ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Όλα όσα προκαλεί η κοκαΐνη στο μυαλό και το σώμα σου!

Η κοκαΐνη επηρεάζει τον εγκέφαλο μέσα σε δευτερόλεπτα και η επίδρασή της διαρκεί από 5 έως 30 λεπτά. Αν καπνίσεις ή πάρεις με ένεση την κοκαΐνη θα περάσει άμεσα στο αίμα σου και κατευθείαν στον εγκέφαλό σου. Η επίδρασή της θα είναι δυνατή αλλά θα κρατήσει μόνο 5-10 λεπτά. Η επίδραση του ναρκωτικού όταν τη […]

Neopolis Team

9 Μαΐου, 2016

Η κοκαΐνη επηρεάζει τον εγκέφαλο μέσα σε δευτερόλεπτα και η επίδρασή της διαρκεί από 5 έως 30 λεπτά.

kokaini1

Αν καπνίσεις ή πάρεις με ένεση την κοκαΐνη θα περάσει άμεσα στο αίμα σου και κατευθείαν στον εγκέφαλό σου. Η επίδρασή της θα είναι δυνατή αλλά θα κρατήσει μόνο 5-10 λεπτά. Η επίδραση του ναρκωτικού όταν τη σνιφάρεις είναι επίσης σύντομη αλλά κρατάει λίγο παραπάνω – περίπου 15-30 λεπτά. Φωτο: Reuters

Αναστέλλει την κανονική απορρόφηση των ορμονών που εμπλέκονται στην επιθυμία και την ευχαρίστηση από τον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να σας δώσει μια προσωρινή αίσθηση έντονης ευφορίας.

kokaini2

Κανονικά, τα κύτταρα του εγκεφάλου μας ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στο πώς βιώνουμε την επιθυμία, τα κίνητρα, την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Αφού απελευθερώνονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου για να στείλουν το σήμα τους απορροφόνται ξανά από ειδικούς δέκτες στο ίδιο κύτταρο. Η κοκαΐνη μπλοκάρει αυτούς τους δέκτες και έτσι διακόπτει αυτή την κυκλική διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλεόνασμα ορμονών που σχετίζονται με τα βασικά συναισθήματα μας όπως η επιθυμία και η ευχαρίστηση να κατακλύσει τον οργανισμό μας.

Θα διασταλλούν οι κόρες των ματιών σας.

kokaini3

Όταν αυξάνεται η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη στον οργανισμό μας τότε μπορεί να έχουμε διεσταλμένες κόρες, και η κοκαΐνη αυξάνει και τα δύο.

Μπορεί να αισθανθείτε πιο ενεργοί και σε εγρήγορση…

kokaini4

Η κοκαΐνη είναι πιθανό να ενισχύσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης – μια ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της συμπεριφοράς – σε διάφορα κυκλώματα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου ενός που εμπλέκεται στην ευχαρίστηση και ένα άλλο που εμπλέκεται στην κίνηση. Οι μελέτες δείχνουν οτι αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάποιοι χρήστες μπορεί να αισθάνονται πιο ενεργοί, ομιλητικοί, ή σε εγρήγορση.

… Ή μπορεί να αισθανθείτε εκνευρισμό, άγχος, ή να γίνεται παρανοϊκοί.

kokaini5

Μελέτες δείχνουν σύνδεση μεταξύ της χρήσης κοκαΐνης και της ψύχωσης, όταν κάποιος χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Τα συμπτώματα της ψύχωσης περιλαμβάνουν διέγερση, άγχος, παράνοια και ψευδαισθήσεις.

Σε ορισμένους χρήστες, μπορεί να προκληθεί η επιθυμία για το ναρκωτικό βλέποντας ανθρώπους ή μέρη που τους θυμίζουν παλιότερες φορές που έχουν κάνει χρήση.

kokaini6

Το μέρος του εγκεφάλου που επηρεάζει η κοκαΐνη περιλαμβάνει βασικά κέντρα μνήμης που μας βοηθούν να θυμηθούμε από που προήλθε η ευχαρίστηση. Όταν είμαστε υπό την επήρεια της κοκαΐνης, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου δημιουργούν αναμνήσεις της ευχάριστης εμπειρίας μας και του τόπου ή των άτομων που συμμετείχαν στην εμπειρία μας αυτή.

Τα αιμοφόρα αγγεία σας θα σφίξουν ή θα συσταλλούν.

kokaini7

Η κοκαΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, το οποίο σφίγγει και τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα στα όργανα και τους ιστούς.

Ο καρδιακός ρυθμός θα αυξηθεί.

kokaini8

Από τη στιγμή που τα αγγεία σας μικραίνουν η καρδιά πρέπει να δουλέψει περισσότερο ώστε να τροφοδοτήσει με αίμα το σώμα.

Η όρεξη για φαγητό μπορεί να εξαφανιστεί.

kokaini9

Η μειωμένη όρεξη είναι μια από τα πιο συχνά αναφερόμενες συνέπειες της χρήσης κοκαΐνης, η οποία είναι και ο λόγος που οι συχνοί χρήστες μπορεί να χάσουν βάρος ή να υποσιτίζονται.

Η χρόνια χρήση μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα του σώματός να αποθηκεύει λίπος.

kokaini10

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η κοκαΐνη θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός να αποθηκεύει λίπος. Οι ερευνητές παρατήρησαν 65 Βρετανούς, από τους οποίους περίπου οι μισοί είχαν εθιστεί στην κοκαΐνη για περισσότερο από μια δεκαετία. (Το άλλο μισό δεν είχε χρησιμοποιήσει το ποτέ το ναρκωτικό.) Κατέληξαν σε δύο εκπληκτικά συμπεράσματα: 1. Οι τοξικομανείς είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο από εκείνους που ποτέ δεν είχαν πάρει ποτέ ναρκωτικά, και 2. Έτειναν να έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από εκείνους που δεν είχαν πάρει ποτέ ναρκωτικά. Το συμπέρασμά: Η κοκαΐνη φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το μεταβολισμό.

Οι αρτηρίες συστέλλονται, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

kokaini11

Μια έρευνα του 2012 διαπίστωσε ότι ακόμη και σε νέους ανθρώπους οι οποίοι ανέφεραν ότι έκαναν χρήση κοκαΐνης μόνο “κοινωνικά”, το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Το σνιφάρισμα της κοκαΐνης μπορεί να δημιουργήσει τρύπες σε τμήματα της μύτης, όπως στο διάφραγμα.

kokaini12

Η κοκαΐνη εμποδίζει τη σωστή ροή του αίματος προς το διάφραγμα, το μέρος της μύτης που διαχωρίζει τους αεραγωγούς και χωρίζει τα ρουθούνια σας. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να προκαλέσει τρύπες στην περιοχή, η οποία δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς θεραπεία.

Μπορεί να στεγνώσει τις ρινικές διόδους, προκαλώντας αιμορραγίες της μύτης και ρινική κατάρρευση.

kokaini13

Κάποιες από τις επιπτώσεις της κοκαΐνης εξαρτώνται από τη μέθοδο χρήσης. Το συχνό σνιφάρισμα μπορεί να προκαλέσει: απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, ρινορραγίες, προβλήματα στην κατάποση, βραχνάδα και ρινική καταρροή.

Το κάπνισμα κοκαΐνης μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

kokaini14

Το κάπνισμα κοκαΐνης έχει συνδεθεί με διάφορα ζητήματα του πνεύμονα όπως βλάβη στους αεραγωγούς, άσθμα, διάμεση πνευμονοπάθεια, πνευμονία, βρογχιολίτιδα, πνευμονική υπέρταση, εμφύσημα, μολύνσεις και όγκους.

Πηγή: WomanTOC.gr

 

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

Είναι viral

Γιάννης Λουλούδης: Ο 20χρονος που έφτιαξε τα «παπούτσια ΝΔ» για τον πρωθυπουργό!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET