ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Ο συμβιβασμός δεν ισούται με παραίτηση!

Η πλειονότητα ημών έχει ακούσει σίγουρα την ατάκα «Μη συμβιβάζεσαι με τίποτα!». Αλήθεια τώρα; Το να μη συμβιβάζεσαι με τίποτα όσο «ηρωικό» και «ρομαντικό» κι αν ακούγεται, κρύβει μέσα του μια ανωριμότητα. Γιατί αν το σκεφτείς, κάθε μέρα που περνάει, κάνεις συμβιβασμούς. Κι αυτό γιατί ανήκεις σ’ ένα σύνολο και οφείλεις να υπακούσεις σε συμβιβασμούς για να […]

Default avatar

Guest Author

29 Φεβρουαρίου, 2016

Η πλειονότητα ημών έχει ακούσει σίγουρα την ατάκα «Μη συμβιβάζεσαι με τίποτα!». Αλήθεια τώρα; Το να μη συμβιβάζεσαι με τίποτα όσο «ηρωικό» και «ρομαντικό» κι αν ακούγεται, κρύβει μέσα του μια ανωριμότητα. Γιατί αν το σκεφτείς, κάθε μέρα που περνάει, κάνεις συμβιβασμούς. Κι αυτό γιατί ανήκεις σ’ ένα σύνολο και οφείλεις να υπακούσεις σε συμβιβασμούς για να υπάρξει αρμονία.

Το να συμβιβάζεσαι δεν σημαίνει ότι είσαι ένα άτομο χωρίς προσδοκίες από τη ζωή σου. Κι αυτό μπορώ να στο διαβεβαιώσω.

Πολλές φορές, αρκετά πράγματα θα θέλαμε να είναι αλλιώς από ό,τι είναι. Το θέμα είναι όμως ότι πέρα από τα όνειρα μας, υπάρχει και μια πραγματικότητα ενίοτε σκληρή και άδικη. Το να συμβιβάζεσαι μ’ αυτή και να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους, δεν είναι βόλεμα και ασφάλεια. Ίσα-ίσα είναι πολύ δύσκολο να καθίσεις και να κανείς την αυτοκριτική σου και να θέσεις στόχους, ξέροντας ότι κάτι θα σου λείψει και κάτι θα χάσεις προκειμένου να τους περατώσεις. Ο συμβιβασμός κι η κατανόηση της πραγματικότητας περιέχουν μέσα αρκετή ωριμότητα. Και πολλές φορές, αυτοί που σου βροντοφωνάζουν να μη συμβιβάζεσαι, δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια στη ζωή τους που να μην ακολουθεί τις κοινωνικές συμβάσεις.

Είναι πολύ εύκολο να λέμε στους άλλους τι να κάνουν κι ακόμη πιο εύκολο να δίνουμε τις συμβουλές μας και να μοιράζουμε δεξιά κι αριστερά τις αποψάρες μας, λες και είμαστε ρήτορες.

Αλλά η ζωή δεν σου έρχεται με οδηγίες, ώστε να φτάσεις στην επιτυχία με μηδαμινή προσπάθεια. Είναι εγωιστικό να μη συμβιβάζεσαι και να θες πάντα να γίνεται το δικό σου. Και πίστεψε με, έτσι δυσκολεύεις και τους άλλους γύρω σου. Το να προσαρμόζεις τις απαιτήσεις σου και τις προσδοκίες σου βάσει της πραγματικότητας είναι μεγάλη αρετή. Και θέλει πολλή υπομονή και εσωτερική πάλη, ώστε να το ενσταλάξεις μέσα σου.

Οπότε μην ακούς όταν σου λένε να μη συμβιβάζεσαι. Να συμβιβάζεσαι προκειμένου να φτάσεις τους στόχους σου, εάν αυτό πρέπει να κανείς. Να συμβιβάζεσαι με την πραγματικότητα. Καλή η ονειροπόληση, αλλά σε κρατά ψηλά στα σύννεφα και δεν θα πατήσεις ποτέ γερά στη γη έτσι.

Γιατί οι πραγματικά ασυμβίβαστοι στερήθηκαν πολλά μέχρι να φτάσουν εκεί που θέλουν και είναι αυτοί που θα σου πουν να προσπαθείς. Γιατί ασυμβίβαστος δεν σημαίνει να χτυπάς τα πόδια σου κάτω, επειδή δεν μπορείς να δεχθείς την πραγματικότητα. Ασυμβίβαστος σημαίνει κάθε φορά που η πραγματικότητα σε χτυπά κατακέφαλα να μην το βάζεις στα πόδια, αλλά να μένεις και να προσπαθείς κάθε μέρα πιο επίμονα και πιο σκληρά.

 

OUR20s

DIGITAL

To Instagram φέρνει τα Notes στα stories και θυμηθήκαμε εποχές Facebook status!

DIGITAL

O Thug Slime μας εξηγεί επιτέλους τι σημαίνει «Σλατίνα», τώρα μπορούμε να ηρεμήσουμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET