fbpx

Ο Σταμάτης Τσίλιας μας αποκαλύπτει το νέο του εστιατόριο κι ήδη μας… τρέχουν τα σάλια!


Υπάρχει κάτι καλύτερο από τις γαστρονομικές δοκιμές νέων γεύσεων; Οεοοοο;!

Οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής μας. Όπως κάθε χώρος, έτσι και ο αντίστοιχος της γαστρονομίας εξελίσσεται διαρκώς. Νέα εστιατόρια, νέες φιλοσοφίες, διαφορετικές κουζίνες, ανανεωμένες και ιδιαίτερες γεύσεις. Σε αυτή τη λογική μπαίνει και ο chef Σταμάτης Τσίλιας, ο οποίος έπειτα από μια αδιαμφισβήτητα πετυχημένη, γαστρονομική πορεία («Εl Jiron» στο Νέο Ψυχικό, «Workshop by Aliento» στο Γαλάτσι, «Blue Lagoon» του ξενοδοχείου «Εlounda Beach»), ήρθε η στιγμή να ανοίξει το δικό του εστιατόριο.

Σε μια εποχή που πιθανόν δε θα περίμενε κανείς να ανοίγουν τις πόρτες τους νέα εστιατόρια, ο φιλόδοξος και γεμάτος ενέργεια Σταμάτης, μαζί με την ομάδα του, ανυπομονούν να συστηθούν στο κοινό και να μοιραστούν απλόχερα μαζί του μια νέα εκδοχή του «fine dining».

Είχα την τύχη να τον έχω μαζί μου για μια αποκλειστική συνέντευξη, στην οποία απάντησε σε όλα, ή σχεδόν σε όλα τέλος πάντων! Έμαθα λεπτομέρειες για το νέο του εγχείρημα και γέμισα ανυπομονησία για το μεγάλο opening που θα με βρει έξω από την πόρτα του (πολύ) πεινασμένο.

 

– Ποια είναι η κουζίνα που θα μας συστηθεί εντός των επόμενων ημερών;

Το νέο μας εστιατόριο, έρχεται να συστηθεί με μία ιαπωνοπερουβιανή κουζίνα με επιρροές από τη Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα, με έντονα στοιχεία από το Περού, τη Χιλή και το Εκουαδόρ.

– Πώς προέκυψε η ιδέα αυτή και έρχεται εν τέλει σε υλοποίηση;

Όπως κάθε chef, έτσι κι εγώ, ονειρευόμουν πάντα να έχω το δικό μου εστιατόριο. Αρκούσε μια γρήγορη γνωριμία και παρουσίαση της ιδέας μου με τον Δημήτρη Ζήση και όλα από εκεί και έπειτα πήραν – ευτυχώς κι επιτυχώς – το δρόμο τους!

– Τι θα έρθω να δοκιμάσω στο νέο σας εστιατόριο και τι είναι αυτό που θα με εντυπωσιάσει; 

Κοίτα, δε μπορώ ακόμη να σου αποκαλύψω όλο τον κατάλογο (γέλια), αλλά μπορώ να σου πω μερικές από τις σπεσιαλιτέ μας. Ξεκινώντας με ένα ζουμερό μοσχαρίσιο διάφραγμα ψημένο στον ξυλόφουρνο, το οποίο συνοδεύεται από σόγια, βούτυρο, πορτοκάλι και πουρέ κουνουπίδι με miso το οποίο θα σε κάνει να… γλείφεις τα δάχτυλά σου και συνεχίζοντας με κάποια πιο signature πιάτα, όπως η ceviche με μανταρίνι, η οποία έχει ως πρώτη ύλη το φρέσκο μυλοκόπι. Κι αν αυτά δε σε έχουν γεμίσει ήδη περιέργεια και ανυπομονησία, που να δοκιμάσεις και τη ceviche με γαρίδες, μια συνταγή εμπνευσμένη από το Εκουαδόρ, στην οποία κυριαρχεί η οξύτητα της ντομάτας και έχει τη συνοδεία της πιπεριάς και του κρεμμυδιού.

Κι επειδή τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κατά κύριο λόγο εντυπωσιάζουν και τους αυστηρότερους κριτές, μάθε ότι ζυμώνουμε και ψήνουμε στον ξυλόφουρνο καθημερινά το δικό μας ψωμί το οποίο έρχεται στο τραπέζι σου σε διάφορες παραλλαγές και είναι όσο πιο ζεστό και αχνιστό γίνεται! Σίγουρα θα θέλεις να δοκιμάσεις ένα παραδοσιακό ψωμάκι της Παραγουάης με γέμιση τεσσάρων τυριών, που θα ψήνεται στον ατμό, σωστά;

– Τι μπορείς να μοιραστείς μαζί μας για τον κατάλογό σας; 

Η φιλοσοφία του καταλόγου μας, τολμώ να πω ότι είναι αρκετά ιδιαίτερη και ίσως και ασυνήθιστη. Δίνεται κυρίως έμφαση στη γεύση και στην παρουσίαση του κάθε πιάτου, ακολουθώντας πάντα τη λογική του fine dining και έχοντας μια πολύ καλή σχέση ποιότητας και τιμής. Περιλαμβάνει ιδιαίτερες γεύσεις και αλχημείες, από τις βασικές μας σπεσιαλιτέ, μέχρι τα γευστικότατα και ντελικάτα γλυκά μας και μια μοναδική ποικιλία από cocktail και λίστα κρασιών ελληνικού αμπελώνα αλλά και από την Ισπανία, τη Χιλή και την Ουρουγουάη.

 

Στο εστιατόριό μας θα έρθετε
για να δοκιμάσετε κάτι αυθεντικό
και αρκετά διαφορετικό,
στο κομμάτι της ιαπωνικής
και περουβιανής κουζίνας.

Βασικό μας μέλημα άλλωστε είναι η υψηλή παροχή υπηρεσιών σε ένα χώρο με εκπληκτικό design που έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Μπάφης (Bafis & Partners Architects), έμπειρος αρχιτέκτονας που του είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη εξ αρχής και μας έβγαλε ασπροπρόσωπους.

– Ποιοι «κρύβονται» πίσω από αυτές τις γεύσεις; 

Έχω την χαρά και την τιμή να έχω ένα πολύ έμπειρο team πλάι μου. Στο κομμάτι της ζαχαροπλαστικής θα είναι στην κουζίνα μας ο Θανάσης Τσαγκλιώτης (La Maison Fine Pastry), ένας πολύ έμπειρος pastry chef που οι γνώσεις του και η σπιρτάδα του θα δώσουν άλλη όψη στη λίστα με τα 3-4 signature γλυκά του καταλόγου μας. Κι αν πρέπει να αποκαλύψω ένα από αυτά, θα είναι σίγουρο τα σοκολατένια tacos τα οποία είμαι σίγουρος ότι δεν τα έχετε ξαναγευτεί!

Όσον αφορά τώρα τα κρασιά, τα ποτά και τα cocktail, στο «τιμόνι» θα βρίσκεται ο Άρης Χατζηαντωνίου, brand ambassador του Metaxa και cocktail specialist. Είναι αυτός που θα σας παρουσιάσει και τη λίστα των signature cocktail μας, όπως το πασίγνωστο και εκπληκτικό pisco κι αυτός που θα σερβίρει στο τραπέζι σας μια σαγκρία που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει, εμπνευσμένη από την Ισπανία και άκρως ασυνήθιστη!

– Ποιος είναι ο κύριος στόχος αυτού του εστιατορίου και ποιες οι κύριες βλέψεις σας;

Όπως θα διαπιστώσεις κι εντός των επόμενων ημερών, όταν και θα ανακοινωθεί το όνομα του εστιατορίου μας, θα δεις ότι υποδηλώνει έναν πολιτισμό (τον ιαπωνικό) ο οποίος είναι τόσο πλούσιος, όσο ο ελληνικός. Πρωταρχικός μας στόχος είναι επομένως να προσαρμόσουμε μια γενικά άγνωστη στον μέσο Έλληνα καταναλωτή κουλτούρα, στα ελληνικά δεδομένα. Να τον φέρουμε στο εστιατόριο, να τον εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που ορίζει και το fine dining και να τον ξαναδούμε στο μέλλον να μας τιμά με την παρουσία του.

– Πότε μπορούμε να σας επισκεφθούμε και που ερχόμαστε; 

Από το ξεκίνημα των Χριστουγέννων που θα γίνει και το μεγάλο μας opening θα μας βρίσκετε καθημερινά, αλλά και Σαββατοκύριακα από τις 18.00 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, στον Κεραμεικό, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, μόλις 5 λεπτά μακριά από το σταθμό του μετρό με τα πόδια. Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε!

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET