Η ΕΒΕ ανακοινώθηκε την Παρασκευή (8/7) ενώ την ίδια ώρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες υποβολής του Μηχανογραφικού και του Παράλληλου Μηχανογραφικού από τους υποψήφιους των Πανελληνίων 2022.
Μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιουλίου θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα ΕΔΩ και να επιλέγουν το μηχανογραφικό δελτίο που θέλουν να συμπληρώσουν, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε κάποιο ΙΕΚ.
Όπως αναφέρει στις οδηγίες του το Υπ. Παιδείας, ο υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει το δελτίο του και να το αποθηκεύσει προσωρινά χωρίς να το οριστικοποιήσει.
Η υποβολή πρέπει να γίνει το αργότερο έως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00.
Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).
Μετά την υποβολή του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δε θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας ή τις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.
Γενικές Πληροφορίες
1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.
3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά στις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Τετάρτη 13-7-2022 και την Δευτέρα 18-7-2022.
4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Σημεία που απαιτούν προσοχή κατά τη συμπλήρωση
Η διορία λοιπόν λήγει την επόμενη Δευτέρα και αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το συμπληρώσεις με μεγάλη προσοχή και με κριτήρια τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Σημαντικό επίσης, είναι να ελέγξεις ενδελεχώς τις επιλογές σου για το τι σου προσφέρουν και να μην αρκεστείς σε αυτά που έχεις ακούσει από τρίτους. Πολλά τμήματα κρύβουν μυστικά, τα οποία αν δεν ανακαλύψεις, πιθανόν να μετανιώσεις την επιλογή που έκανες ή δεν έκανες.
Όπως τονίζει ο κ. Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος σταδιοδρομίας, στα «ΝΕΑ»: «Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, πολλοί υποψήφιοι, παρασυρόμενοι από επιφανειακή ενημέρωση ή εσφαλμένη προσέγγιση, κάνουν σημαντικά λάθη».
Ο ίδιος λοιπόν καλεί τους φετινούς υποψήφιους να δώσουν προσοχή στα παρακάτω:
• Ιεράρχηση επιλογών
Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται με κριτήριο τα ενδιαφέροντά μας, τα κίνητρα και τις προσδοκίες μας και τελικά τα όνειρά μας. Δεν γίνεται με κριτήριο τα μόριά μας ή τις βάσεις προηγούμενων ετών. Ειδικά φέτος, έχουμε μια διαφορετική διαδικασία για τον υπολογισμό των μορίων συγκριτικά με πέρυσι και φυσικά και το σημαντικό δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Συνεπώς, οποιαδήποτε μεθοδολογία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού με κριτήριο τα μόρια αποκλειστικά μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να έχει και επιπρόσθετα μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα σπουδών που πρακτικά δεν επιθυμούσαμε.
• Αντιστοιχία μετεγγραφών
Αν και η διαδικασία των μετεγγραφών πραγματοποιείται από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και όχι την παρούσα περίοδο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει από τώρα να λάβει υπόψη του ορισμένα στοιχεία που θα βρει στη συνέχεια μπροστά του. Ένα από αυτά είναι οι αντιστοιχίες των τμημάτων. Για παράδειγμα, αν περάσει στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να προχωρήσει σε μετεγγραφή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γιατί οι δύο αυτές σχολές, παρότι παρεμφερείς, είναι μη αντίστοιχες. Αντιθέτως, κάποιος άλλος φοιτητής που εισήχθη σε οποιοδήποτε τμήμα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης ή του Παντείου μπορεί να μετεγγραφεί από και προς αυτά, αλλά όχι από ή προς το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Γενικότερα, οι αντιστοιχίες των μετεγγραφών έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά τις ομάδες αντίστοιχων τμημάτων αλλά και ποια τμήματα είναι μη αντίστοιχα, αφού στο σύνολό τους αριθμούν περισσότερα από 90!
• Μαθητές με διακρίσεις
Όσοι υποψήφιοι έχουν διάκριση (νίκη), για παράδειγμα σε κάποια διεθνή αθλητική διοργάνωση, και εισάγονται με τον θεσμό του ποσοστού θέσεων, πρέπει να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Μάλιστα, για να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα, θα πρέπει, έπειτα από την προσαύξηση των μορίων τους, να φτάσουν τη βάση εκείνου του προγράμματος σπουδών που τους ενδιαφέρει.
Κατ’ επέκταση, συμπληρώνει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, «πάντοτε υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές που θα μας βοηθήσουν να συμπληρώσουμε εύστοχα το Μηχανογραφικό μας και συνοπτικά είναι οι ακόλουθες: συγκεντρώνουμε όλες τις σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών που μας ενδιαφέρουν, εξετάζουμε όλες τις επιλογές που μας προσφέρονται στο πεδίο-τομέα, διαβάζουμε για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές που σχετίζονται με τις επιλογές μας και εν συνεχεία ομαδοποιούμε τα τμήματα ανά επιστημονικό αντικείμενο που μας ενδιαφέρει και κάνουμε μια εσωτερική ιεράρχηση των τμημάτων που περιλαμβάνονται σε αυτές τις ομάδες που δημιουργήσαμε».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ταουσάνης καταλήγει, «αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για μια τόσο σημαντική απόφαση που αφορά τη σταδιοδρομία μας, ακούμε τις γνώμες και τις πληροφορίες των άλλων, αλλά στο Μηχανογραφικό αποτυπώνουμε τις αληθινές, προσωπικές επιλογές και επιθυμίες μας».