fbpx

Εξεταστική: Ο τρόπος εξέτασης θα εξαρτηθεί από τον εκάστοτε καθηγητή, λέει το Υπουργείο!


Περιμέναμε εναγωνίως τις χθεσινές ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια, ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές σχετικά με ορισμένα θέματα που αφορούν τους φοιτητές, όπως για παράδειγμα η πρακτική άσκηση και οι εξεταστικές. Επιβεβαιώθηκε ότι οι διαλέξεις θα συνεχίσουν να γίνονται εξ αποστάσεως, πράγμα που μαρτυρά ότι η επόμενή μας επίσκεψη στα αμφιθέατρα για παρακολούθηση μαθήματος θα λάβει χώρα σε αρκετούς μήνες από τώρα, τον Σεπτέμβρη λογικά, ωστόσο παρέμεινε το ερώτημα τι θα γίνει με τις εξεταστικές.

Για αυτές λοιπόν, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα που ίσως ισχύσουν:

  • Πρώτον, οι φοιτητές να βαθμολογηθούν βάσει εργασίας στο σπίτι.
  • Δεύτερον, η εξέταση να γίνει προφορικά μέσω τηλεδιάσκεψης.
  • Τρίτον, η διεξαγωγή εξετάσεων να γίνει όπως την ξέρουμε, με φυσική παρουσία των φοιτητών, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Συγκεκριμένα όμως, όπως δήλωσε στο protothema.gr ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης: «Στα Πανεπιστήμια την εξ ολοκλήρου ευθύνη για την αξιολόγηση έχει ο διδάσκων». Ενώ πρόσθεσε:

Oι βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου περιλαμβάνουν ότι στην ουσία η αξιολόγηση του φοιτητή είναι αρμοδιότητα του διδάσκοντα και μπορεί να το πράξει με εναλλακτικούς τρόπους, όπως μία εργασία στο σπίτι.

Ακόμη, σημείωσε ότι σε περίπτωση που ένα τμήμα είναι μικρό, η αξιολόγηση μπορεί να γίνει προφορικά μέσω τηλεδιάσκεψης (πράγμα που δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θέλουμε να ισχύσει), ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα ο καθηγητής να χρησιμοποιήσει δύο μέσα αξιολόγησης συνδυαστικά.

Τέλος, υπάρχει και το σενάριο οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν κανονικά, με τη φυσική παρουσία των φοιτητών δηλαδή, τηρώντας βέβαια τους κανονισμούς των αποστάσεων και της αποφυγής συνωστισμού κι αυτό για όσες δε γίνεται να πραγματοποιηθούν διαφορετικά (εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις) και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που θα υποδείξει η Εθνική Επιτροπή. Ωστόσο, κύριο μέλημα του υπουργείου είναι τα ΑΕΙ να απευθυνθούν σε εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης, αντί αυτού που γνωρίζουμε και ίσχυε μέχρι τώρα.

Μάλιστα, ο υφυπουργός συμμετείχε χθες στην Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων καταθέτοντας τις προτάσεις του υπουργείου αναφορικά με το θέμα αυτό, το οποίο και απασχολεί περισσότερο απ’ όλα όσον αφορά στα Πανεπιστήμια. Αυτές φαίνεται να βρήκαν θετική ανταπόκριση, με τους Πρυτάνεις να θεωρούν επίσης σωστότερη την αποφυγή φυσικής παρουσίας, καθώς όπως λένε, οι περισσότεροι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους, στο οποίο βέβαια έχουν επιστρέψει αυτόν τον καιρό και άρα το τρίτο σενάριο όπως το παρουσιάσαμε παραπάνω, θα οδηγούσε μεταξύ άλλων και σε πολλές μετακινήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Διγαλάκης σημείωσε πως, αν και το κάθε ΑΕΙ έχει τον δικό του προγραμματισμό, το εξάμηνο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου και οι εξεταστικές θα αρχίσουν 10-15 Ιουνίου.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET