ΕΛΛΑΔΑ

Οριστικό τέλος στις μάσκες από σήμερα εκτός από νοσοκομεία, ΜΜΜ και εξετάσεις!

Το καλοκαίρι έφτασε, οι μάσκες φεύγουν!

Neopolis Team

1 Ιουνίου, 2022

Έφτασε επιτέλους η μέρα που περιμέναμε από το 2020. Για την ακρίβεια, πιο πολύ μας ένοιαζε η επισημοποίηση, γιατί οι μάσκες είχαν φύγει από την καθημερινότητα των περισσότερων εδώ και καιρό. Μην περιμένετε δηλαδή να δείτε καμιά μεγάλη αλλαγή στην εικόνα των δρόμων.

Μεγαλύτερη διαφορά θα σημειωθεί σε εσωτερικούς χώρους, όπως μαγαζιά, όπου η χρήση της μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική, ενώ τα ΜΜΜ θα συνεχίσουν να μας θυμίζουν λίγο από την covid εποχή. Συγκεκριμένα, μαζί με τα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες συναφείς δομές, τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ εξακολουθούν να απαιτούν τη χρήση μάσκας. Επίσης, συνιστάται η χρήση της σε μέρη με συγχρωτισμό, ειδικά από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σχολεία και Πανεπιστήμια

Σε κλίμα απελευθέρωσης βρίσκονται και τα σχολεία/πανεπιστήμια, τα οποία δε θα ξαναδούν μασκοφόρους μαθητές και καθηγητές, εκτός από την περίπτωση εξετάσεων (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, εξεταστική, ξένων γλωσσών κτλ.).

Όπως αναλυτικά αναφέρει η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας: 

«Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, ανακοινώνει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19. Καλή ολοκλήρωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους εξετάσεων και ευχαριστίες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαιρετική συνεργασία.»

Ακολουθεί και η δήλωση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη:

«Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.»

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΠΙΣΝ γεμίζει από αύριο (1/12) φωτάκια και μπαίνει σε xmas mood με πολλές εκδηλώσεις!

TECH NEWS

Wonderbox: Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό project εμπνευσμένο από τη Samsung Neo QLED 8K!

SPILL THE TEA

Damiano και Dove Cameron είναι το νέο ζευγάρι στην πόλη, πάμε να κλάψουμε στη γωνίτσα μας!

ΕΛΛΑΔΑ

Humanity Greece: Το Όραμα του Εθελοντισμού και η φωταγώγηση της Ελλάδας προς τιμή των εθελοντών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET