Το World Happiness Report έβαλε ξανά σε σειρά τις χώρες βάσει του δείκτη ευτυχίας, και όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα δεν τα πήγε πολύ καλά. Κι όταν λέμε δεν τα πήγε καλά, δεν εννοούμε ότι δε βρέθηκε στο top10, ούτε στο top50 δε θα τη βρεις…
Το άλλο αναμενόμενο είναι ότι η Φινλανδία κατέκτησε ξανά την κορυφή και πια σκεφτόμαστε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουμε εκεί. Φοβόμαστε μόνο μη μας πέσει βαριά η μετακίνηση από το #58 (απότομο launching της θέσης μας) στο #1. Την αντέχουμε τόση ευτυχία;

Έντεκα χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση, το World Happiness Report κατέταξε ξανά την ευτυχία περισσότερων από 150 χωρών, με τις κορυφαίες 10 να είναι:
1. Φινλανδία
2. Δανία
3. Ισλανδία
4. Ισραήλ
5. Ολλανδία
6. Σουηδία
7. Νορβηγία
8. Ελβετία
9. Λουξεμβούργο
10. Νέα Ζηλανδία
Παίρνοντας δεδομένα από πηγές όπως η Gallup World Poll κι αξιοποιώντας 6 βασικούς παράγοντες (κοινωνική υποστήριξη, εισόδημα, υγεία, ελευθερία, γενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς), η φετινή κατάταξη δεν απέχει πολύ από τις αντίστοιχες προηγούμενων χρόνων, ούτε από τη γενικότερη πεποίθηση που θέλει τις σκανδιναβικές χώρες τον ιδανικό τόπο για να ζήσει κανείς.
Η Φινλανδία ωστόσο ξεχωρίζει, αφού βγαίνει νικήτρια για 6η συνεχή φορά, προς έκπληξη πολλών. Αυτών δηλαδή, που θεωρούν περίεργο μια χώρα με το κλίμα της να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, η δουλειά που κάνει το κράτος, αρκεί στους πολίτες για να δηλώνουν ευτυχισμένοι με τη ζωή τους. Κάτι από το οποίο εμείς εδώ απέχουμε πολύ… *σκουπίζει δάκρυ*
Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Aalto, Φρανκ Μαρτέλα:
Τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας πως λίγοι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους.

Η Ελλάδα από την άλλη, βρέθηκε στην 58η θέση για την περίοδο 2020-2022, παραμένοντας στάσιμη από την περίοδο 2019-2021. Ποιος να το περίμενε.
Σε καλύτερη θέση από εμάς συναντάμε χώρες όπως Κόσοβο #34, Ουρουγουάη #28, Χιλή #35, Μεξικό #36 και Γουατεμάλα #43, ενώ η Κύπρος τοποθετήθηκε στο #46.
Ας ελπίσουμε την επόμενη φορά να έχουμε κάνει μερικά βήματα προόδου.