ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πιερρακάκης για πανεπιστήμια και Υπ. Παιδείας: «Να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα»!

Μένει να το δούμε!

Neopolis Team

28 Ιουνίου, 2023

Από τη μέρα που ακούστηκαν οι φήμες για τη μετακίνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Υπουργείο Παιδείας, το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε ήταν ότι η εκπαίδευση θα ξεκολλήσει από το 1950 και θα μπει επιτέλους στη νέα εποχή. Και όντως, σαν επίσημος νέος Υπ. Παιδείας, το επιβεβαιώνει κι ο ίδιος.

Διάβασε κι αυτό

Το Υπουργείο Παιδείας μετονομάζεται, μια αλλαγή που θα κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες!

Ήδη έχουν γίνει κάποιες αλλαγές τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, με το ψηφιακό πτυχίο και το «έξυπνο» φοιτητικό πάσο να οφείλονται στον ίδιο. Σύμφωνα με όσα ετοιμάζει ωστόσο, αυτά ήταν απλά μια γεύση, αφού όπως χαρακτηριστικά υποσχέθηκε, το Υπουργείο Παιδείας «θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δε θα σας ταλαιπωρεί»

Αυτό σημαίνει ότι η ευχούλα μας είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί: Η γραμματεία θα βγει από τη ζωή μας (αν όχι εντελώς, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον) και όλα θα γίνουν πιο απλά, πιο γρήγορα και σίγουρα με περισσότερη διάθεση εξυπηρέτησης από αυτή που διακατέχει τη μεσήλικη κυρία στο γραφείο της γραμματείας της σχολής σου.

Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις του καινούριου Υπουργού αφορούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τονίζοντας πως οι όποιες ενέργειες θα γίνουν με στόχο τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, των γονέων και φυσικά των μαθητών. Σημειώνει ακόμα, ότι σημαντικό είναι να λυθεί η μεγάλη γραφειοκρατία, που θα μειώσει δυνητικά την ταλαιπωρία. Το ίδιο θα ισχύσει και στα δημόσια πανεπιστήμια, με τον ίδιον τον Υπουργό να αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναλαμβάνει η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την Προσχολική εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο. Και ειδικά για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βασική μας έμφαση είναι σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, ασφαλές, λειτουργικό και ελεύθερο, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνομιλεί με το μέλλον.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίτευξη των στόχων θα γίνει με μικρές καθημερινές αλλαγές, πλάι στις μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, όπως συμπλήρωσε στην ομιλία του:

«Σε αυτό το πνεύμα, η λογική που ερχόμαστε από σήμερα να κομίσουμε είναι: κάθε μέρα μια μικρή αλλαγή που βελτιώνει τη ζωή μαθητών, φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών, συντελεστών της παιδείας. Πολύ συχνά παρατηρεί κανείς ότι αθροιζόμενες όλες αυτές οι αλλαγές φέρνουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα από μεγάλες τομές που συχνά ανακοινώνονται και δεν ολοκληρώνονται.

Φυσικά θα χρειαστούν και τομές – και θα γίνουν με πολύ οργανωμένο και πλήρη τρόπο, ως αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς και διαβούλευσης. Να είστε σε κάθε περίπτωση σίγουροι ότι θα κάνουμε πολύ περισσότερα από όσα θα υποσχεθούμε. Αυτή είναι η κουλτούρα μας, το έχουμε ξανακάνει, θα το ξανακάνουμε και εδώ.» 

Ανανέωση, ωστόσο, θα θέλαμε να δούμε και στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης και η είσοδος στη νέα εποχή δε θα κάνει μεγάλη διαφορά, αν οι σχολές εξακολουθούν να είναι ένα «αχούρι», με ταβάνια που πέφτουν, σπασμένα παράθυρα/πόρτες, αμφιθέατρα που ξεχειλίζουν. Ένα θέμα που θίχτηκε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη κι ελπίζουμε να λάβει επιτέλους την προσοχή που του αρμόζει.

Έχουμε ένα σχέδιο συνολικής αναβάθμισης του χώρου της παιδείας: αναβάθμιση σπουδών, αναβάθμιση υποδομών, αναβάθμιση δεξιοτήτων, αναβάθμιση του κύρους των εκπαιδευτικών και, εν τέλει, αναβάθμιση προοπτικών.

Οι δεσμεύσεις του νέου Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στο σύνολο μας δίνουν μια ελπίδα, τώρα μένει να δούμε αν θα πραγματοποιηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET