fbpx

Αυτές είναι οι 5 τροφές που θα σου εξασφαλίσουν ένα ακαταμάχητο, υγιές και κατάλευκο χαμόγελο!


Όλοι, έχουμε συνηθίσει να ακούμε και να διαβάζουμε για φαγητά και ποτά που βλάπτουν τη στοματική μας υγιεινή, προκαλούν τερηδόνα, δυσοσμία κι ένα σωρό άλλα προβλήματα. Τι γίνεται όμως, με τις τροφές που όχι μόνο δε βλάπτουν αλλά έχουν κι άκρως θετική επίδραση στα δόντια μας; Ποιες είναι αυτές, τι ποσότητες πρέπει να καταναλώνουμε και πόσο εύκολα τις προμηθευόμαστε; Το παρόν άρθρο, έχει σαν στόχο να απαντήσει σε αυτές ακριβώς τις ερωτήσεις.

1. Σταφίδες

trofi-xamogelo1

Το ότι η ζάχαρη είναι η πλέον επιζήμια ουσία για τα δόντια μας είναι ευρέως γνωστό. Οι σταφίδες όμως, περιέχουν εντελώς διαφορετικά είδη ζάχαρης και σε συνδυασμό με κάποιες ουσίες που ονομάζονται φυτοχημικά, καταστρέφουν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη της πλάκας. Παράλληλα, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι σταφίδες συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία των ούλων μας και γενικότερα της στοματικής μας κοιλότητας.

2. Κράνμπερι

Fresh red cranberries in a glass bowl on white background

Πρόκειται για το πλέον χαρακτηριστικό φρούτο που βοηθά στην καλή υγιεινή του στόματός μας. Αποτελείται από χημικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες κι έχουν σαν ιδιότητα να εμποδίζουν την πλάκα να κολλά στα δόντια μας. Το κακό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τα κράνμπερι δε φημίζονται για την υπέροχη γεύση τους. Έτσι, διάφορα προϊόντα όπως χυμοί που έχουν αυτά σαν βάση τους, αναμειγνύονται με σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών οι οποίες προφανώς και δε βοηθούν στο …όμορφο χαμόγελο που θέλουμε να φτιάξουμε!

3. Μαύρο τσάι

trofi-xamogelo3

Χορτάσαμε να ακούμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού! Ήρθε η ώρα να πάρουμε την εκδίκηση μας εμείς οι λάτρεις της …μαύρης δύναμης. Πέραν του ότι αποτελεί το πλέον υγιεινό υποκατάστατο του καφέ, το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσει σε ένα σωρό ακόμη πράγματα. Οι πολυφαινόλες, όπως και στην περίπτωση των κράνμπερι, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πλάκας και της τερηδόνας. Επιπρόσθετα, το εν λόγω ρόφημα, περιέχει χημικές ουσίες οι οποίες διαλύουν τις ενώσεις θείου κι έτσι βοηθούν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα δύσοσμης αναπνοής.

4. Τυρί

trofi-xamogelo4

Πρόκειται για ένα ακόμη γαλακτοκομικό προϊόν με πολύ θετική επίδραση στον οργανισμό μας. Ειδικότερα και στο θέμα μας, έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα βλαβερά οξέα που αναπτύσσονται στη στοματική μας κοιλότητα. Επίσης, το τυρί είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο κάτι που το καθιστά ακόμη πιο πολύτιμο για τα δόντια μας, την υγεία τους και την σωστή και εμφανισιακά άριστη, λειτουργία τους.

5. Μήλο

trofi-xamogelo5

Είναι ένα από τα πιο νόστιμα (αντικειμενικά) φρούτα από τη στιγμή που αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη. Κι εκτός από γευστικό είναι και πολύ χρήσιμο αφού το μάσημα του συγκεκριμένου φρούτου, αναγκάζει τον οργανισμό μας να παράγει πολύ περισσότερο σάλιο κι έτσι να καθαρίζει τα υπολλείματα προηγούμενων γευμάτων και ποτών. Άλλωστε …ένα μήλο την ημέρα, τον (οδοντ)ίατρο τον κάνει πέρα!

Ότι και να πούμε όμως, πρέπει να θυμάστε πως ένα στόμα το οποίο δε δέχεται τακτικά τη φροντίδα της οδοντόβουρτσας, της οδοντόκρεμας και του οδοντικού νήματος δε θα θεωρηθεί ποτέ υγιές. Όσα και να καταναλώσετε από τα παραπάνω…

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET