ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

Έρευνα | Κι όμως, η πειρατεία δε φαίνεται να «σκοτώνει» μουσική και κινηματογράφο!

Από μικρή ηλικία ακούμε συνεχώς ότι η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική, τον κινηματογράφο και γενικότερα τις πωλήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να το πιστεύουμε κι εμείς βάθια μέσα μας, χωρίς βέβαια να κάνουμε κάτι για να τ’αλλάξουμε. Το διαδίκτυο θα είναι πάντα άμεσο και θα κερδίζει στις καρδιές μας. Μήπως όμως τα φαινόμενα απατούν και η […]

Neopolis Team

26 Σεπτεμβρίου, 2017

Από μικρή ηλικία ακούμε συνεχώς ότι η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική, τον κινηματογράφο και γενικότερα τις πωλήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να το πιστεύουμε κι εμείς βάθια μέσα μας, χωρίς βέβαια να κάνουμε κάτι για να τ’αλλάξουμε. Το διαδίκτυο θα είναι πάντα άμεσο και θα κερδίζει στις καρδιές μας. Μήπως όμως τα φαινόμενα απατούν και η πειρατεία δεν σκοτώνει, αλλά επηρεάζει ως ένα βαθμό τις πωλήσεις;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλήρωσε το ποσό των 360 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το κατά πόσο η πειρατεία έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις της μουσικής, των ταινιών, των βιβλίων κτλ. Ωστόσο το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι αυτή η έρευνα δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, η οποία μάλιστα κράτησε και μήνες για να ολοκληρωθεί με την Ολλανδική εταιρεία Ecory που την ανέλαβε, να παραδίδει 304 σελίδες τον Μάιο του 2015 για να μείνει τελικά κρυμένη.

Ο λόγος φυσικά που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ήταν γιατί στην αναφορά έλεγε μεταξύ άλλων: “Γενικά, τα αποτελέσματα δεν δείχνουν σοβαρές στατιστικές αποδείξεις ότι η διαδικτυακή πειρατεία επηρεάζει τις πωλήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πειρατεία δεν έχει καμία επίδραση στις πωλήσεις, αλλά ότι η στατιστική ανάλυση δεν αποδεικνύει με επαρκή αξιοπιστία ότι υπάρχει κάποια επίδραση”.

Η αποκάλυψη έγινε από την Julia Reda, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί το Πολιτικό Κόμμα Πειρατών Γερμανίας, η οποία ανήρτησε την έρευνα στο προσωπικό της blog.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι μεγάλες blockbuster ταινίες ωστόσο επηρεάζονται αρκετά. “Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ένα βαθμό μετατόπισης 40% που σημαίνει πως για κάθε 10 πρόσφατες πολυκατεβασμένες παράνομα ταινίες, υπάρχουν 4 λιγότερες ταινίες που κατεβάζονται νόμιμα”.

Όσον αφορά όμως τα παιχνίδια, σύμφωνα με την έρευνα τα download και streams βοηθούν στις πωλήσεις τους.

Το φλέγον ζήτημα εδώ είναι γιατί έγινε απόκρυψη της έρευνας με την Ευρωπαϊκη Οργάνωση Ψυφιακών Δικαιωμάτων να ξεκαθαρίζει ότι προφανώς και έγινε σκόπιμα. Από την ακαδημαϊκή εργασία, “Πειρατεία Ταινιών και η Μετατόπιση των Πωλήσεων στην Ευρώπη”, έγιναν αναφορές μόνο στην επίδραση της πειρατείας στις blockbuster ταινίες, γιατί είναι οι μόνες που επηρεάζονται πραγματικά.

Αυτό που πρέπει σε όλα τα ζητήματα να ακούμε το ψέμα, μας ξεπερνά!

 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΕΙ: 1 στους 5 φοιτητές παίρνει πτυχίο στην ώρα του με τους μισούς να μην αποφοιτούν καν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 17 Γεωπονικές Σχολές – Στους δρόμους οι φοιτητές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET