Έρευνες λένε

Πάνω από το 50% των νέων προτιμούν να είναι άνεργοι παρά δυσαρεστημένοι στη δουλειά τους!

Millennials και Gen Z αλλάζουν τους όρους και στο εργασιακό παιχνίδι!

Neopolis Team

23 Απριλίου, 2022

Οι Millennials και οι Gen Zers κουβαλούν πάνω τους τον αέρα της αλλαγής. Είναι οι γενιές που αντιστέκονται σε οτιδήποτε στερεοτυπικό και παραδοσιακό και παρουσιάζουν έναν δικό τους τρόπο ζωής, πιο συνειδητό κι ευαισθητοποιημένο, που δίνει βάση και στο ψυχικό κομμάτι πέρα από το πρακτικό.

Αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται συνεχώς και σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, και η εν λόγω έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά. Διότι αν υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έλεγε όχι σε δουλειά επειδή δεν τον γεμίζει ψυχικά, τότε αυτός είναι 100% Millennial ή Gen Zer!

Συγκεκριμένα, διεθνής έρευνα από την εταιρεία Randstart έδειξε ότι το 56% Gen Zers και 55% Μillennials θα παραιτούνταν από μια δουλειά εάν αυτή επηρέαζε την προσωπική τους ζωή, ενώ σχεδόν οι μισοί παραδέχονται ότι δε θα έλεγαν ναι σε δουλειά εταιρείας εάν αυτή ερχόταν σε αντίθεση με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πιστεύω τους.

Η κορύφωση του αλτρουιστικού χαρακτήρα τους όμως, έρχεται με τη δήλωση ότι θα δέχονταν χαμηλότερο μισθό εάν αυτό ήταν υπέρ της κοινωνίας γενικότερα!

Συγκεκριμένα, 2 στους 5 δήλωσαν διατεθειμένοι για μια τέτοια υποχώρηση για το συλλογικό καλό, με τον CEO της Randstad να αναφέρει:

Οι νέοι θέλουν να νιώθουν 100% ο εαυτό τους στην εργασία, πράγμα που αντικατοπτρίζεται στην αποφασιστικότητά τους να μη συμβιβάζουν τις προσωπικές τους αξίες όταν επιλέγουν έναν εργοδότη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ξανασκεφτούν την προσέγγισή τους στην προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού, ή να έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρό ανταγωνισμό. 

Πιο αναλυτικά όμως, η ίδια έρευνα παρουσίασε τις 5 βασικότερες προτεραιότητες των σημερινών εργαζομένων, δίνοντας έμφαση στο τι θα βοηθήσει τους εργοδότες να προσελκύσουν και να κρατήσουν τους Gen Z και Millennials. Αυτές είναι:

• Lifestyle κι Ευτυχία: Νούμερο 1 στη λίστα είναι μια ικανοποιητική εργασιακή εμπειρία, όπου ο εργαζόμενος αισθάνεται γεμάτος. 3 στους 4 Gen Z απάντησαν ότι η δουλειά είναι σημαντική στη ζωή τους, ενώ το ίδιο δήλωσε και το 68% μεγαλύτερων ηλικιών.

• Παρόμοιες Αξίες: Το 43% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι δε θα γινόταν μέλος εταιρείας εάν οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες αυτής δε συμβάδιζαν με τις δικές τους. Ακόμη, ένα 41% δήλωσε ότι δε θα δούλευε σε εταιρεία όπου δεν προωθείται η διαφορετικότητα και δεν υπάρχει συμπεριληπτικότητα.

• Ενδυνάμωση Εργαζομένου: Οι εργαζόμενοι, πέρα από ψυχική ολοκλήρωση, αναζητούν και ορισμένα προνόμια. Το περασμένο έτος, μόλις το 22% των συμμετεχόντων στην έρευνα λέει ότι έλαβε κάποια, όπως ρεπό ή καλύτερη φροντίδα υγείας. Από την άλλη, το 33% δήλωσε ότι έλαβε κάποια αύξηση, εκπαίδευση ή εργασιακή ανάπτυξη.

• Εργασιακή Ευελιξία: Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 75% θεωρεί ότι η ευελιξία όσον αφορά το work location είναι σημαντική, ενώ ένα 83% υποστηρίζει ότι η ευελιξία στο ωράριο είναι είναι ακόμα πιο κρίσιμη.

• Αυτοβελτίωση και επιχειρηματική ανάπτυξη: Οι εργαζόμενοι αναζητούν έναν εργασιακό χώρο που θα ολοκληρώνει τους στόχους τους για ανάπτυξη. Το 88% των συμμετεχόντων δήλωσε πως επιθυμεί να λαμβάνει μέρος σε προγράμματα εκμάθησης και ανάπτυξης, εάν τα προσφέρουν οι οργανισμοί τους. Ένα 60% θα ήθελε να συμμετέχει σε σεμινάρια για το πώς να βγάζουν περισσότερα λεφτά, το 50% επιθυμεί να μάθει κόλπα για το πώς να βγάζει καλύτερα τη δουλειά, και ένα 40% για το πώς να αναβαθμιστεί η καριέρα τους. Τέλος, μόλις το 25% λέει ότι έλαβε εκπαίδευση και ευκαιρίες ανάπτυξης!

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

«Ζήσε άφοβα! Ξεκίνα σήμερα μια καλή συνήθεια!»: Το μήνυμα της νέας καμπάνιας του Becel ProActiv!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

‘You Got This’: Το νέο μήνυμα της adidas που έρχεται να εμψυχώσει τους αθλητές του σήμερα!

Είναι viral

Είδαμε πώς είναι σήμερα ο Γιωργάκης απ’το «Ουράνιο Τόξο» και -μαντέψτε- δεν έγινε νυχτερίδα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET