ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Όταν ξυπνάμε το μυαλό μας σκέφτεται λογικά, ενώ το βράδυ το ρίχνουμε στο… συναίσθημα!

Διαβάζοντας τον τίτλο αυτού του άρθρου, ίσως και να είπες από μέσα σου «σιγά, δε περιμέναμε εσάς για να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι λειτουργούμε με το συναισθηματικό κομμάτι τη νύχτα» και θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σου. Όταν όμως μιλάει η επιστήμη και επιβεβαιώνει ότι απ’τη φύση μας είμαστε άνθρωποι που το βράδυ μπορούμε να τα […]

Δήμητρα Πραντάλου

22 Ιουνίου, 2018

Διαβάζοντας τον τίτλο αυτού του άρθρου, ίσως και να είπες από μέσα σου «σιγά, δε περιμέναμε εσάς για να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι λειτουργούμε με το συναισθηματικό κομμάτι τη νύχτα» και θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σου.

Όταν όμως μιλάει η επιστήμη και επιβεβαιώνει ότι απ’τη φύση μας είμαστε άνθρωποι που το βράδυ μπορούμε να τα κάνουμε όλα λαμπόγυαλο, τότε δεν έχεις μια κάποια περιέργεια να μάθεις γιατί συμβαίνει αυτό;

Εμείς οι οι άνθρωποι που λες, έχουμε έναν τρόπο σκέψης που μέσα στο 24ωρο μεταβάλλεται. Το πρωί δηλαδή σκεφτόμαστε πιο αναλυτικά και κυρίως λογικά, ενώ το βράδυ το ρίχνουμε στο συναίσθημα και τα υπαρξιακά.

Για να το επιβεβαιώσουμε αυτό πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν επτά δισεκατομμύρια λέξεις σε 800 εκατομμύρια tweets στο Twitter, σε τέσσερα χρόνια. Η ανάλυση του περιεχομένου των μηνυμάτων σε ωριαία βάση δείχνει ότι μέσα στο 24ωρο συμβαίνουν διακριτές μεταβολές στον τρόπο σκέψης και έκφρασης των ανθρώπων.

Πίσω από αυτή την έρευνα βρίσκονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επικεφαλής τους ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης Νέλο Κριστιανίνι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AΙmethods για να αναλύσουν το περιεχόμενο του Twitter με βάση 73 ψυχομετρικούς δείκτες.

Η ανάλυση δείχνει ότι η γλώσσα μεταβάλλεται δραματικά μεταξύ μέρας και νύχτας, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές και τις μεταβολές του βιολογικού ρολογιού.

Για παράδειγμα, στις 6 το πρωί η λογική σκέψη βρίσκεται στο αποκορύφωμα (όταν εμείς κοιμόμαστε, δηλαδή) και παραμένει έτσι μέχρι τις 10:00 (υπάρχει μια μικρή ελπίδα εδώ). Οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν λέξεις που σχετίζονται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης, ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερη τάση για ατομικότητα, αποδοτικότητα, κυνήγι χρημάτων και εξουσία, καθώς και πιο θετική ψυχική διάθεση.

Όταν όμως έρχεται το σκοτάδι, τότε σκάει και το συναίσθημα και γινόμαστε όλοι πιο παρορμητικοί, ευαίσθητοι, κοινωνικοί, αλλά παράλληλα γεμίζουμε και με αρνητική ψυχική διάθεση. Θέματα που ‘ταλαιπωρούν’ το μυαλό όπως το σεξ και οι σχέσεις, βρίσκονται στο προσκήνιο.

Μετά τα μεσάνυχτα δε, έρχονται και τα υπαρξιακά προβλήματα τύπου «τι είναι η ζωή;», «τι είναι ο θάνατος» και γενικότερα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε περνούν μπροστά απ’τα μάτια μας.

Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων τα αφήνει πίσω του όλα αυτά την Κυριακή, όταν δηλαδή έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση και νιώθουν λιγότερο φόβο, λύπη και όλα τα αρνητικά συναισθήματα.

 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Τύπος γυρίζει το ‘ZARI’ στην Αρεόπολη και αποθεώνεται περισσότερο κι από το ορίτζιναλ!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

UEFA Euro 2024: AXE, Dove Men+Care & Ultrex σύμμαχοι περιποίησης στη μεγαλύτερη γιορτή ποδοσφαίρου!

Είναι viral

Φοιτητής Πληροφορικής έστειλε 500 αιτήσεις για πρακτική για να τον δεχθούν σε μία!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Dear Influencers: Μια καμπάνια από το Dove που κατάφερε να αλλάξει τους κανόνες ομορφιάς! 

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET