ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παροχή 4.000 δωρεάν μεταπτυχιακών προτάθηκε στη Βουλή.

Με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου που ορίζει την κατάργηση των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά ο καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης Πρόεδρος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, πρότεινε κάτι εν μέρη διαφορετικό. Επισήμανε αρχικά πως δεν διαφωνεί ριζικά με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αλλά πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει και ακόμη περισσότερο να […]

Default avatar

Guest Author

2 Νοεμβρίου, 2016

Με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου που ορίζει την κατάργηση των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά ο καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης Πρόεδρος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, πρότεινε κάτι εν μέρη διαφορετικό.

Επισήμανε αρχικά πως δεν διαφωνεί ριζικά με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αλλά πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει και ακόμη περισσότερο να προκαλέσει  μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο ισχύον οικονομικό τοπίο που χωλαίνει!

Σημείωσε μάλιστα πως με βάση την μελέτη του Υπουργείου Παιδείας για τα ΠΜΣ,  τα έσοδα από τα δίδακτρα είναι συνολικά 80 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 40%, δηλαδή τα 32 εκατ. ευρώ, αποτελούν κρατήσεις υπέρ των Ιδρυμάτων για τις αμοιβές των μελών ΔΕΠ,  το 42% αποτελεί φόρο εισοδήματος,  το 7% είναι υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού και ένα επιπλέον 7% είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Αποτέλεσμα των ανωτέρω, περίπου το 60% της αμοιβής επιστρέφει στο Ίδρυμα ή στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Με την κατάργηση των διδάκτρων, θα υπάρξει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους 48 εκατ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση μπορεί να καλύψει το παραπάνω ποσό, για την εύρυθμη λειτουργία των ΠΜΣ και των Ιδρυμάτων,  τότε όλη η επιστημονική κοινότητα θα τεθεί υπερ αυτού του νόμου. Ωστόσο επειδή κρίνεται ανεπαρκής η παρούσα οικονομική συγκυρία για τέτοια νομοσχέδια, προτείνεται το εν λόγω εναλλακτικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο φοιτούν στα ΠΜΣ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων 20.000 φοιτητές, προτείνουμε το 20% των Μεταπτυχιακών φοιτητών να είναι χωρίς δίδακτρα και να επιλέγονται με συγκεκριμένο αλγόριθμο με βάση την οικονομική κατάσταση των υποψηφίων και το βαθμό πτυχίου. Με αυτόν τον τρόπο, 4.000 φοιτητές θα συμμετέχουν στα ΠΜΣ με δωρεάν δίδακτρα. Εάν εφαρμοστεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, τα Ιδρύματα θα αναγκαστούν να αναστείλουν τα ΠΜΣ λόγω έλλειψης πόρων. Έτσι οι εύποροι φοιτητές θα στραφούν, όπως γινόταν και στο παρελθόν, σε ΠΜΣ του εξωτερικού.

Οι οικονομικά ασθενέστεροι φοιτητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν κάποιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται συνεργασίες των ημεδαπών ΑΕΙ με ΑΕΙ της αλλοδαπής, στις οποίες επιτρέπονται τα δίδακτρα.

«Δεν θεωρείτε ότι είναι υποτιμητικό να αναπτύσσονται συνεργασίες των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με μοναδικό κίνητρο τα δίδακτρα;» τόνισε ο καθηγητής!

Ήδη, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια χωρών που συνορεύουν με τη χώρα μας, κάνουν κρούσεις για την δημιουργία κοινών ΠΜΣ.

Επιπλέον στο άρθρο 11 του Νομοσχεδίου προβλέπεται ότι, στα τμήματα πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης, οι τίτλοι που χορηγούν θα είναι ισοδύναμοι με Μεταπτυχιακά διπλώματα με την ονομασία «Master». Η ανωτέρα διάταξη δημιουργεί πτυχία δύο ταχυτήτων.

«Πολλές φορές στο παρελθόν, επιχειρήθηκε από προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας να νομοθετήσουν την ανωτέρω διάταξη. Πιστεύω ότι, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δε θα γίνει δεκτό, όπως δεν έγινε και τις προηγούμενες φορές.» ενώ κατέληξε πως η μόνη λύση είναι το σχέδιο που προτάθηκε απο εκείνον και τους επιστήμονες που τον υποστηρίζουν!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη γνωστός τράπερ που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, για κατοχή μαχαιριού!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 ΕΠΑΛ: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα – Τα θέματα και οι απαντήσεις!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τελευταίο τσεκ πριν τις Πανελλήνιες – Τι επιτρέπεται και τι όχι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήτριες τηλεφωνούν στη Ζωή για την Τράπεζα Θεμάτων, τους απαντάει κανονικά!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτήτρια γέννησε και την επόμενη μέρα πήγε στην ορκωμοσία της, της βγάζουμε το καπέλο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET