώς εξαιτίας του brain drain αλλά και της ανεπαρκούς εξειδίκευσης των αποφοίτων. Τα ευρήματα αυτά φέρνει στην επιφάνεια έρευνα που διεξήγαγε ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος) σε συνεργασία με την Deloitte, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2022.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ο αριθμός των επιστημόνων στον κλάδο της πληροφορικής ανέρχεται περίπου σε 160.000, εκ των οποίων περίπου 100.000 απασχολούνται σε εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ (64%), 35.000-40.000 (23%) απασχολούνται σε άλλους κλάδους, ενώ οι υπόλοιποι έχουν απορροφηθεί στο δημόσιο τομέα (9%) και είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (4%).

Αν σκεφτούμε τους ψηφιακούς στόχους της Ε.Ε έως το 2030 αλλά και τις ανάγκες της Ελλάδας για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της, τότε μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας η χώρα θα χρειαστεί περίπου 280.000 – 300.000 επιστήμονες του κλάδου. Με μια απλή αφαίρεση, αυτό σημαίνει 120.000 – 140.000 παραπάνω απ’ όσους έχει σήμερα (160.000).

Από την άλλη, η έρευνα υπολογίζει πως η αντίστοιχη προσφορά αποφοίτων θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα (2023-2030) σε 64.000 – 68.000 ή 8.000 – 8.500 ετησίως. Έτσι λοιπόν, προκύπτει το έλλειμα σε εργαζομένους στην Πληροφορική, αφού η ελληνική αγορά θα έχει ανάγκη επιπλέον 60.000 – 70.000 ειδικούς ή 7.000-7.500 ετησίως για να καλύψει τη ζήτηση σε ορίζοντα 8ετίας.

Κύριες αιτίες του φαινομένου

Η πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών (85%) που συμμετείχαν στην έρευνα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων στον κλάδο ΤΠΕ, με τις περισσότερες να συμφωνούν πως η κυριότερη αιτία είναι η μη επαρκούς εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα γύρω από τον κλάδο (78%). Εξίσου σημαντική είναι η μετανάστευση νέων επιστημόνων (70%), ενώ ακολουθεί και ο ελλιπής επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (46%). Επίσης, ο περιορισμένος αριθμός αποφοίτων από τα ελληνικά τμήματα ΤΠΕ στην Ελλάδα (41%) αποτελεί άλλη μία αιτία έλλειψης εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω 7 στις 10 επιχειρήσεις παραδέχονται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακάλυπτες θέσεις στον τομέα της πληροφορικής, με το 43% των εταιρειών να αξιολογεί ως «μέτρια» την ετοιμότητα ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως την τρέχουσα περίοδο οι τρεις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις εταιρείες πληροφορικής είναι: ο προγραμματισμός, η κυβερνοασφάλεια, καθώς και η αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων. Στο άμεσο μέλλον ωστόσο, περιζήτητη αναμένεται να είναι και η διαχείριση του cloud.

Η ίδια έρευνα παρουσιάζει μερικές προτάσεις-λύσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη του κενού σε ειδικούς ΤΠΕ στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται οι ακόλουθες δράσεις:

Βραχυπρόθεσμες

  • Αύξηση προγραμμάτων κατάρτισης σε αντικείμενα ΤΠΕ,
  • Προσέλκυση & αξιοποίηση ειδικών από το εξωτερικό (Visas/ Hubs),
  • Δημιουργία νέων μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΠΕ,
  • Υποχρεωτική πρακτική άσκηση φοιτητών & ενίσχυση συνεργασίας ΑΕΙ – εταιριών.

Μακροπρόθεσμες

  • Δημιουργία νέων προπτυχιακών τμημάτων ΤΠΕ,
  • Εμπλουτισμός προγραμμάτων σπουδών λοιπών τμημάτων με μαθήματα ΤΠΕ,
  • Ενίσχυση αντικειμένων & δεξιοτήτων ΤΠΕ σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
  • Συνεργασία με ξένες χώρες σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό ορίζοντα που απαιτείται, για να είναι ορατά τα αποτελέσματα των δράσεων, προβλέπεται το κενό να καλυφθεί από το έτος 2029 και μετά.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Στα πράγματα που δεν έγιναν ποτέ… η Emilia Vodos έβγαινε με τον Drake στον Καναδά!

ΕΛΛΑΔΑ

Youth Pass: Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις για τα 150 ευρώ – Πότε θα καταβληθεί το ποσό!

ΕΛΛΑΔΑ

H EΡΤ σε στέλνει στην Eurovision με εισιτήρια για τις 3 βραδιές και δωρεάν αεροπορικά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το παγωτό Pokémon είναι άλλη μία επική στιγμή της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπ. Παιδείας: Τέλος τα κινητά στο σχολείο – Οι μαθητές θα τα παραδίδουν κάθε πρωί!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα τμήματα που κινδυνεύουν να κλείσουν με τον ερχομό των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET