ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανεπιστήμιο Πάτρας | Τέλος η Κατάληψη στο ΗΜΤΥ – Κάλεσμα για κινητοποιήσεις!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του ΗΜΤΥ του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο αναφέρεται ουσιαστικά ότι λήγει η κατάληψη, αλλά συμμετέχει ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΗΜΤΥ στις κινητοποιήσεις άλλων φοιτητικών συλλόγων. ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΤΥ Παλεύουμε για τη ζωή και τη γνώση που μας αξίζει! Όλο και περισσότερα είναι τα εμπόδια που […]

Neopolis Team

4 Νοεμβρίου, 2015

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του ΗΜΤΥ του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο αναφέρεται ουσιαστικά ότι λήγει η κατάληψη, αλλά συμμετέχει ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΗΜΤΥ στις κινητοποιήσεις άλλων φοιτητικών συλλόγων.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΤΥ

Παλεύουμε για τη ζωή και τη γνώση που μας αξίζει!

Όλο και περισσότερα είναι τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας, δίνουμε ένα σκασμό λεφτά για σίτιση, ενοίκια, για μετακίνηση, για αναλώσιμα και χίλια δυο άλλα. Οι σχολές μας βρίσκονται σε εκρητική κατάσταση.

Η αιτία για αυτή την εκρηκτική κατάσταση, βρίσκεται στην τεράστια υποχρηματοδότηση:

Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεπεράσει το 80% η μείωση των χρημάτων για ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Το κούρεμα των αποθεματικών των σχολών που έγινε 2 φορές μία το 2012 και το 2015.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 προβλέπονται νέες μειώσεις 20% της χρηματοδότησης για την Παιδεία.

Αφού πρώτα οδήγησαν τις σχολές μας σε οικονομική ασφυξία, τώρα θέλουν να τις μετατρέψουν σε επιχειρήσεις. Τα λένε και οι ίδιοι:

Ο υπουργός Παιδείας Φίλης μας είπε ότι ότι αν θέλουμε χρηματοδότηση…να βγάλουμε «στο σφυρί» τις σχολές μας και την περιουσία τους, να ψάξουμε δηλαδή για εταιρίες χορηγούς

Αυτό δήλωσε και η υφυπουργός Κοσιώνη στα ΤΕΙ της Πάτρας, ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για τα ΤΕΙ, το κράτος είναι υπερχρεωμένο»

Αντίστοιχη ήταν και η δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ Λαόπουλου πως η διοίκηση του πανεπιστημίου θεωρεί ότι τα δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο είναι μία λύση!!!

Ο Μπουτάρης είπε: «Αντί να κλαιγόμαστε πού θα βρούμε τα λεφτά, τα 500 ευρώ δίδακτρα το χρόνο για τους φοιτητές έχει στόχους, αποκτά οικονομική αυτονομία το πανεπιστήμιο..»

Δεν μασάμε κουτόχορτο! Αφού δεν υπάρχουν λεφτά ας μας πούνε πού βρήκανε όλοι τους:

35 δις μόνο από το τρίτο μνημόνιο για τους βιομήχανους

250 δις για τις τράπεζες μέσα σε 5 χρόνια

400 εκατ. ευρώ για διαγραφή χρεών του ΟΣΕ ΑΕ

500 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά

Η υποχρηματοδότηση αποτελεί το άρμα για το μπάσιμο των επιχειρήσεων στις σχολές μας. Αυτό σημαίνει ότι όλα γίνονται εμπόρευμα, εμείς γινόμαστε «πελάτες», οι ανάγκες μας αποτελούν «κόστος»!

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κατευθύνσεις της Ε.Ε. που για χρόνια υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις (π.χ. νόμος-πλαίσιο, σχέδιο Αθηνά, νομοσχέδιο για την έρευνα). Με στόχο η επιστημονική μόρφωση να υποβαθμίζεται σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα δεξιοτήτων, να μαθαίνουμε ίσα-ίσα όσα επιτρέπουν τα συμφέροντα των εταιριών και να αποφοιτούμε ως μισό-μορφωμένοι και υποταγμένοι επιστήμονες. 

Σε αυτά εντάσσεται και το μέτρο της θεσμοθέτησης των ECTS και των ορίων δήλωσης.

Το Πανεπιστήμιο αξιολογείται με συγκεκριμένο τρόπο και με συγκεκριμένα πρότυπα:

Πόσο ανταγωνιστικό είναι σε σχέση με τα άλλα

Πόσα ερευνητικά προγράμματα τρέχει και πάνω σε τι.

Πόσους φοιτητές έχει από ν και πάνω έτη κλπ κλπ.

Γι αυτό και για να ανταποκριθούν όλα τα ΑΕΙ της χώρας με την Ευρωπαική πλέον αξιολόγηση έφεραν μέτρα όπως το ν+2, νόμους για την καλύτερη σύνδεση των ΑΕΙ με επιχειρήσεις, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, ects κ.α.

Το όριο δήλωσης είναι ένα μέτρο το οποίο περιορίζει τον αριθμό των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει ένας φοιτητής σε κάθε εξάμηνο επιτρέποντας να δηλωθούν μαθήματα που αντιστοιχούν σε 45 ECTS.

Να βρεθούμε μαζί στον συλλογικό αγώνα για να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ!

Ο σύλλογός μας κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή απέναντι σε αυτό το μέτρο! Πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά να βάλουμε στο στόχαστρο συνολικότερα ζητήματα που αφορούν τις σπουδές μας.

Με αγώνες ενάντια στον ένοχο για όσα ζούμε, δηλαδή την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. που προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων στερούν το παρόν και το μέλλον μας.

Με αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, τη ζωή.

Δεν πάει άλλο με την κατάσταση που βιώνουμε! Να βάλουμε τέλος στον εκφυλισμό!

Αξιοποιούμε την περσινή εμπειρία από τον αγώνα που έδωσε ο σύλλογος, εμπειρία που μας δείχνει πώς πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής.

Με αφορμή την εφαρμογή του ορίου δήλωσης μόνο στο πρώτο έτος πλεόν, πρέπει οι πρωτοετείς φοιτητές να συζητήσουν σε συνέλευση έτους, να ανταλλάξουν γνώμες και να αποφασίσουν και οι ίδιοι πώς θέλουν να κινηθούν, να ενταχθούν στο σύλλογο, στη Γενική του συνέλευση.

Έχουμε μπροστά μας τα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργανώνουν 50 Φοιτητικοί σύλλογοι Πανελλαδικά στις 5 Νοέμβρη, έχουμε μπροστά μας την πρώτη μετά απο καιρό Πανελλαδική Απεργία στις 12 Νοέμβρη που καλείται απο 700 και πάνω σωματεία. Εκεί πρέπει να βρεθεί κάθε φοιτητής που θέλει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση που ζούμε!

Η Γενική Συνέλευση του συλλόγου πρέπει να λειτουργήσει με καλύτερους όρους έτσι ώστε οι αποφάσεις που παίρνονται να αγκαλιάζουν όλους τους φοιτητές. Να προωθείται η συζήτηση και να ακούγεται η γνώμη όλων των φοιτητών και να μην καταλήγει να είναι ερωτοαπαντήσεις εντυπώσεων λες και είμαστε κοινοβούλιο. Να ξεφύγει η συζήτηση από το θέμα κατάληψη η όχι, δεν βοηθάει το δυνάμωμα το αγώνα των φοιτητών. Κουραστήκαμε όλοι να ακούμε τα ίδια και τα ίδια.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ!

Θέλουμε πιο ζωντανό σύλλογο, σύλλογο που δεν αρχίζει και τελειώνει σε μια συνέλευση, αλλά δραστήριο ακόμα και στον πολιτισμό και αθλητισμό. Αυτό εξυπηρετούν και οι προτάσεις μας για δημιουργία αθλητικών ομάδων του συλλόγου, για δημιουργία κινηματογραφικής ομάδας κ.α.

Προτάσεις προς τη Γ.Σ. του Συλλόγου:

Να καλέσουμε το πρώτο έτος σε συνέλευση έτους, να αποφασίσουν πώς θέλουν να δράσουν ενάντια στο όριο δήλωσης. Να έρθουν με την απόφαση που θα πάρουν, στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου.

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία και στον νέο Πρόερδο της σχολής την Τετάρτη 10:00 και στις 11:00 αντίστοιχα με θέματα: όριο δήλωσης, υποχρηματοδότηση.

Κινητοποίηση στην Πρύτανη την Πέμπτη στις 10:00. Να πληρωθούν άμεσα οι πρακτικάριοι.  Να διεκδικήσουμε διπλή εξεταστική το Γενάρη για όλους!

Να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων στις 5 Νοέμβρη, 18:30 από την πλ. Γεωργίου μαζί με τους συλλόγους που έχουν πάρει απόφαση.

Για την Απεργία 12/11:

Να μην παέι μόνος του ο σύλλογος! Να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των συλλόγων Μαθηματικου, Μηχανικών ΗΥ, Φαρμακευτικής, Εστίας, Γεωλογικού, Παιδαγωγικού, ΣΤΕΦ ΤΕΙ και ΣΕΥΠ ΤΕΙ για συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο 12/11 στις 10:00 από την πλ. Γεωργίου!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

«Φεγγάρι του Χιονιού»: Η τελευταία Πανσέληνος του χειμώνα απόψε στον ουρανό!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη βγήκε το καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για τους singles της LGBTQ+ κοινότητας!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πάνω από 600.000 υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για κατάργηση βουλευτικής ασυλίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακός μετεωρίτης πέρασε πάνω από την Αττική ξημερώματα και φώτισε τον ουρανό!

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργοστάσιο Παπαστράτος: 35 θέσεις εργασίας για πτυχιούχους Μηχανικούς με ή χωρίς εμπειρία!

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσ/νίκη: Εξιτήριο για τον 23χρονο φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε απ’ τον Ricta κι έναν φίλο του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET