ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σε περίπτωση που έχεις μια παραπάνω μελαχολία σήμερα, είναι η Blue Monday!

Όχι ότι οι υπόλοιπες Δευτέρες είναι καλύτερες...

Neopolis Team

16 Ιανουαρίου, 2023

Adrian Swancar/Unsplash

Μην ξαναλέμε τα ίδια, κάθε Δευτέρα του χρόνου είναι ανυπόφορη. Εκτός από κάποιες απειροελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Καθαρά Δευτέρα ας πούμε, που μας δίνει στάνταρ τριήμερο.

Διάβασε κι αυτό

Οι αργίες και τα τριήμερα του 2023, για να τα σημειώσεις στο καινούριο σου ημερολόγιο!

Η σημερινή όμως, κερδίζει τον τίτλο της βασίλισσας, ή όπως την έχουν ονομάσει Blue Monday. Ανάμεσα στις χάλια Δευτέρες είναι η χειρότερη, ενώ αποτελεί γενικότερα την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου σύμφωνα με ειδικούς. Αυτοί λένε ότι το τέλος των Χριστουγέννων, μαζί με τις αφραγκίες που ακολουθούν και τη συνειδητοποίηση ότι δε θα πιάσουμε κανένα New Year’s Resolution πάλι, κάνουν αυτή τη μέρα τόσο δύσκολη για την ψυχολογία μας.

Πίσω από την εν λόγω καθιέρωση για την ακρίβεια, κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία. Αυτή ξεκίνησε το 2000, όταν διαφημιστική εταιρεία στη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Για να προωθήσουν καλύτερα τη διαφήμιση, κατέληξαν στο μότο «Κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια». Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, θέλησε να το πάει ένα βήμα παραπέρα και να υποστηρίξει επιστημονικά τον ισχυρισμό αυτό.

Έτσι, το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα έλαβε υπόψη του παράγοντες όπως: ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας δεν αποδέχεται αυτή τη θεωρία, χαρακτηρίζοντας άκυρη επιστημονικά τη συγκεκριμένη εξίσωση.

Αν αισθάνεσαι κάπως σήμερα λοιπόν, εξηγείται επειδή είναι Δευτέρα, και κυρίως επειδή είναι Blue Monday! Για να καταφέρεις να τη βγάλεις καθαρή, προτείνουμε να επικεντρωθείς περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε πράγματα που σε κάνουν χαρούμεν@. Μην πιέζεις τον εαυτό σου σήμερα, είναι ούτως ή άλλως ζόρικα τα πράγματα.

Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε μερικές μουσικές προτάσεις για κάτι τέτοιες στιγμές που το mood είναι πεσμένο κι ελπίζουμε να σε βοηθήσει!

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

ΣΤΥΛ

Basic κομμάτια που αξίζει να επενδύσεις για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET