fbpx

Το Πάντειο ζητά την επιστροφή στα αμφιθέατρα και τάσσεται κατά της παν. αστυνομίας!


Είναι ξεκάθαρο πια ότι κανείς δε στηρίζει την απόφαση του Υπ. Παιδείας να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως διδασκαλία στο τρέχον εξάμηνο και παρόλο που μετράμε ήδη λίγο καιρό σε αυτό, οι ανακοινώσεις από την πλευρά των Ιδρυμάτων διαδέχονται η μία την άλλη σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση.

Μετράμε πλέον τρία εξάμηνα που η εκπαίδευση πραγματοποιείται online και οι επιπτώσεις είναι όλο και εντονότερες, εξού και οι πιέσεις από τα πανεπιστήμια αλλά και οι συνεχείς διαμαρτυρίες φοιτητών και συλλόγων.

Τη δική του αντίθεση με την αποχή από τα αμφιθέατρα ήρθε να εκφράσει και το Πάντειο λοιπόν, θεωρώντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο η ποιότητα της εκπαίδευσης υποβαθμίζεται, το ίδιο και άλλες λειτουργίες που έχει να προσφέρει το πανεπιστήμιο στον φοιτητή. Καλεί επομένως την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να φέρει την κατάσταση υπέρ των δια ζώσης διαλέξεων, εξασφαλίζοντας, όπως σημειώνει μέσα από ανακοίνωση της Συγκλήτου, τον εμβολιασμό των διδασκόντων, των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών, καθώς και τα αναγκαία μέσα σε όσους το χρειάζονται, για τον καιρό που θα διαρκέσει η online διεξαγωγή μαθημάτων.

Στη συνέχεια κάνει αναφορά και στα γεγονότα της επικαιρότητας, παίρνοντας αρνητική στάση απέναντι στην αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους, κάνοντας λόγο για καταπάτηση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου και εκφράζοντας την ανησυχία του για τη διατάραξη της ειρήνης σε αυτά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών διαπιστώνει με εύλογη αγωνία την υποβάθμιση της ποιότητας της διδακτικής και ερευνητικής διαδικασίας, καθώς και την υπολειτουργία της βιβλιοθήκης και των ακαδημαϊκών δομών λόγω της διαδικτυακής διδασκαλίας η οποία συνεχίζεται για τρίτο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Θεωρεί επιβεβλημένο να εξασφαλισθούν επειγόντως όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των διδασκόντων, των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών. Για όσο διάστημα συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία, καλεί το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα (Η/Υ, πρόσβαση στο διαδίκτυο) για να μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει την παλαιότερη απόφασή της (22.12.2020) ότι «Η παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργεί σε περιβάλλον αυτοδιοίκητου και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και της επιστήμης. […] Τα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, αποφασίζουν με τα συλλογικά τους όργανα για θέματα που άπτονται της λειτουργίας τους, μεταξύ των οποίων και για την πανεπιστημιακή φύλαξη και ασφάλεια».

Τα τελευταία βίαια γεγονότα στην κοινωνία και τα πανεπιστήμια καθώς και η αστυνομική παρουσία εντός και πέριξ των πανεπιστημίων δημιουργούν εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της ακαδημαϊκής ειρήνης και επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις που η Σύγκλητος είχε εκφράσει πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η Σύγκλητος εκφράζει την εμπιστοσύνη της προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Παντείου και δηλώνει την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει την ενότητα μεταξύ όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και να προασπιστεί την ακαδημαϊκή ειρήνη.


cover photo by Giorgos abarth

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET