ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Τα παράδοξα του Μηχανογραφικού – Από Θεωρητική μπορείς να βγεις λογιστής!

Αν άλλαξες γνώμη στα μέσα της διαδρομής, έχεις επιλογές!

Neopolis Team

31 Ιανουαρίου, 2023

Το Μηχανογραφικό έχει γίνει μια επιστήμη από μόνο του. Σαν τέτοια, έχει διάφορα παράδοξα που πρέπει να προσέξεις προτού το συμπληρώσεις, για να μην κοπανάς μετά το κεφάλι σου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των τμημάτων και τη σειρά με την οποία θα τα τοποθετήσεις, ωστόσο είναι κι εκείνα που μένουν στην απ’ έξω γιατί πολύ απλά δεν τα έχεις ακουστά και δε γνωρίζεις τι μπορούν να σου προσφέρουν. Προτιμάς, με άλλα λόγια, να κινηθείς εκ του ασφαλούς.

Από την άλλη, είναι λογικό όταν βρίσκεσαι στο οικονομικό πεδίο για παράδειγμα, να μη σκέφτεσαι τμήματα που οδηγούν σε επαγγέλματα όπως κοινωνικού λειτουργού. Αλλά μιας και βρισκόμαστε στα μέσα της διαδρομής προς τις Πανελλήνιες, μπορεί να χρειάζεσαι μια τέτοια εναλλακτική. Η πρώτη επιλογή δεν είναι πάντα η σωστή και είναι απόλυτα οκ να ανακαλύπτεις πως θέλεις να ακολουθήσεις κάποιο άλλο αντικείμενο. Good luck βέβαια με τα Mαθηματικά στη σχολή, όταν εσύ έδινες Aρχαία…  

Όπως ενημερώνει η κ. Ελένη Αλπανίδου λοιπόν – σύμβουλος σταδιοδρομίας στην εταιρεία Orientum – στην Καθημερινή, το μηχανογραφικό δελτίο προσφέρει κάποια «παραθυράκια» στους υποψήφιους που θέλουν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιλογές τους, και να δηλώσουν τμήματα που δε σχετίζονται με τον κυρίαρχο επαγγελματικό προσανατολισμό του επιστημονικού πεδίου που έχουν επιλέξει.

«Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνιολόγοι έχοντας επιλέξει το πεδίο των οικονομικών επιστημών, και οικονομολόγοι από τη θεωρητική κατεύθυνση που συνήθως επιλέγουν όσοι θέλουν να γίνουν νομικοί, φιλόλογοι, ιστορικοί;», ανέφερε η κ. Ελένη Αλπανίδου.

Πιο αναλυτικά όμως, για το κάθε πεδίο:

• 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών)

Παρότι ταυτίζεται με τη Νομική, την Ψυχολογία, τη Φιλολογία κ.λπ, υπάρχουν τμήματα από τα οποία οι υποψήφιοι μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα όχι και τόσο παραδοσιακά για τη Θεωρητική Κατεύθυνση, και να ασχοληθούν με το πεδίο της οικονομίας και της πληροφορικής. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών των Πανεπιστημίων Πειραιώς και Μακεδονίας, των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Περιφερειακών Σπουδών Παντείου, της Δημόσιας Διοίκησης Παντείου, και των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και να εργαστούν ως οικονομολόγοι/λογιστές. Επίσης, οι πτυχιούχοι του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ορίζονται ως πτυχιούχοι πολιτισμικής πληροφορικής και εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) 86 Πληροφορικής.

• Για το 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών)

Οι υποψήφιοι του πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν οικονομολόγοι, εφόσον μπορούν να δηλώσουν τα δύο οικονομικά τμήματα του Παν. Πειραιώς, Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, και Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής. Το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Παν. Πειραιώς, και το Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Παν. Αιγαίου δίνουν επίσης τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

• Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Υγείας και Ζωής)

Όσοι υποψήφιοι δείχνουν ενδιαφέρον και για τον τομέα της τεχνολογίας, το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Παν. Δυτικής Αττικής συνδυάζει τη μηχανική και τη βιοϊατρική τεχνολογία, ενώ το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Παν. Θεσσαλίας εντάσσει τους αποφοίτους του στον κλάδο Π.Ε. 86 Πληροφορικής.

• Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής)

Τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου και του Δημοκριτείου Θράκης (ΔΠΘ) δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα κοινωνιολόγου και οι απόφοιτοι εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε. 78 Κοινωνικών Επιστημών. Από τα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ και Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οι απόφοιτοι εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Από τα τμήματα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΔΠΘ οι πτυχιούχοι εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στον κλάδο των δασολόγων, ενώ από το τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Επίπλου του Παν. Θεσσαλίας μπορούν να εργαστούν στον σχεδιασμό και στην κατασκευή επίπλου. Σημαντική προοπτική δίνουν τα πολυτεχνικά τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΔΠΘ, εφόσον οι απόφοιτοί τους έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) στην κατηγορία μηχανολόγων μηχανικών.

Συνολικά, τα τμήματα που θα είναι διαθέσιμα στο μηχανογραφικό είναι 461, ενώ φέτος θα γίνει μόνο μία προσθήκη τμήματος, αυτό της Ψυχολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ειδικότερα:

148 τμήματα περιλαμβάνονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο,

249 στο 2ο πεδίο (των θετικών σπουδών),

148 στο 3ο πεδίο (σπουδών υγείας),

175 στο 4ο πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής.

Όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια, θα έχει ανακοινωθεί έως τα τέλη Μαΐου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 850 θα είναι οι θέσεις φέτος για τις Σχολές Αστυφυλάκων (από 730 πέρυσι) και 100 (από 117 πέρυσι) για τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τις 100 θέσεις, οι 60 θα δοθούν σε ιδιώτες και οι 40 σε αστυνομικούς. Ο αριθμός των θέσεων που δε συμπληρώνεται από υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών θα καλύπτεται από τους υποψηφίους της γενικής κατηγορίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET