ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αλλαγή σχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία: Θα περιπολεί εκτός των ΑΕΙ!

Καλά πήγε αυτό.

Neopolis Team

18 Σεπτεμβρίου, 2022

Τελικά, τα πράγματα με τα μέλη των ΟΠΠΙ εντός του campus του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ στου Ζωγράφου δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση και βλέπουμε μια οπισθοχώρηση ή μάλλον μια πρώτη νίκη των φοιτητών ύστερα από τις συνεχείς κινητοποιήσεις και τις απαράδεκτες εικόνες από τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», θα συνεχίσει το έργο των περιπολιών, αλλά έξω από τις πανεπιστημιουπόλεις του ΕΚΠΑ και του Μετσοβίου, ενώ θα βρίσκεται σε συνεργασία με αστυνομικούς κοντινών τμημάτων. 

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. με τους πρυτάνεις των τεσσάρων πανεπιστημίων – ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και ΟΠΑ – στα οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα εγκατασταθούν ΟΠΠΙ, ο Υπ. Τάκης Θεοδωρικάκος φέρεται να τόνισε προς τους πρυτάνεις πως δεν είναι πρόθεση της πανεπιστημιακής αστυνομίας να εμπλακεί σε ακαδημαϊκής φύσεως εκδηλώσεις των φοιτητικών παρατάξεων, παρά μόνο να προστατεύσει καθηγητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό σε περίπτωση εγκληματικών πράξεων.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που παρατηρούνται περιστατικά που χρήζουν παρέμβασης, τα μέλη των ΟΠΠΙ, έχοντας τη συνδρομή της αστυνομίας – πράγμα που δεν ήταν μέρος του αρχικού πλάνου, ή τουλάχιστον δεν είχε αποκαλυφτεί – θα παρεμβαίνουν.

Σε δεύτερη φάση η μετακίνηση των ΟΠΠΙ στο εσωτερικό των ΑΕΙ

Αφού η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το να τοποθετήσει ένα πρωινό την πανεπιστημιακή αστυνομία στα Ίδρυματα δεν απέδωσε, αποφάσισε να το πάει με έναν διαφορετικό τρόπο. Μετά τις εξωτερικές περιπολίες δηλαδή, θα ακολουθήσουν οι εσωτερικές στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, κάτι βέβαια που προϋποθέτει τα δύο ΑΕΙ να εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας τους με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων.

Διευκρινίζεται, ακόμα, ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας δε θα περιπολούν έξω από τα ιστορικά κτίρια του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη Νομική Αθηνών. Με λίγα λόγια, κάνει πίσω στις Σχολές που είχε ως παράδειγμα για την αναγκαιότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας…

Όσον αφορά το ΑΠΘ, τα έργα κατασκευής βιβλιοθήκης σε χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», φυλάσσονται από αστυνομικούς ώστε να αποτραπούν επιθέσεις, ύστερα κι από τα επεισόδια του Μαΐου, ενώ μέλη των ΟΠΠΙ θα ξεκινήσουν να περιπολούν τους έξω χώρους.

Όπως ανέφερε χθες στην «Κ» πρύτανης, η «αθόρυβη παρουσία» των ΟΠΠΙ θα διευκολύνει την ουσιαστική ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους. Ίσως και όχι…

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υποτροφίες COSMOTE: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Όλο και περισσότεροι νέοι αδιαφορούν για το πτυχίο γιατί δεν τους καλύπτει η τριτοβάθμια εκπαίδευση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Διαμόρφωσε το μέλλον σου»: Το Athens Science Festival επιστρέφει να εμπνεύσει μαθητές και φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού πέθανε η 20χρονη φοιτήτρια Εμπορικού Ναυτικού!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET