fbpx

Τσέκαρε τις πληροφορίες που μαζεύει η Google για σένα και διέγραψέ τες με απλά βήματα!


Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για τη συγκέντρωση και τη διάθεση πληροφοριών και για το κατά πόσο «φακελωμένοι» στο διαδικτυακό κόσμο. Έχει αποδειχθεί ότι έχει γίνει παράνομη χρήση των πληροφοριών αυτών που μας αφορούν και ότι γενικά, η σχέση μας με το ίντερνετ είναι αμφίδρομη. Δεν παίρνουμε μόνο εμείς τις υπηρεσίες που μας προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα του δίνουμε κιόλας πράγματα, τα οποία χρησιμοποιεί για το δικό του συμφέρον.

Όλοι έχουμε πέσει πάνω σε διαφημίσεις σχετικές με κάτι που είτε γκουγκλάραμε πριν από λίγο, ή απλώς αναφέραμε δυνατά σε κάποιον δίπλα μας. Στην αρχή ήταν λίγο creepy, αλλά το συνηθίσαμε κι αυτό. Γενικότερα, αρχίσαμε να αποδεχόμαστε την ιδέα ότι όσο πιο πολύ μπαίνουμε στον κόσμο του ίντερνετ τόσο περισσότερο θα εισέρχεται κι αυτός στον δικό μας. Υπάρχει όμως η επιλογή να το σταματήσεις, ή για την ακρίβεια να το μειώσεις σε κάποιο βαθμό.

Είναι πληροφορίες που έχει συλλέξει η Google από εσένα και τις οποίες μπορείς να πάρεις πίσω, με μερικά απλά βήματα.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, ξεκινά «μια διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για την ασφαλή και πλήρη διαγραφή των δεδομένων από τα συστήματα αποθήκευσής μας», κατά την οποία εσύ θα διαγράφεις τις πληροφορίες από το Google Account σου κι εκείνη αρχίζει αμέσως να τα αφαιρεί και να σταματά τη χρήση τους για εξατομίκευση. 

Google Accounts

Αρχικά, για να δεις ποιες πληροφορίες έχει η Google για εσένα, πρέπει να επισκεφτείς το https://myaccount.google.com/.

Εκεί μπορείς να δεις διάφορα πράγματα, σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο του λογαριασμού σου, τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, έναν γρήγορο σύνδεσμο προς την ενότητα εξατομίκευσης κ.ά.

Για να ξεκινήσεις τη διαδικασία εύρεσης και διαγραφής πληροφοριών, πηγαίνεις στις «Προσωπικές πληροφορίες» (Personal Info), που βρίσκεται στην αριστερή στήλη.

Εδώ εμφανίζονται πληροφορίες όπως το όνομά σου, η ημερομηνία γέννησης, το φύλο, εφεδρικές διευθύνσεις email για την ανάκτηση λογαριασμού και το τηλέφωνό σου. Αν κλικάρεις σε κάποια από αυτές τις πληροφορίες, θα μεταφερθείς σε μια οθόνη όπου θα έχεις τη δυνατότητα να διαχειριστείς αυτά τα δεδομένα.

Σχεδόν όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να διαγραφούν ή, αν όχι, μπορούν να αλλάξουν. Τα βασικά δεδομένα που η Google επιμένει να κρατά είναι το όνομα και το ψευδώνυμό σου. Εάν η Google έχει την ημερομηνία γέννησής σου, δεν μπορεί να διαγραφεί, αλλά μπορείς να επιλέξεις ποιος μπορεί να τη δει. Επίσης, δεν μπορείς να αλλάξεις ή να διαγράψεις τα εναλλακτικά ονόματα χρήστη, εάν έχεις.

Ακριβώς από κάτω υπάρχει ένα παράθυρο όπου αναγράφεται «Επιλέξτε τι βλέπουν οι άλλοι» (Choose what other see). Πάτησε το σύνδεσμο «Μετάβαση στην ενότητα σχετικά με εμένα» (Go to About me). Εδώ δε θα διαγράψεις πληροφορίες, αλλά θα επιλέξεις ποιος μπορεί να τις δει σε όλες τις υπηρεσίες της Google.

Ιστορικό

 

Το ιστορικό της δραστηριότητάς σου περιλαμβάνει το ιστορικό περιήγησης στον Chrome, το ιστορικό αναζήτησης, το ιστορικό αναζήτησης και προβολής του YouTube, καθώς και το ιστορικό τοποθεσίας.

Το Ιστορικό Τοποθεσίας (Location History) είναι το πιο κρίσιμο για το προσωπικό απόρρητο. Πήγαινε στην ενότητα «Δεδομένα και εξατομίκευση» (Data & personalization) που βρίσκεται, επίσης, στην αριστερή στήλη στο My Account. Έπειτα Δεδομένα και εξατομίκευση> Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας> Ιστορικό τοποθεσίας (Data & personalization > Activity Controls > Location History).

Στην επόμενη οθόνη θα δείτε μια σειρά από επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του ιστορικού τοποθεσίας. Επίσης, υπάρχει μια επιλογή αυτόματης διαγραφής. Η ενότητα «διαχείριση δραστηριότητας» ανοίγει τους Χάρτες Google, όπου μπορείτε να διαγράψετε τις πληροφορίες που διαθέτει η Google κατά περίπτωση.

Όσον αφορά στο «Ιστορικό περιήγησης και αναζήτησης» (Web & App Activity), βρίσκεται επίσης στην ίδια ενότητα (Data & personalization).

Πας Δεδομένα και εξατομίκευση> Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας> Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών (Data & personalization > Activity Controls > Web & App Activity). Και πάλι θα μεταφερθείς σε μια άλλη σελίδα, όπου μπορείς να απενεργοποιήσεις το ιστορικό και τη δραστηριότητα του Chrome με ένα απλό κλικ. Επίσης, υπάρχει μια επιλογή για να μην αποθηκεύονται φωνητικές εγγραφές. Αυτή η ρύθμιση είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή, αλλά αν την έχεις ενεργοποιήσει και θέλεις να την απενεργοποιήσεις, οι προηγούμενες εγγραφές δεν θα διαγραφούν.

Τέλος, υπάρχει το «Ιστορικό στο YouTube» (YouTube History), το οποίο περιλαμβάνει το ιστορικό παρακολούθησης και αναζήτησης και ακολουθεί τις ίδιες βασικές ρυθμίσεις που είδαμε και στις άλλες δύο ενότητες.

Επαφές και εξατομίκευση διαφημίσεων

Εάν θέλεις να αφαιρέσεις τις επαφές σου από τη Google, πηγαίνεις στο People & sharing’, που βρίσκεται, επίσης, στην αριστερή στήλη του My Account. Αφού πατήσεις εκεί, πηγαίνεις στις Επαφές (Contacts).

Αυτή η ενότητα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να απενεργοποιείς λειτουργίες όπως η αυτόματη αποθήκευση επαφών από τις συνδεδεμένες συσκευές σου, όπως ένα τηλέφωνο.

Επίσης, αν θέλεις, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα «Δεδομένα και εξατομίκευση> Εξατομίκευση διαφημίσεων> ρυθμίσεις διαφημίσεων» (Data & personalization > Ad personalization > Go to ad settings). Σε αυτήν την ενότητα θα δεις όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει για σένα η Google σχετικά με τις διαφημίσεις που σου δείχνει και σου επιτρέπει να ενεργοποιήσεις και να απενεργοποιήσεις ό,τι δεν επιθυμείς.

Ψάχνοντας το site, θα βρεις και άλλες επιλογές σχετικά με τα δεδομένα σου, στα οποία μπορείς να επέμβεις, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τις αντίστοιχες επιλογές.

Ασφάλεια

Στην αριστερή στήλη του My Account υπάρχει και ένα tab με τίτλο «Ασφάλεια» (Security) το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες ώστε να μπορείς να έχεις πρόσβαση στο λογαριασμό σου, εάν πχ χάσεις τον κωδικό σου. Αν χρησιμοποιείς κάποια άλλη μέθοδο ανάκτησης λογαριασμού, θα ήταν καλό να αφαιρέσεις τον αριθμό τηλεφώνου. Η χρήση του αριθμού σου για έλεγχο ταυτότητας μέσω SMS δεν είναι απόλυτα ασφαλής. Μια καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, όπως το Google Authenticator.

Πληρωμές και συνδρομές

Τέλος, υπάρχει η ενότητα «Πληρωμές και συνδρομές» (Payments & subscriptions). Εάν δεν θέλεις πλέον να χρησιμοποιείς το Google Pay, μπορείς να το διαγράψεις. Αυτή η ενότητα επιτρέπει, επίσης, να διαχειριστείς τις συνδρομές σου στο YouTube και πιθανές αγορές που έκανες χρησιμοποιώντας αναζήτηση, χάρτες ή Google Assistant.

Κάτι μας λέει ότι έχεις δουλίτσα να κάνεις…

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET