ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2022: Το 4ο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής επέλεξαν οι περισσότεροι υποψήφιοι!

Οι ανθρωπιστικές σπουδές έχαναν την αίγλη τους σιγά σιγά, ώσπου έχασαν και τα πρωτεία!

Neopolis Team

1 Αυγούστου, 2022

Οι Πανελλήνιες φέτος ανέδειξαν νικητή το 4ο επιστημονικό πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη. Η πλειονότητα των υποψηφίων επέλεξαν τους κλάδους που προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες εκεί έξω, σε μια προσπάθεια να έχουν όσο πιο εξασφαλισμένο μέλλον.

Δεν είναι μυστικό πως ο τομέας της Πληροφορικής έχει πολλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, στον οποίο μπορούν να στοιχηματίσουν οι νέοι. Το κάνουν λοιπόν, γι’ αυτό και το 4ο πεδίο είχε το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές. Κάτι που εξηγεί γιατί σχολές σαν τη Νομική έπεσαν ακόμα και κάτω από τα 18.000 μόρια!

Συγκεκριμένα, οι βάσεις στις Θεωρητικές Σπουδές φέτος γκρεμίστηκαν (μόλις το 1/4 τις επέλεξε), πτώση κατέγραψαν και οι Θετικές, ενώ στο τέταρτο πεδίο σημείωσαν σημαντική άνοδο, σύμφωνα με δηλώσεις του σύμβουλου σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης στον ΣΚΑΪ. Πιο αναλυτικά, είπε:

Στο πρώτο πεδίο είχαμε μια πολύ μεγάλη πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές, γιατί φέτος λιγότερα παιδιά από κάθε άλλη χρονιά επέλεξαν τις θεωρητικές σπουδές, μόνο 18.500 παιδιά, ποσοστό 25,5%, ενώ προ εικοσαετίας το ποσοστό αυτό ήταν 42%. Η έλλειψη υποψηφίων γκρέμισε τις βάσεις.

Στο τρίτο πεδίο (ιατρικές σχολές – παραϊατρικά ΤΕΙ) είχαμε άνοδο στις χαμηλές σχολές. Στο τέταρτο πεδίο, οικονομία και πληροφορική, είχαμε άνοδο σε πολλά τμήματα, γιατί αυτά προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Είναι σημαντική η μετατόπιση, τα παιδιά φεύγουν από τη θεωρητική, αλλά και τη θετική κατεύθυνση, και μετακινούνται προς τα οικονομικά και την πληροφορική. 

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για μια μετατόπιση που γίνεται με γοργούς ρυθμούς, αφού όπως διαβάζουμε στο alfavita.gr, το 2016 μόλις, η πλειοψηφία όσων έδιναν Πανελλήνιες (36,97%) επέλεγαν κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών. Την ίδια ώρα, το 21,9% είχε επιλέξει θετικές σπουδές (μηχανικοί, φυσικοί, μαθηματικοί, χημικοί κ.λπ) και το 14,16% επιστήμες υγείας, ενώ μόνο ένα στους τέσσερις, το 26,94%, είχε επιλέξει Οικονομικά ή Πληροφορική, δηλαδή το αντίθετο με αυτό που συνέβη φέτος.

Το 2019, η διαφορά ήταν ήδη αισθητή, αφού το ποσοστό των υποψηφίων στις ανθρωπιστικές σπουδές μειώθηκε σε 29,96%, στις θετικές σπουδές κατέληξε το 24,77%, στις σπουδές υγείας το 17,66% και στις σπουδές οικονομικών και πληροφορικής το 27,61%. Φέτος, οι τελευταίες άγγιξαν το 35,14%, εκθρονίζοντας τις ανθρωπιστικές σπουδές από τη #1 θέση στις προτιμήσεις των υποψηφίων, που συγκέντρωσαν ποσοστό 25,51% (9 μονάδες λιγότερες από έξι χρόνια πριν).

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ: Ποια μέσα τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17/4!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Σε μαγαζί της Μαδρίτης μπορείς να φας το τελευταίο δείπνο του Τιτανικού (με δική σου ευθύνη)!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET