ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΔΑ: Τα 5 τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίζονται κι επίσημα ως Πολυτεχνικές Σχολές!

Το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων λύθηκε μετά κόπων και βασάνων.

Neopolis Team

25 Μαΐου, 2024

It’s Panellele season κι αυτό σημαίνει ότι πολλοί υποψήφιοι, πέρα από το να ξυπνάτε μες στη νύχτα από το άγχος, τσεκάρετε τις επιλογές σας όσον αφορά τις σχολές.

Σίγουρα έχετε ήδη κάποια βασικά ονόματα στο μυαλό σας, αλλά το ψάξιμο δεν σταματάει ποτέ. Άλλωστε, παρότι βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν την έναρξη των Πανελληνίων, συμβαίνουν νέα πραγματάκια στο παρασκήνιο που ίσως επηρεάσουν τις προτεραιότητές σου. Είναι λογικό, για παράδειγμα, να μην έχεις ψηλά μία σχολή που δεν σου προσφέρει ασφάλεια ως προς τα επαγγελματικά σου δικαιώματα.

Ο λόγος λοιπόν, για την αντιστοίχιση τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ με τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών.

Πρόκειται για μια απόφαση που οι φοιτητές περίμεναν πώς και πώς, για να λυθεί επιτέλους το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Την αρχή έκανε η αντιστοίχιση του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η οποία υπογράφτηκε με ημερομηνία έναρξη ισχύος να ορίζεται η 24η Ιουλίου 2020, κατά την οποία αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος σπουδών, του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης καθορίστηκε η αντιστοιχία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ.

Ως έναρξη ισχύος αντιστοίχισης ορίστηκε η 24η Ιουλίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος σπουδών, του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Με βάση την ΚΥΑ, το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ θα θεωρείται αντίστοιχο με το Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αποφοίτους, με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να ασκήσουν τις ίδιες επαγγελματικές δραστηριότητες.


Ο πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Δημήτρης Κουμπογιάννης, εξήγησε στο protothema.gr γιατί η συγκεκριμένη αναγνώριση είναι σημαντική.

«Το 2018, τα πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ενοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Την επόμενη χρονιά, ακολούθησε η ‘πανεπιστημιοποίηση’ όλων των υπολοίπων ΤΕΙ. Οι σχολές Μηχανικών μετατράπηκαν αρχικά σε τετραετείς, στη συνέχεια σε πενταετείς με integrated Master. Στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών τροποποιήσαμε τα προγράμματα σπουδών ώστε να ανταποκρίνονται στις πενταετείς σπουδές και να γίνουν αντίστοιχα με του Μετσοβίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Ως τώρα, είχαμε πάρει μόνο την ακαδημαϊκή αντιστοίχιση χωρίς, όμως, τα επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή οι απόφοιτοί μας δεν είχαν το δικαίωμα να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Προς το παρόν, αυτό αφορά περίπου 50 άτομα. Η ρύθμιση ήταν απαραίτητη και θα έχει αναδρομική ισχύ».

Τι σημαίνει αυτή η αντιστοίχιση για τους φοιτητές; 

«Με την εγγραφή τους στο ΤΕΕ, οι απόφοιτοί μας θα μπορούν πλέον να κάνουν πλήρεις μελέτες, να ‘χτίζουν’ πλοία, να υπογράφουν. Επίσης, θα μπορούν να γίνονται δεκτοί σε μεταπτυχιακά ή διδακτορικά προγράμματα του εξωτερικού. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι θα μπορούν να προσληφθούν στο δημόσιο μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ», ξεκαθαρίζει ο κ. Κουμπογιάννης.

Τα 5 νέα τμήματα που αντιστοιχήθηκαν

Πριν δύο μέρες λοιπόν, το παράδειγμα των Ναυπηγών Μηχανικών ακολούθησαν άλλες 4 σχολές, ενώ απομένουν άλλες 2 (Πολιτικών Μηχανικών και Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής) που αναμένεται να αντιστοιχηθούν σύντομα.

Συγκεκριμένα όμως, στις συνεδριάσεις της επιτροπής του Άρθρου 66 που έγιναν την 29η Απριλίου και 22 Μαΐου, μετά από ομόφωνη απόφαση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προβλεπόμενη από το άρθρο 66 του Ν. 4610 διαδικασία αντιστοίχισης των Τμημάτων:

Ναυπηγών Μηχανικών,

Μηχανολόγων Μηχανικών,

Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής,

Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,

Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρακολούθηση μαθημάτων άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Γεωπονικό Παν/μιο: Το πρώτο ΑΕΙ που συμμετείχε στο Pride με δικό του περίπτερο στο Σύνταγμα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες Αθήνας: Χωρίς κλιματισμό έβγαλαν τον καύσωνα 1500 φοιτητές, τους λες και survivors!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET