fbpx

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών | 3 Συνταγές για να γιορτάσεις σήμερα!


Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, «καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου και όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ακόμη μία μέρα που promotάρουμε συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά. Λες και περιμέναμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, για να φάμε μακαρόνια αλλά τέλος πάντων.

Αν σήμερα αποφασίσεις να γιορτάσεις τη συγκκεριμένη παγκόσμια ημέρα με την παρέα σου και δεν βγείτε κάπου έξω για φαγητό, σου έχουμε 3 πολύ ωραίες συνταγές.

Βάλτε τις ποδιές σας, «μπρος» τις κουζίνες και πάμε να το παίξουμε Μποτρίνιδες!

1. Πένες αλά Καρμπονάρα

Υλικά

  • 200 g πανσέτα (ή μπέικον) κομμένη σε κομματάκια
  • Μία κουταλιά λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
  • 1 πακέτο μακαρόνια πέννες
  • 6 αβγά

penne_carbonara

Πώς τα φτιάχνω

1. Βράζεις τα μακαρόνια ώστε να μην είναι πολύ μαλακά.

2. Ρίχνεις αρχικά τα αβγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε. Ύστερα σοτάρεις και την κρέμα γάλακτος και τα ξανά-χτυπάς μέχρι να γίνουν μια σφιχτή σάλτσα.

3. Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ρίχνεις τα πανσετάκια και μετά τα ρίχνεις μέσα στο μπολ με τη σάλτσα.

4. Μετά γεμίζεις τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και ανακατεύεις πολύ καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού.

5. Βάζεις τα μακαρόνια σε μια πιατέλα και τα σερβίρεις ζεστά και προαιρετικά με τριμμένο τυρί-παρμεζάνα.

2. Mac and Cheese

Υλικά

  • 1 1/2 πακέτο ζυμαρικά σε σχήμα κοράλλι
  • 3 κ.σ. Βούτυρο αγελάδας
  • 3 κ.σ. Αλεύρι
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο ζεσταμένο
  • 1 κούπα ξυνόγαλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο Μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. Πιπέρι καγιέν
  • φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
  • 120 γρ. τυρί Gruyere ή Γραβιέρα
  • 170 γρ. τυρί Cheddar τριμμένο
  • 80 γρ. τυρί Fontina ή Mozzarella
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο Μαϊντανό
  • 1 φύλλο Δάφνης
  • 100 γρ. Παρμεζάνα
mac-cheese-4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας (τα βράζουμε 1-2 λιγότερα λεπτά για al dente αποτέλεσμα).

Παράλληλα, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Σε ένα βαθύ τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ξινόγαλα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι καγιέν και τη δάφνη και μαγειρεύουμε άλλα 7 λεπτά ανακατεύοντας. Σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε το 1/3 των μακαρονιών το καλύπτουμε με το 1/3 της μπεσαμέλ, του μαϊντανού και των τυριών (εκτός της παρμεζάνας) και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με παρμεζάνα τριμμένη και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Εναλλακτικά, κάνουμε την ίδια διαδικασία σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη. Μπορούμε επιπλέον να προσθέσουμε και μπέικον που έχουμε πρώτα τσιγαρίσει σε ένα τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι ή βούτυρο.

πηγή συνταγής

3. Μακαρόνια με κιμά

Υλικά

  • 220 γρ. στριφτάρια
  • 200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 60 γρ. chorizo
  • 160 γρ. φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους (μπλανσαρισμένη & ξεφλουδισμένη) ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. καρότο ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. celery ψιλοκομμένο
  • 2 κ.τσ. μαραθόσπορο
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • Pepperoncino ή μπούκοβο (κατ’επιλογή)
  • 150ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Ξινόμαυρο)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. καραμελωμένο ginger ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b9%ce%bc%ce%b1-chorizo-4

Για το chorizo

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψιλοκόβουμε το chorizo σε λεπτές φέτες . Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τις φέτες του chorizo σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά, μέχρι να αφυδατωθούν και να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τις φέτες του chorizo σε απορροφητικό χαρτί, ενώ το λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι το φυλάμε σε ένα ποτήρι. Αφού βεβαιωθούμε ότι το chorizo έχει κρυώσει καλά, το τοποθετούμε σε ένα multi και το κάνουμε σκόνη

Για τα στριφτάρια με κιμά

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τοποθετούμε 20 ml από το λίπος του chorizo μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα του τα υγρά και να πάρει ένα σκούρο καφέ/χρυσό χρώμα, για περίπου 15 λεπτά. Σε ένα άλλο τηγάνι και σε πολύ χαμηλή φωτιά, τοποθετούμε το κρεμμύδι/καρότο/celery/ginger/σκόρδο και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα λαχανικά στον κιμά καθώς και τον πελτέ ντομάτας, το μαραθόσπορο και το pepperoncino. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 2 κουταλιές της σούπας από τη σκόνη chorizo και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 με 1 1/2 ώρα. Σε αυτό το σημείο δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε τα στριφτάρια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο, θέλουμε να είναι al dente (στο νερό προσθέτουμε και 1 αστεροειδή γλυκάνισο).

Σουρώνουμε τα στριφτάρια χωρίς να τα ξεβγάλουμε, και αφού έχουμε αποσύρει την κατσαρόλα από τη φωτιά τα επαναφέρουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό. Σερβίρουμε πασπασπαλίζοντας με άλλες 2 κουταλιές της σούπας chorizo και flakes παρμεζάνας.

πηγή συνταγής

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET