Έρευνες λένε

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ και σας σερβίρουμε 5 facts που δε γνωρίζατε για το… ιερό αυτό ρόφημα!

Γιατί ο καφές δεν είναι απλή υπόθεση.

Δήμητρα Πραντάλου

1 Οκτωβρίου, 2020

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ η σημερινή, αν και για να πούμε την αλήθεια, για τους αμετανόητους coffee lovers, αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις ημέρες του χρόνου.

https://www.instagram.com/p/CFy0-9BF9YU/

Και προφανώς ανήκω σε αυτή την κατηγορία, με την πρώτη πρωινή σκέψη που τριβελίζει το μυαλό μου να είναι μια ζεστή κούπα καφέ. Αυτό, βέβαια, μετά την τρίτη αναβολή στο ξυπνητήρι. Θα μπορούσα πάντως με ευκολία να πω πως το relationship status μου, είναι ‘in a relationship with coffee’, και δε χωράνε ντροπές σ’ αυτό. Και κάτι μου λέει πως ορισμένοι από εσάς, ταυτίζεστε απόλυτα.

Ο καφές είναι πραγματικά κάτι ιερό. Είναι εκείνες οι στιγμές που τον απολαμβάνεις μόνος/η στο δωμάτιο χαζεύοντας στα social media ή διαβάζοντας για την εξεταστική ή ένα οποιοδήποτε λογοτεχνικό βιβλίο, αλλά κι εκείνες οι φορές που βρίσκεσαι με την παρέα σου γύρω από ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι, έτοιμοι να ξεστομίσετε με αναλυτικές λεπτομέρειες τα νέα σας. Πώς να μην τον λατρεύουμε λοιπόν;

Έτσι, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, που προφανώς θα τη γιορτάσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, μοιραζόμαστε κάποια facts για τον καφέ που δε γνωρίζαμε και πιθανόν ούτε κι εσείς:

#1 Ο καφές δεν ήταν πάντα ένα απολαυστικό ρόφημα

Για την ακρίβεια, πολλά χρόνια πίσω, δεν ήταν το γνώριμο σε όλους μας ρόφημα, αλλά λειτουργούσε σαν τροφή αφού τον… μασουλούσαν. Σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς, οι πρώτες αφρικανικές φυλές που κατανάλωσαν καφέ, αναμείγνυαν τον καρπό με ζωικό λίπος και έφτιαχναν μικροσκοπικές ενεργειακές μπάλες. Whaaat?

#2 O στιγμιαίος καφές υπάρχει περίπου 250 χρόνια

Στην πραγματικότητα, ο στιγμιαίος καφές κυκλοφόρησε αρχικά για λίγο, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στην Αγγλία το 1771. Για να συμβεί η πρώτη μαζική παραγωγή και να εισαχθεί στις ΗΠΑ, το 1910, χρειάστηκαν επιπλέον 139 χρόνια.

#3 Ο καφές… έστειλε τη Βραζιλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1932

Περίπου, δηλαδή. Σύμφωνα με την ιστορία, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν μπορούσε οικονομικά να στείλει και να στηρίξει τους αθλητές της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Los Angeles, το 1932. Ωστόσο, η αποστολή των αθλητών ταξίδεψε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες με μεγάλο εμπορικό πλοίο, στο οποίο φόρτωσαν κόκκους καφές της Βραζιλίας για να πουλήσουν και να καλύψουν τα έξοδα. Δε γνωρίζουμε αν πήγε καλά το εγχείρημά τους. 

#4 Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να απαγορευτεί ο καφές

Τον 18ο αιώνα, κυβερνήσεις προσπάθησαν να εξαλείψουν τον καφέ – κι όμως... Μεταξύ των λόγων για την απαγόρευσή του, ήταν και η άποψη πως είχε μια τάση να διεγείρει την ριζοσπαστική σκέψη. Μάλιστα, το 1746 η Σουηδία το πήγε πολλά βήματα παρακάτω (φτάνοντάς το στα άκρα για την ακρίβεια), αφού όχι μόνο απαγόρευσε τον καφέ, αλλά και όλα όσα τον συνοδεύουν, δηλαδή φλιτζάνια, κούπες κτλ.

#5 Ο ακριβότερος καφές προέρχεται από… κόπρανα αγριόγατας

Είναι να σε πιάνει μια αηδία, αλλά υπάρχει καφές που προέρχεται από κόπρανα αγριόγατας και κοστίζει 60 ευρώ το φλιτζάνι παρακαλώ. Πρόκειται για τον Kopi Luwak, δηλαδή ο καφές της Luwak που ζει στην Ινδονησία και της αρέσει πολύ να τρώει καρπούς καφέ. Τα οξέα και τα γαστρικά υγρά από το στομάχι της γάτας, επιδρούν στους κόκκους προσδίδοντας εξαιρετικό άρωμα και γεύση. Οι παραγωγοί δηλαδή συλλέγουν τα κόπρανα που περιέχουν κουκούτσια του καρπού και στη συνέχεια τα καθαρίζουν και τα καβουρδίζουν για να τα πουλήσουν.

Πάμε τώρα να πιούμε το καφεδάκι μας!

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

«Ζήσε άφοβα! Ξεκίνα σήμερα μια καλή συνήθεια!»: Το μήνυμα της νέας καμπάνιας του Becel ProActiv!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

‘You Got This’: Το νέο μήνυμα της adidas που έρχεται να εμψυχώσει τους αθλητές του σήμερα!

Είναι viral

Είδαμε πώς είναι σήμερα ο Γιωργάκης απ’το «Ουράνιο Τόξο» και -μαντέψτε- δεν έγινε νυχτερίδα!

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Coldplay: «Θα γίνει κανονικά η συναυλία στο ΟΑΚΑ» επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET