Στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν επικρατεί πάντα η αξιοκρατία κι αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε. Έχουν βγει στην επιφάνεια περιστατικά όπου καθηγητές ζητούν ανάρμοστα πράγματα από φοιτητές (κυρίως κοπέλες) σαν αντάλλαγμα έναν καλό βαθμό, ενώ στον αντίποδα, υπάρχουν και περιπτώσεις φοιτητών που ασκούν πιέσεις για να περάσουν, ασχέτως αν το αξίζουν ή όχι.
Γενικά, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε…
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης λοιπόν, αποφάσισε να βάλει ένα στοπ, ξεκαθαρίζοντας στους φοιτητές του να μην πιέζουν τους καθηγητές να περάσουν το μάθημά τους. Είναι ένα πρόβλημα που σίγουρα δεν απασχολεί μόνο το συγκεκριμένο ίδρυμα, ενώ με την πανδημία έγινε ακόμα πιο έντονο. Τα περιστατικά αντιγραφής στις online εξετάσεις αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα τους καθηγητές να κόβουν μαζικά γραπτά και στη συνέχεια φοιτητές να απευθύνονται σε αυτούς για αναθεώρηση βαθμού.
Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής που κατήρτισε – και ειδικά στο κεφάλαιο για τις υποχρεώσεις και τη δεοντολογική συμπεριφορά των φοιτητών – αναφέρει (άρθρο 7) ότι «οι φοιτητές / φοιτήτριες οφείλουν να μην ασκούν πίεση επί των διδασκόντων / διδασκουσών για ιδιαίτερη εύνοια όσον αφορά βαθμούς ή ταχύτητα απόκτησης πτυχίου».
Παρόμοια περιστατικά και σε άλλα ΑΕΙ
Όπως ανέφεραν καθηγητές του ιδρύματος, η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όπως είπαμε όμως, αυτό δεν ισχύει μόνο για το εν λόγω ίδρυμα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τον περασμένο Ιούνιο σε μεγάλο κεντρικό πανεπιστήμιο στις εξετάσεις υποχρεωτικού μαθήματος κόπηκε σχεδόν το 75% των εξετασθέντων διότι παρατηρήθηκε πως η πλειονότητα των φοιτητών είχε αντιγράψει αυτούσια αποσπάσματα από το Διαδίκτυο. Ενώ το χειρότερο, αυτά δεν αποτελούσαν σωστή απάντηση στην ερώτηση-παγίδα του καθηγητή.
Σε άλλη περίπτωση μαθήματος, καθηγητής επέλεξε θέματα δύσκολα, τα οποία δεν μπορούσαν να απαντηθούν μόνο με αναζήτηση πληροφοριών από το Διαδίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά της αποτυχίας ήταν υψηλά. Οι διδάσκοντες ωστόσο ανέφεραν ότι δέχθηκαν ισχυρές διαμαρτυρίες από φοιτητικές παρατάξεις, με το επιχείρημα ότι αδίκησαν τους φοιτητές εν μέσω πανδημίας. Χαρακτηριστικό επίσης αποτελεί παράδειγμα πανεπιστημιακού ΑΕΙ της Αθήνας, ο οποίος δήλωσε «Έως και στο σπίτι μου κάλεσαν εκπρόσωποι παρατάξεων».
Να σημειωθεί επίσης, πως στον ίδιο Κώδικα αναφέρεται (άρθρο 2 παρ. 11) πως αποθαρρύνει αισθηματικές καταστάσεις ανάμεσα σε μέλη των καθηγητικών βαθμίδων και μέλη της φοιτητικής κοινότητας, «οι οποίοι μπορεί να συνιστούν σχέσεις εκμετάλλευσης ή και αθέμιτων ευνοϊκών διακρίσεων».