ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2020: Οι σχολές που βρέθηκαν στην πρώτη επιλογή των υποψηφίων για φέτος!

Ιατρική και Ψυχολογία, σταθερή αξία.

Neopolis Team

3 Νοεμβρίου, 2020

Η επιλογή των σχολών στο μηχανογραφικό είναι μια διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και σίγουρα θέλει αρκετή σκέψη προτού τις «κλειδώσει» ο κάθε υποψήφιος. Σκεφτόμαστε και ξανασκεφτόμαστε αν αυτές οι σχολές είναι που μας ενδιαφέρουν, αν τις έχουμε τοποθετήσει στη σωστή σειρά προτίμησης και αν μας «παίρνουν» οικονομικά, σε περίπτωση που είναι μακριά από την πόλη μας.

Για τους φετινούς υποψήφιους βέβαια, ήρθε να προστεθεί άλλος ένας παράγοντας στην επιλογή αυτή και δεν είναι άλλος από τον κορωνοϊό. Η κατάσταση εξαιτίας του έχει αλλάξει σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα όμως στον οικονομικό, πράγμα που έχει αποτρέψει αρκετά παιδιά από το να δηλώσουν σχολές εκτός πόλης.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι πολύ γενικό, που δε δίνει μια συγκεκριμένη εικόνα για τις προτιμήσεις της φετινής χρονιάς, οπότε ας δούμε πώς διαμορφώθηκαν αναλυτικά αυτές, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τους υποψήφιους του παλαιού συστήματος όσο και του νέου.

Στις πιο δημοφιλείς σχολές (που συγκέντρωσαν πάνω από 1.000 προτιμήσεις) σημειώθηκε αύξηση των πρώτων προτιμήσεων σχεδόν σε όλες τις σχολές, με την Ιατρική και την Ψυχολογία να έχουν δύο Τμήματα στον πίνακα, αυτό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας τετραπλασίασε τις πρώτες προτιμήσεις την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας φέτος τις 1.225. Ενώ το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συγκεντρώνει πάνω από 1.000 προτιμήσεις υποψηφίων τα τελευταία 7 χρόνια.

Όσο για τις σχολές που σημείωσαν αύξηση πάνω από 100 πρώτων προτιμήσεων, σε αυτές κατατάσσονται το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης Κοζάνης, καθώς και τρεις σχολές ενστόλων: Αστυνομία, Πυροσβεστική και Οικονομικό ΣΣΑΣ. Για το πρώτο ωστόσο, σημειώθηκε αρκετά μεγάλη αύξηση, αφού από 7 πρώτες προτιμήσεις το 2019 εκτινάχθηκε στις 178 φέτος.

Στις σχολές που σημείωσαν επίσης – μια μικρότερη – αύξηση πρώτων προτιμήσεων και δεν παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, βρίσκονται τα Τμήματα Θεολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που, μετά από σειρά ετών με μείωση των πρώτων προτιμήσεων, φέτος σημείωσαν αύξηση των πρώτων προτιμήσεων. Το ίδιο συνέβη στα τμήματα Φιλοσοφίας Αθήνας και Ιωαννίνων. Ακόμη, αύξηση είδαν και οι σχολές Πολιτικών Μηχανικών, κάτι που συμβαίνει από το 2017 κι έπειτα.

Ερχόμενοι σε εκείνες που σημείωσαν μείωση, ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετές από τις σχολές που ίδρυσε πέρυσι ο κ. Γαβρόγλου και φέτος ορίστηκαν ως μη αντίστοιχες με τις παλαιότερες.

Συνολικά, σε 239 τμήματα είχαμε μείωση των προτιμήσεων, σε 10 τμήματα δεν είχαμε καμία αλλαγή και σε 210 τμήματα σημειώθηκε αύξηση των πρώτων προτιμήσεων. Κι αυτό δείχνει ότι τελικά δεν είχαμε μεγάλες αλλαγές στις προτιμήσεις εξαιτίας του κορονοϊού.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Τετάρτης 28/2: Τα ΜΜΜ που συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν!

ΕΛΛΑΔΑ

«Φεγγάρι του Χιονιού»: Η τελευταία Πανσέληνος του χειμώνα απόψε στον ουρανό!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη βγήκε το καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για τους singles της LGBTQ+ κοινότητας!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πάνω από 700.000 υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για κατάργηση βουλευτικής ασυλίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακός μετεωρίτης πέρασε πάνω από την Αττική ξημερώματα και φώτισε τον ουρανό!

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργοστάσιο Παπαστράτος: 35 θέσεις εργασίας για πτυχιούχους Μηχανικούς με ή χωρίς εμπειρία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET