ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φετινοί υποψήφιοι πριν πάνε να δώσουν!

Όσο μετράς αντίστροφα για την αυριανή μέρα, τσέκαρε λίγο τα σημαντικά!

Neopolis Team

2 Ιουνίου, 2022

Σήμερα έκαναν την επίσημη πρεμιέρα τους οι Πανελλήνιες, με τους υποψήφιους του ΕΠΑΛ να εξετάζονται στο μάθημα της Έκθεσης. Όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα αφού μοιράστηκαν τα θέματα, ο πρωταγωνιστής φέτος ήταν η «υγιεινή διατροφή».

Οι εξεταζόμενοι είχαν να προσεγγίσουν δύο κείμενα, ένα Νεοελληνικής Γλώσσας («Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν θωρακίζει μόνο την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη!» της WWF – Ελλάς) και ένα Λογοτεχνίας («Στο τέλος νικάω εγώ» της Σοφίας Νικολαΐδου), τα οποία χαρακτηρίστηκαν βατά.

Η συνέχεια λοιπόν έρχεται αύριο με την Έκθεση των ΓΕΛ, και ως γνωστόν, το άγχος έχει κορυφωθεί.

Το θετικό ωστόσο είναι ότι φέτος οι Πανελλαδικές μοιάζουν πιο φυσιολογικές από εκείνες των προηγούμενων 2 χρόνων και κατ’ επέκταση η ψυχολογία των υποψηφίων είναι λιγότερο επιβαρυμένη. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Θανάσης Σταυριανόπουλος, φιλόλογος, Συντονιστής Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Αγίου Δημητρίου: «Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που είμαστε πιο κοντά στην προ-covid εποχή. Τα παιδιά είναι πιο ήρεμα και έχουν προετοιμαστεί καλύτερα».

Επίσης, μετά από καιρό έγιναν τόσο προαγωγικές, όσο και απολυτήριες εξετάσεις στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, ενώ για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με την εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ και Β’ Λυκείου, ο κ. Σταυριανόπουλος υποθέτει «ότι τα θέματα ίσως θα είναι πιο δύσκολα, γιατί θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος και στις Πανελλαδικές».

Μην ξεχνάμε και ότι η ύλη των Πανελληνίων 2020 και 2021 ήταν μειωμένη, ενώ φέτος είναι «ογκώδης σε όλες τις κατευθύνσεις». «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για SOS και αντι-SOS κομμάτια της ύλης. Πιθανόν λίγο μεγαλύτερη προσοχή σε κομμάτια που ήταν εκτός ύλης τα προηγούμενα χρόνια.», προσθέτει ακόμα

Όσο για τις αλλαγές που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φετινοί υποψήφιοι, μία σημαντική είναι η μεγάλη μείωση στις θέσεις εισακτέων. Μερικές ακόμα όμως που παρουσίασε η κ. Αναστασία Βρεττού, Σύμβουλος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, Συντονίστρια Τομέα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, είναι:

  • Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.
  • 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρσι.
  • Τμήματα όπως Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δε θα πάρουν φέτος φοιτητές.
  • Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά, αντί της Κοινωνιολογίας.
  • Ούτε φέτος θα ισχύσει το διπλό μηχανογραφικό. Οι υποψήφιοι θα έχουν ένα μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ και ένα παράλληλο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.
  • Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.
  • Οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
  • Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
  • Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πότε ανοίγουν τα μηχανογραφικά – Ο κωδικός που απαιτείται για την υποβολή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στην Οικονομία Προσανατολισμού

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET