Έρευνες λένε

Οι γάτες έχουν περίπου 300 διαφορετικές εκφράσεις, να γιατί δεν τις καταλαβαίνουμε!

Περίπλοκα πλάσματα, επιβεβαιώνει και η επιστήμη.

Μία έρευνα έρχεται να ταράξει ολόκληρη την ύπαρξη των cat parents, που μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι η γάτα μας μπορεί να κάνει μία έκφραση όλη κι όλη, αυτή του judging. Είναι σίγουρα η αγαπημένη τους, αλλά η γκάμα περιλαμβάνει σχεδόν 300 διαφορετικές εκφράσεις.

Για την ακρίβεια είναι 276 και τις βοηθούν να επικοινωνήσουν την επιθετική ή φιλική τους διάθεση απέναντι σε άλλα ζώα και σε εμάς. Εντελώς συμπτωματικά συνήθως πέφτουμε στην πρώτη. 

Το αγαπημένο μου όμως fact της μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είναι ότι οι γάτες πιθανότατα ανέπτυξαν αυτή την γκάμα από γκριμάτσες, χαμόγελα και μορφασμούς ειδικά για εμάς, στη διάρκεια των 10.000 χρόνων που συνυπάρχουμε. Cute af μέχρι να θυμηθούμε τα στραβωμένα βλέμματα που μας ρίχνουν. Δηλαδή μπήκαν στη διαδικασία να αναπτύξουν το bombastic side eye μόνο και μόνο για να μας δείξουν ότι τους τη σπάει όταν πάμε να χαϊδέψουμε κοιλίτσα; Πόσο αποφασισμένα να μας την πουν με ένα βλέμμα…

Photo: The Spruce / Adrienne Legault

Για να μην αδικούμε όμως τα γλυκύτατα κατά τ’ άλλα γατάκια, συχνά μας δείχνουν και την αγάπη τους με αυτό τον τρόπο. Όταν ας πούμε είναι ώρα για πατεδάκι, θα ενεργοποιήσουν τους μύες τους για την πιο φιλική φάτσα που θα μας κάνει να ανοίξουμε την κονσέρβα. Γενικά, υπάρχει σχέδιο. Οι κινήσεις μιας γάτας δεν είναι τυχαίες όπως πολλοί πιστεύουν.

«Πολύς κόσμος θεωρεί τις γάτες – λανθασμένα – ως μη κοινωνικά ζώα. Συμβαίνουν πολλά παραπάνω απ’ όσα ξέρουμε», λέει ο Daniel Mills, κτηνίατρος-συμπεριφοριστής στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν.

Τώρα εξηγείται επίσης γιατί οι γάτες είναι τόσο δύσκολες στην κατανόηση, ειδικά συγκριτικά με τους σκύλους. Οι τελευταίοι βγάζουν γλωσσίτσα, κουνάνε ουρά και καταλαβαίνεις ότι είναι απλά ενθουσιασμένα που υπάρχεις. Οι πρώτες είναι αρκετά πιο περίπλοκες.

Μαθαίνουμε, ακόμα, ότι κάθε έκφρασή τους προκύπτει από τη μίξη 4 από τις συνολικά 26 μοναδικές κινήσεις του προσώπου – όπως το άνοιγμα του στόματος, μικρές ή μεγάλες κόρες ματιών, βλεφάρισμα, γλείψιμο μύτης, κίνηση στα μουστάκια και στα αυτιά. Την ίδια ώρα το ανθρώπινο πρόσωπο κάνει γύρω στις 44 κινήσεις, ενώ των σκύλων 27.

Επίσης, κόντρα σε όσα πιστεύαμε, οι περισσότερες καταγεγραμμένες εκφράσεις στις γάτες που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα, είναι φιλικές. Το 45% συγκεκριμένα ανήκε σε αυτή την κατηγορία, το 37% χαρακτηρίστηκαν πιο επιθετικές και το 18% ως μη ξεκάθαρες ή μία μίξη και των δύο.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Home Alone: Υπολόγισαν πόσα θα ξόδευε σήμερα ο Kevin για τα ψώνια κι απλά γελάμε!

Έρευνες λένε

Οι νέοι δεν ψήνονται να γίνουν μάνατζερ, γιατί δεν αξίζει τόσο άγχος και πίεση!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Οι νέες, απολαυστικές μπάρες δημητριακών FITNESS® της Nestlé χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι εδώ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET