ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Φρένο στους ξένους φοιτητές, δεν έχουν χώρο τα πανεπιστήμια!

Είναι παγκόσμιο φαινόμενο τελικά. 🤷‍♂️

Neopolis Team

25 Απριλίου, 2023

Unsplash / Dom Fou

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ολλανδίας ζει παρόμοιες στιγμές με την ελληνική, καθώς τα πανεπιστήμια εκπέμπουν επίσης sos λόγω αυξημένου αριθμού φοιτητών. Βέβαια, στην Ολλανδία το φαινόμενο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με το 40% των νέων φοιτητών αυτή τη στιγμή στα ολλανδικά πανεπιστήμια να είναι ξένοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι η χώρα φιλοξένησε 115.000 φοιτητές, ενώ πριν 7 χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν λιγότερος από το 1/3.

Διάβασε κι αυτό

Εκπέμπουν SOS οι μεγάλες σχολές – Δέχονται μέχρι και διπλάσιους φοιτητές από τους εισακτέους!

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστήμης, Robbert Dijkgraaf, ανησυχεί για το γεγονός και φοβάται πως θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα. Ο ίδιος δήλωσε ότι «Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της ροής των μαθητών όπου είναι απαραίτητο», διαφορετικά οι αίθουσες κινδυνεύουν από υπερχείλιση, οι καθηγητές από υψηλό φόρτο εργασίας, καθώς επίσης θα σημειωθεί έλλειψη στα καταλύματα, «γεγονός που ασκεί πίεση στην προσβασιμότητα της εκπαίδευσης».

Ως πιθανό μέτρο, θα εξεταστεί η εφαρμογή ενός «έκτακτου ορίου χωρητικότητας» που θα απαγορεύει την εισροή φοιτητών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως τονίζει ο υπουργός, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές από την Ολλανδία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο ίδιος καλεί τους πολιτικούς να σκεφτούν πόσοι διεθνείς φοιτητές μπορούν να χωρέσουν τόσο στην κοινωνία όσο και στο σύστημα.

Ο Dijkgraaf σημειώνει ότι τα ολλανδικά πρέπει να παραμείνουν η κύρια γλώσσα σπουδών στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα λέει ότι οι ξένοι φοιτητές είναι πολύ χρήσιμοι σε ορισμένους τομείς. Μία λύση για τον ίδιο είναι να ενθαρρύνει τους διεθνείς φοιτητές να μάθουν ολλανδικά.

Η λύση βέβαια ίσως και να βρίσκεται στην άποψη που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με τα χρόνια, ότι δηλαδή τα πτυχία δεν έχουν τόση αξία. Ήδη στην Αμερική το ποσοστό των νέων που απαξιούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αρκετά υψηλό.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πότε ανοίγουν τα μηχανογραφικά – Ο κωδικός που απαιτείται για την υποβολή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET