ΕΛΛΑΔΑ

Οι εξαλλοσύνες του Πατρινού Καρναβαλιού οδήγησαν σε 600 περιστατικά στα νοσοκομεία!

Ο απολογισμός του πιο έξαλλου τριημέρου της χρονιάς.

Neopolis Team

28 Φεβρουαρίου, 2023

Ελπίζουμε να βγήκατε ζωντανοί από το αποκριάτικο τριήμερο που μας πέρασε, ειδικά αν το ζήσατε στην Πάτρα. Με ένα μικρό σκρολάρισμα στο TikTok έβλεπες ότι το φετινό καρναβάλι ήταν λίγο πιο έξαλλο από τα προηγούμενα, και οκ, να το καταλάβουμε. Είχε συσσωρευτεί πολλή ενέργεια όλο αυτόν τον καιρό των απαγορεύσεων, ε και τώρα εκτονώθηκε. Μερικά παραδείγματα:

@xastoukias3 #patrinokarnabali #reddragon #patra #hayatearmy #πατρινοκαρναβαλι #fy #fyp #mpesfypgamw #akyvernitokaravi ♬ πρωτότυπος ήχος – 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒌 𝒎𝒖𝒔𝒊𝒄🎶🎶

@karydoula_ #mpesfypgamw #μπεςφοργιουγαμω #fypage #viralvideo #viral #patra #karnaval #karnaval #patra #carnavales2023 ♬ Gaza – SNIK & Ivan Greko

https://www.tiktok.com/@__.kapogiannopoulos/video/7204081237198130437?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7174405660389885445

Μεταξύ μας, το ξέραμε καιρό ότι αυτή τη χρονιά θα γίνει το ξέσπασμα. Το ήξεραν και οι ίδιες οι πόλεις που είναι δημοφιλείς αυτή την περίοδο, με την Πάτρα να προετοιμάζει το τελευταίο δίμηνο 200 κομάντο εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι παρακολούθησαν σεμινάρια και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την υγειονομική κάλυψη του καρναβαλιού.

Δυστυχώς, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν από νωρίς, και συγκεκριμένα με την πτώση φοιτητή από τον 3ο όροφο ξενοδοχείου. Όπως έγινε γνωστό, ο 19χρονος ήταν σε κατάσταση πανικού μετά από χρήση κάνναβης, με αποτέλεσμα να πέσει και να γλιτώσει με πολλαπλά κατάγματα.

Παραλίγο, λοιπόν, να μετρήσουμε θύματα, αλλά ευτυχώς μείναμε στο να μετράμε πολλά περιστατικά στα νοσοκομεία χωρίς όμως άσχημη κατάληξη. Κάτι είναι κι αυτό. Ήταν αναμενόμενο άλλωστε, μέσα σε τόση πολυκοσμία με άγριες διαθέσεις (όπου άγριες διαθέσεις, βάλε μαυροδάφνες – πολλές μαυροδάφνες!), να έχουμε και πολλά επείγοντα.

Μιλώντας με αριθμούς, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», περίπου 600 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, χωρίς όμως να σχετίζονται όλες οι περιπτώσεις με το καρναβάλι. Ξέρουμε ωστόσο ότι η πλειοψηφία είχε σχέση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το βράδυ της Κυριακής, καταγράφηκαν περισσότερα από 300 άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα παρέμειναν για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Παίζει να ήταν κάποιος από αυτούς ανάμεσά τους; 

@aggeliki_png Τικ τοκ κάνε τα μαγικά σου 😜🥰#fyp #fypシ #πατρινοκαρναβαλι #😜 #🎭 #🥳 #τρελα #crazy #patra #patra #fyyyyyyyyyyyyyyyy #fy ♬ πρωτότυπος ήχος – Φαιδρα Χρυσικου

@dimitrarossi #πατρινοκαρναβαλι #πατρα ♬ original sound – Cartoon TV Shows

@vasiaa_kwnst ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΣΑΙ #patrinokarnabali #patrascarnival #πατρινοκαρναβαλι #γιατακαρναβαλια ##καρναβαλι2023##patrinokarnavaligiapanda##patrinokarnavali ♬ original sound – VasiaKwnst

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν μέθη, ακολούθησαν οι μικροτραυματισμοί, τα αναπνευστικά, η χρήση ουσιών και οι κρίσεις πανικού.

Η πόλη ωστόσο, δηλώνει ευχαριστημένη με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το κρίσιμο αυτό τριήμερο, με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, να σημειώνει στην «Πελοπόννησο»:

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μηχανισμός που αναπτύξαμε λειτούργησε αποτελεσματικά. Αύριο θα έχουμε συνάντηση όλοι οι φορείς που συνεργαστήκαμε ώστε να κάνουμε μια αποτίμηση του έργου μας και της λειτουργίας του σχεδίου. Στόχος είναι να επισημάνουμε τυχόν αρνητικά σημεία, αν και όλα συνηγορούν στο ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την κάλυψη αντίστοιχων γεγονότων.

Σύμφωνα με στατιστικά, τις 3 μέρες κατεγράφησαν:

⦁ Στα νοσοκομεία «Άγιος Ανδρέας» και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών πέρασαν συνολικά από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πάνω από 400 περιστατικά, τα οποία δεν ήταν μόνο από το καρναβάλι. Από το καρναβάλι μεταφέρθηκαν περιστατικά μικροτραυματισμών, χρήσης ουσιών κ.ά.

⦁ Ειδικότερα, τη νύχτα της Κυριακής μεταφέρθηκαν στο χειρουργικό ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα» 15 περιστατικά και άλλα τόσα, την ίδια μέρα, στο χειρουργικό ΤΕΠ του ΠΓΝΠ.

⦁ Το ΕΚΑΒ είχε τη δυνατότητα μεταφοράς περιστατικών και στα δύο Κέντρα Υγείας (Αγίου Αλεξίου και Ζαρουχλέικων), και έτσι δεν πιέστηκαν ιδιαίτερα τα νοσοκομεία.

⦁ Καθοριστικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που στήθηκε στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου από τον ΕΕΣ. Το Τμήμα αυτό το εξόπλισε επιπλέον ο κ. Καρβέλης με απινιδωτές, υλικά για συρραφές τραυμάτων και άλλον απαραίτητο εξοπλισμό από τα νοσοκομεία, όπως και γιατρούς, ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά επί τόπου.

⦁ Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν πολύ περιορισμένες, καθώς δεν ξεπέρασαν τις τέσσερις.

«Στα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε ότι λειτούργησαν πολύ καλά και τα όμορα νοσοκομεία Πύργου, Αγρινίου και Μεσολογγίου. Είχαμε συνεννοηθεί να αποφύγουν τις διακομιδές το τριήμερο, ώστε και τα νοσοκομεία της Πάτρας να μην έχουν επιπλέον φόρτο, αλλά και το ΕΚΑΒ να έχει διαθέσιμες τις μονάδες του για την Πάτρα» εξηγεί ο κ. Καρβέλης.

Όσο για την πιο δύσκολη ημέρα, αυτή ήταν τα ξημερώματα της Δευτέρας. «Η πιο ήσυχη μέρα ήταν η Παρασκευή, όπου τα περιστατικά που καλύψαμε δεν ξεπέρασαν τα 50. Το Σάββατο τα συμβάντα πολλαπλασιάστηκαν, καθώς φτάσαμε τα 200, και την Κυριακή – ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας ξεπεράσαμε τα 300. Ο μεγαλύτερος όγκος και το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν χθες από τις 3 τα ξημερώματα και μετά. Τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά και μαζικά. Ευτυχώς καλύφθηκαν άπαντες» τονίζει.

Μην ξεχνάμε και τον όγκο των απορριμμάτων που φέρνουν τέτοιες εκδηλώσεις, τον οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι καθαριότητας. Έχει πονέσει η ψυχούλα μας με τις εικόνες από το aftermath του Πατρινού Καρναβαλιού και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων του δήμου να επαναφέρουν την πόλη σε φυσιολογική κατάσταση.

Ένα έργο πιο δύσκολο από κάθε άλλη χρονιά, αφού πιο μεγάλος από ποτέ ήταν και ο όγκος σκουπιδιών σύμφωνα με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Πατρών. Σπασμένα μπουκάλια, υπολείμματα τροφών και… πλαστικά iykyk, ήταν η μόνη εικόνα που έβλεπε κανείς στο κέντρο της πόλης.

Για να μη λέμε μόνο τα αρνητικά όμως, οι μέρες αυτές του καρναβαλιού ήταν πολύ διασκεδαστικές και αποτέλεσαν μια ωραία διαφυγή από την καθημερινότητα!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πότε ανοίγουν τα μηχανογραφικά – Ο κωδικός που απαιτείται για την υποβολή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET