ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα τα διαθέσιμα σπίτια για φοιτητές, τα ενοίκια όμως παραμένουν στο… Θεό!

Από τη μία χαιρόμαστε, από την άλλη κλαίμε...

Neopolis Team

27 Αυγούστου, 2020

Το 2020 έχει βάλει το χεράκι του σε πολλές αλλαγές, λόγω κορωνοϊού πάντα, οι οποίες βέβαια δε θα λέγαμε ότι είναι υπέρ μας. Εξαίρεση ωστόσο αποτελεί το θέμα των κατοικιών προς ενοικίαση, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε βγάλει την ψυχή κάθε φοιτητή που έψαχνε μία στέγη μακριά από το πατρικό του, σε λογική τιμή, να περάσει τα επόμενα 4 ή και παραπάνω χρόνια σπουδών του.

Το έβρισκε; Πολύ δύσκολα, μιας και τα περισσότερα διαμερίσματα πλέον είχαν πάρει ρόλο τουριστικού καταλύματος… 

Φέτος λοιπόν, ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στον τουρισμό έριξαν τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων που προορίζονταν για βραχυχρόνια μίσθωση, στην ανάγκη της μακροχρόνιας, πράγμα που εν μέρει συμφέρει τους φοιτητές που σε λίγες μέρες θα βγουν στο ψάξιμο, καθώς θα βρεθούν με αρκετές παραπάνω επιλογές όσων αφορά τα σπίτια. Γιατί από οικονομικής άποψης, τα πράγματα δε θα είναι το ίδιο εύκολα…

Με άλλα λόγια, τα ελεύθερα σπίτια είναι πλέον περισσότερα, οι τιμές όμως δε διευκολύνουν και τόσο το έργο των φοιτητών και των οικογενειών τους. Κι αυτό γιατί όσοι είχαν στο μυαλό τους να χρησιμοποιήσουν τα καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση αλλά πιάστηκαν στον ύπνο εξαιτίας της πανδημίας, προσπαθούν πλέον να καλύψουν τη χασούρα με την μπάλα να παίρνει αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη: τους φοιτητές. Ακόμη, οι ίδιοι πάλι, παρότι πλέον διαθέτουν τα ακίνητά τους για μεγαλύτερη διάρκεια, εξακολουθούν να τα κρατούν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ Airbnb).

Μιλώντας με νούμερα, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο ethnos.gr, οι αυξήσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι γονείς και τα παιδιά τους, ξεκινούν από 6,25% και φτάνουν μέχρι και 39,28% στην Αθήνα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης αποτελεί η πλ. Βικτωρίας, όπου το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας ήταν από 170€ έως 260€/μήνα, ενώ σήμερα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένη) κυμαίνεται από 280€ έως 350€/ μήνα.

Να σημειωθεί ότι πολλά από τα διαμερίσματα διατίθενται ανακαινισμένα και πλήρως επιπλωμένα, μιας και προορίζονταν αρχικά για βραχυχρόνια μίσθωση. 

Αναλυτικότερα, όμως, σε κάθε περιοχή, αναμένονται οι παρακάτω αλλαγές:

Κουκάκι: Το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 320€ έως 450€ και το δυάρι από 450€ έως 600€, όταν οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450€ έως 750€ (επιπλωμένο) και από 450€ έως 720€. 

Νεάπολη-Μουσείο: Οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300€ έως 450€, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450€ έως 520€/μήνα, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420€ έως 470€/μήνα.

• Εξάρχεια: Οι τιµές µίσθωσης για δυάρι κυµαίνονται από 350€ έως 470€/µήνα, ενώ πέρυσι από 250€ έως 350€/µήνα. Το 2019 τέτοια εποχή τα ακίνητα που είχαν καταχωριστεί (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισµένα) σε πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης σε Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο, άγγιζαν τα 779 µόνο στην πλατφόρµα Airbnb

• Κολωνάκι: Οι γκαρσονιέρες κυµαίνονται από 350€ έως 650€, ενώ οι τιµές µίσθωσης για δυάρια κυµαίνονται από 550€ έως 750€/ µήνα, σε αντίθεση µε το 2019 που κυµαίνονταν από 450€ έως 700€/µήνα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο ζητούµενο µηνιαίο µίσθωµα συµπεριλαµβάνουν και τους µηνιαίους λογαριασµούς ∆ΕΚΟ και κοινοχρήστων. Πέρυσι τέτοια εποχή στην περιοχή του Κολωνακίου ήταν εγγεγραµµένα µόνο στην πλατφόρµα βραχυχρόνιας µίσθωσης Airbnb περισσότερα από 353 ακίνητα.

• Καλλιθέα: Οι τιμές παρουσιάζουν γενικά μια σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για περιοχή που επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου, καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο. Θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόμη μία χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν στα αζήτητα. 

Γενικότερα, οι τιμές θα έχουν ανοδική πορεία σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην πρωτεύουσα, με τη Θεσσαλονίκη να δυσκολεύει επίσης σε μεγάλο βαθμό τους φοιτητές της.

Εξαίρεση αποτελούν η Ξάνθη, τα Ιωάννινα, ο Πύργος, η Σητεία -Ιεράπετρα, η Σπάρτη, η Καρδίτσα, η Καβάλα και η Φλώρινα, όπου οι τιμές παραμένουν σταθερές ή/ και καταγράφουν μικρές απώλειες στην ανώτατη ζητούμενη τιµή.

Αναλυτικότερα: 

• Ηράκλειο: Οι τιµές καταγράφουν σταθερότητα, µε απώλειες στην ανώτατη τιµή για την ενοικίαση γκαρσονιέρας και studio, ενώ αύξηση κατά 30€/µήνα καταγράφουµε στην ανώτατη τιµή µίσθωσης για δυάρι διαµέρισµα.

Χανιά: Οι τιµές εξακολουθούν να έχουν αυξητική πορεία. Πέρυσι δεν υπήρχαν διαθέσιµα studio για µακροχρόνια µίσθωση, διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραµµένα σε πλατφόρµες βραχυχρόνιων µισθώσεων. Φέτος η ζητούµενη τιµή µίσθωσης studio είναι στα 270€/µήνα. Αύξηση καταγράφεται στην ανώτατη τιµή µίσθωσης γκαρσονιέρας κατά 14,4% και στα δυάρια 22,2%.

Πάτρα: Οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018 είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, ενώ τη φετινή χρονιά οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις.

Καλαμάτα: Οι τιμές καταγράφουν αυξήσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα -κυρίως δυάρια- είναι ελάχιστα, αγγίζοντας ακόµη και τα 400 €/μήνα. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας κυμαίνεται από 260€-300€ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 200€-250€, αύξηση στην κατώτατη τιµή +30% και στην ανώτατη τιµή +20%.

Κέρκυρα: Το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευθεί, το κόστος ενοικίασης studio αγγίζει τα 380€/ µήνα, όταν το 2019 η ανώτατη τιµή ήταν 300€, δηλαδή +26%. Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 260€ έως 450€ και το δυάρι κυµαίνεται από 350€ έως 500€, όταν τη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κόστος ήταν από 250€ έως 300€ και από 300€ έως 450€.

Μυτιλήνη, Χίος και Σάµος: Σημαντικές αυξήσεις και στα τρία νησιά. Στη Μυτιλήνη συγκεκριμένα, οι ζητούµενες τιµές για ενοικίαση studio κυµαίνονται από 210€ έως 250€, για γκαρσονιέρα από 250€ έως 300€ και για δυάρι από 250€ έως 350€. Οι αντίστοιχες τιµές το 2019 ήταν για studio από 150€ έως 180€, για γκαρσονιέρα από 160€ έως 260€ και για δυάρι από 180€ έως 260€.

Με το πέρασμα του καλοκαιριού βέβαια και το τέλος της σεζόν, αναμένονται κάποιες μειώσεις, τουλάχιστον απ’ όσους θέλουν όντως να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση και να νοικιάσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του «Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Rela Estates», μέχρι στιγμής ελάχιστοι έχουν μπει στη διαδικασία αναζήτησης. Οι γονείς αναμένουν πρώτα την ανακοίνωση των βάσεων, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος «φέτος θα προσπαθήσουν να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν, δηλαδή ότι οι περισσότεροι θα προβούν σε μίσθωση της φοιτητικής στέγης μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές και στις αρχές έναρξης των μαθημάτων, δηλαδή τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.» 

Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να γλιτώσουν 1-2 μήνες ενοικίων, καθώς και τα μεγάλα νούμερά τους, τα οποία σημειώνονται κυρίως την πρώτη περίοδο που οι περισσότεροι φοιτητές με τις οικογένειές τους ψάχνουν για το κατάλληλο σπίτι. Ακόμη, σημειώνει:

Τη φετινή χρονιά, η διαθεσιμότητα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα όταν οι ιδιοκτήτες δουν ότι τα ακίνητα τους παραμένουν ξενοίκιαστα, θα προβούν σε σχετικές μειώσεις της αρχικής ζητούμενης τιμής.

Ενώ μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο η πανδημία να αποτρέψει πολλούς να απομακρυνθούν από το πατρικό τους, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες. Ακόμη, με το χειμερινό εξάμηνο να πραγματοποιείται σε σημαντικό βαθμό εξ αποστάσεως -ή και εξ ολοκλήρου, αναλόγως την πορεία των πραγμάτων- τότε τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάληψη του Εθνικού και Βασιλικού Θεάτρου προχώρησαν σπουδαστές των Δραματικών Σχολών!

Είναι viral

Άντρας μήνυσε γυναίκα με 3 εκατ. δολάρια, επειδή τον είχε χρόνια στο friendzone!

ΕΛΛΑΔΑ

Μόλις μάθαμε ότι η dream job των Ελλήνων είναι να γίνουν συγγραφείς, it makes sense!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET