ΕΛΛΑΔΑ

7 «άγνωστες» παραβάσεις που επιφέρουν αφαίρεση διπλώματος – Πότε το χάνεις για πάντα!

Τόσο κόπο έκανες να το αποκτήσεις, δε λέει να το χάσεις για βλακείες της στιγμής.

Neopolis Team

7 Νοεμβρίου, 2021

Η απόκτηση διπλώματος είναι ένα όνειρο που για τους περισσότερους γίνεται πραγματικότητα μόλις κλείσουν τα 18 και προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας κι ανεξαρτησίας. Η ζωή αλλάζει ριζικά μόλις το παίρνεις στα χέρια σου και οι έξοδοι και οι επιστροφές στο σπίτι γίνονται με λιγότερο άγχος. Το να γυρίσεις λοιπόν στα ΜΜΜ δεν υφίσταται καν σαν επιλογή… εκτός βέβαια κι αν υποπέσεις σε σοβαρά λάθη.

Δεν έκανες τόσο κόπο όμως να αποκτήσεις το δίπλωμα για να στο πάρουν για κάποιες μέρες ή ακόμα και για πάντα, λόγω παραβάσεων!

Τα αυτοκίνητα και οι μηχανές υπάρχουν για έναν μόνο λόγο: να διευκολύνουν τις μετακινήσεις μας. 

Στην Ελλάδα βέβαια δεν το βλέπουμε ακριβώς έτσι, γι’ αυτό και κάθε μέρα που βγαίνεις στους δρόμους είναι θέμα τύχης αν θα επιβιώσεις… Δυστυχώς, όπως σε πολλά άλλα θέματα, είμαστε πολύ «πίσω» και σε ό,τι αφορά την οδηγική συμπεριφορά, η οποία πέρα από απαράδεκτη, είναι και ακραία επικίνδυνη. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, που καθόλου συμπτωματικά, άνθρωποι χάνουν συνεχώς τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Εάν λοιπόν δε φτάνει ο λόγος της ασφάλειας για να πειστούν κάποιοι να ακολουθούν τους κανόνες, τότε ίσως ο φόβος να μην χάσουν το δίπλωμα το καταφέρει. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, υπάρχουν οι λιγότερο σημαντικές παραβάσεις που έχουν ως συνέπεια την κατάσχεση διπλώματος για ένα μικρό διάστημα, και οι πιο σημαντικές που το αφαιρούν για πάντα.

Στις πρώτες λοιπόν, συμπεριλαμβάνονται οι εξής που οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε:

  • Η ανάρμοστη συμπεριφορά του οδηγού και η ρίψη αντικειμένων στο περιβάλλον (π.χ. τσιγάρο) θα οδηγήσουν σε πρόστιμο 200€ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 10 ημέρες.
  • Η χρήση ενός αυτοκίνητου από οδηγό που δεν έχει την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα ή δεν έχει την πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, τιμωρείται με πρόστιμο 100€ και αφαίρεση διπλώματος για 30 μέρες.
  • Η χρήση κινητού τηλεφώνου, ακουστικών που είναι συνδεδεμένα σε αυτό ή σε κάποια πηγή ήχου και τηλεόρασης (μέσω streaming), θα έχει σαν επίπτωση πρόστιμο 100€ για τους αυτοκινητιστές και 150€ για τους δικυκλιστές (μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια), με την αφαίρεση διπλώματος να φτάνει και στις δύο περιπτώσεις τις 30 ημέρες.
  • Η οδήγηση με μουσική στην υψηλότερη ένταση του ηχοσυστήματος απαγορεύεται γιατί παρενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και υποβαθμίζει τα αντανακλαστικά του οδηγού. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση έχει καθοριστεί στα 200€ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα.
  • Ο οδηγός που χρησιμοποιεί κάποιο μηχανισμό εντοπισμού ραντάρ ταχύτητας, με ή χωρίς jammer, τιμωρείται με πρόστιμο 2.000€, αφαίρεση διπλώματος για 30 μέρες και άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δύο μήνες.
  • Σε περίπτωση που σας εντοπίσουν να κάνετε ελιγμούς χωρίς να ενημερώσετε τους τριγύρω οδηγούς για τις προθέσεις σας με την χρήση φλας, τότε θα τιμωρηθείτε με 80€ πρόστιμο και θα χάσετε το δίπλωμά σας για 10 μέρες.
  • Λανθασμένη χρήση της μεγάλης σκάλας των φώτων που εμποδίζει τη σωστή ορατότητα των αντίθετα κινούμενων οδηγών, τιμωρείται με πρόστιμο που κυμαίνεται από 200 έως 700 ευρώ και με αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

Όσο για την περίπτωση που το δίπλωμα αφαιρείται για πάντα, πρέπει ο οδηγός του να θεωρηθεί ανεύθυνος, επικίνδυνος και ανεπίδεκτος μαθήσεως. Για αυτό και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει ορίσει μια συγκεκριμένη συχνότητα επανάληψης της παράβασης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η οποία θα οδηγήσει στην απώλεια του διπλώματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΚΟΚ αναφέρει ότι:

Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ-2( το STOP) και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (κόντρες, παντιλίκια κ.α.), καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου.

Εάν λοιπόν κάνεις ξανά μία από αυτές τις παραβάσεις για 3η φορά μέσα σε 5 χρόνια, τότε το κράτος έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης οχήματος. Επιπλέον, προφανώς και δεν προβλέπεται η μείωση του προστίμου κατά 50%.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πέμπτης (21/9): Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Youth Pass: Καθυστερεί το επίδομα των νέων – Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Σκυλάκι πέθανε από φόλα μέσα σε σχολείο, μέχρι εκεί φτάνει ο πολιτισμός κάποιων!

TECH NEWS

H νέα λειτουργία του Google Maps για να βάλεις σε τάξη τις αποθηκευμένες τοποθεσίες σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Κοπέλα δέχτηκε επίθεση από άγνωστο στον σταθμό Ομόνοιας και δεν αντέδρασε κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET