Κάθε πανεπιστήμιο που σέβεται τον εαυτό του (ή και όχι), έχει εκείνον/η τον/την έναν/μία καθηγητή/καθηγήτρια που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των φοιτητών και όχι για καλό λόγο.
Τι θα ήταν τα φοιτητικά χρόνια όμως, αν δεν έφτανες οριακά στο σημείο να κρεμάσεις φωτογραφία τ@ και να πετάς βελάκια κάθε πρωί πριν πας στο μάθημά τ@;! Η παρουσία τους στη σχολή είναι for the plot. Και για να κάνουν τη ζωή των φοιτητών δύσκολη, σε τέτοιο βαθμό, που από ένα σημείο και μετά παύει να είναι αστείο.
Πόσες φορές έχουμε ακούσει για καθηγητές εξαιτίας των οποίων τελειόφοιτοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους; Ειδικά όταν για τον λόγο αυτό πρέπει να διατηρείς ένα ολόκληρο σπίτι με τα επιπλέον έξοδά του, ή όταν σε κρατάει μακριά από την εύρεση εργασίας, ξεπερνάει τα όρια.
Πολλοί καθηγητές το κάνουν μάλιστα με τον πιο σαδιστικό τρόπο: με το γνωστό 4αράκι στην εξεταστική. Συνήθως βέβαια, ο βαθμός είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κατά πάσα πιθανότητα, στη διάρκεια του εξαμήνου έχουν προηγηθεί πόσα άλλα περιστατικά τα οποία διαδίδονται σαν ψίθυροι στους διαδρόμους της σχολής, αλλά μέχρι εκεί. Δεν φτάνουν ποτέ εκεί που πρέπει και το πρόβλημα παραμένει ως μια φήμη ανάμεσα στους τοίχους του πανεπιστημίου, αφήνοντας ανεξέλεγκτους καθηγητές να δρουν όπως γουστάρουν, αφού γνωρίζουν ότι οι πράξεις τους δε θα έχουν συνέπειες.
Έρχεται όμως η στιγμή που το ποτήρι ξεχειλίζει, οι φοιτητές συσπειρώνονται και το inside joke (πονεμένο joke) των παρέων μετατρέπεται σε καταγγελία που απαιτεί δικαίωση.
Στην περίπτωση του ΠΑΔΑ, φοιτητές της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, φαίνεται πως έχουν πολλά να πουν για μία συγκεκριμένη καθηγήτρια, οι καταγγελίες γύρω από την οποία γεννούν ένα βασικό ερώτημα: πώς γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές στα πανεπιστήμια της χώρας;
Όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη τέτοια περίπτωση, τα παράπονα ξεκινούν από τη διεξαγωγή του μαθήματος και απλώνονται σε προσβολές και απαντήσεις που δίνει ή την έλλειψη αυτών σε προσωπικές συζητήσεις ή emails. Σε μια προσπάθεια να φέρουν φως στην απαράδεκτη στάση της που αναγκάζονται να υπομένουν, οι απηυδισμένοι φοιτητές του τμήματος απευθύνθηκαν στο Neopolis, περιγράφοντας όσα ζουν στο μάθημά της.
Πιο συγκεκριμένα, κάποιες από τις καταγγελίες που έφτασαν στο Neopolis.gr αναφέρουν:
Κόβει τους περισσότερους φοιτητές στο μάθημά της χωρίς να τους περνάει βαθμό, λέγοντας πως δεν είναι υποχρεωμένη, πολλές φορές για αρκετά έτη σερί, ώστε να μην μπορούν να κάνουν εισήγηση για επιτροπή και μετά υποστηρίζει ότι δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ το μάθημα της, πράγμα που μπορεί να διαψευστεί, καθώς οι περισσότεροι φοιτητές έχουν τις εργασίες τους.
Ένας άλλος φοιτητής, σημειώνει ότι:
Φοιτητές αναφέρουν, πως στα μαθήματα της θεωρίας που αναλαμβάνει η συγκεκριμένη καθηγήτρια, τα οποία εκ φύσεως δεν έχουν υποχρεωτική παρουσία, η ίδια κρατάει παρουσιολόγιο και σε κόβει αν δεν έχεις παρακολουθήσει όλες τις διαλέξεις της θεωρίας της.
Κάποιοι άλλοι πάλι, επισημαίνουν στο Neopolis.gr, ότι η συγκεκριμένη καθηγήτρια κάνει σχόλια για την εμφάνισή τους και τους επικρίνει επειδή φορούν μάσκα μέσα στην τάξη, καθώς επίσης ότι έχει αποκαλέσει την τάξη της «καθυστερημένα, ζώα και άχρηστους».
Σχετικά με την περίοδο της καραντίνας, ένα ακόμη απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα σύμφωνα με μαρτυρία, αφορούσε φοιτήτρια που είχε χάσει συγγενή της και ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας, καθώς δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση λόγω πένθους. Η καθηγήτρια λοιπόν, «την απέρριψε λέγοντάς της πως ‘όλοι έχουμε προβλήματα’ χωρίς να νοιαστεί ή να σεβαστεί την κατάσταση».
Ακόμη μία καταγγελία ανάμεσα στις αμέτρητες που έχουν συγκεντρωθεί, λέει:
Σε μάθημά της μας ανάγκασε, όχι μόνο να γράψουμε το όνομά μας σε τμήμα που εκείνη επέλεγε για εμάς, αλλά και την εθνικότητά μας δίπλα από το όνομα. Όταν την ρώτησα τον λόγο, χωρίς να εξηγήσει, είπε ότι είναι για το μάθημα. Καθώς έγραψα «Αθήνα, Ελλάδα», με κοίταξε και μου είπε «εσύ δεν είσαι Αθηναία, από πού είναι ο παππούς σου;» μπροστά σε άλλους συμφοιτητές. Με έκανε να νιώσω πολύ άβολα, και έγραψα την καταγωγή μου, η οποία δεν είναι ελληνική, παρόλο που έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Όταν το είδε, μου ζήτησε με τη μία, να αφαιρέσω τη μάσκα που φορούσα, για να δει το πρόσωπό μου, κάτι που δεν έκανε με άλλους Έλληνες συμφοιτητές μου. Στο μάθημα αυτό, έφτιαξε ομάδες και έβαλε όλους τους «αλλοδαπούς» στην ίδια, κάτι που με έκανε να νιώσω ακόμη χειρότερα, καθώς μας διαφοροποιούσε από άλλους φοιτητές, λόγω καταγωγής. Καθόλη την διάρκεια του εξαμήνου επανειλλημένα έκανε ρατσιστικά σχόλια προς την ομάδα μου.








