ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Τμήματα βλέπουν τους φοιτητές τους να μειώνονται σταδιακά έως και 50%!

Η εισαγωγή με πολύ χαμηλά μόρια οδηγεί σε αιώνιους φοιτητές.

Neopolis Team

16 Σεπτεμβρίου, 2020

Η μεγάλη πτώση των βάσεων και η εισαγωγή μαθητών χωρίς το απαιτούμενο υπόβαθρο σε διάφορα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργεί προβλήματα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα που βλέπουν τους φοιτητές τους να μειώνονται από έτος σε έτος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πατρών, που σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, οι απώλειες του φοιτητικού δυναμικού των τμημάτων φτάνουν έως και το 50%.

Η… εύκολη εισαγωγή σε κάποιο Πανεπιστήμιο της χώρας, που απαιτείται και ένα κάποιο γνωστικό επίπεδο για την ολοκλήρωση των σπουδών, οδηγεί στο εξής και κάπως αναμενόμενο αποτέλεσμα: Οι φοιτητές αδυνατούν να το τελειώσουν και το παρατάνε.

Κάπως έτσι και στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχει εμφανή μείωση σπουδαστών από έτος σε έτος, όπως και σχολές που οι φοιτητές είναι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που ξεκίνησαν την πρώτη χρονιά.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας στην «Π»:

Η πραγματικότητα είναι αυτή ακριβώς και οφείλουμε να τοποθετηθούμε με ειλικρίνεια. Χαμηλές βάσεις δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εκπαιδευτική διαδικασία για τους νέους φοιτητές μας. Είναι σίγουρο πως κάποιοι από αυτούς θα διακόψουν τις σπουδές τους και κάποιοι άλλοι θα γίνουν «αιώνιοι» φοιτητές εξαιτίας της δυσκολίας τους να αποκτήσουν πτυχίο. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχουμε ξεκινήσει την επεξεργασία για το πόσοι φοιτητές και σε ποιά τμήματα συνεχίζουν στο δεύτερο έτος. Υπάρχουν τμήματα με ποσοστά απώλειας που ξεπερνά το 50%.

Κι αυτό το φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε διάφορα τμήματα όπως το Μαθηματικό, τη Φιλολογία, τη Φαρμακευτική ή ακόμα και σε σχολές όπου οι βάσεις παραμένουν υψηλές, της Ιατρικής για παράδειγμα, έχοντας όμως περάσει σε αυτές μέσω ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, ένα μεγάλο ποσοστό αδυνατεί να τελειώσει τις σπουδές του, παίρνοντας την απόφαση να τα παρατήσει, ενώ ένα άλλο συνεχίζει ως «αιώνιοι φοιτητές» μέχρι να πάρουν κάποια στιγμή το πτυχίο, το οποίο σπάνια θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι η πηγή του προβλήματος, χωρίς να γίνονται προσπάθειες για κάτι καλύτερο, ώστε να προλαμβάνονται όλα τα παραπάνω. Είναι ένας φαύλος κύκλος αν το σκεφτούμε.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και πρώτο στην Ελλάδα – Τα πεδία όπου ξεχωρίζει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Θεσσαλίας: Στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση φοιτητής που έφαγε στη λέσχη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΔΑ: Τα 5 τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίζονται κι επίσημα ως Πολυτεχνικές Σχολές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET