ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

5 βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσεις, ώστε να αποφύγεις τον πανικό της εξεταστικής!

Φίλε/η συνοδοιπόρε, όσον αφορά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, γινόμαστε όλοι μια γροθιά! Τα συναισθήματα που βιώνουμε την περίοδο της αυτή είναι κοινά και γνώριμα σε κάθε φοιτητή ανά την χώρα. Ακόμα κι αν είσαι από τους χαλαρούς (σε θαυμάζω λίγο), σίγουρα θα υπήρξε έστω μία στιγμή που ένας μικρός πανικός έκανε την εμφάνισή του. Και δεν μιλάω απαραίτητα για […]

Default avatar

Guest Author

5 Σεπτεμβρίου, 2016

Φίλε/η συνοδοιπόρε, όσον αφορά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, γινόμαστε όλοι μια γροθιά! Τα συναισθήματα που βιώνουμε την περίοδο της αυτή είναι κοινά και γνώριμα σε κάθε φοιτητή ανά την χώρα. Ακόμα κι αν είσαι από τους χαλαρούς (σε θαυμάζω λίγο), σίγουρα θα υπήρξε έστω μία στιγμή που ένας μικρός πανικός έκανε την εμφάνισή του. Και δεν μιλάω απαραίτητα για παρατεταμένα γεγονότα. Αλλά όπως και να το κάνεις, η εξεταστική είναι μια διαδικασία όπου ο προγραμματισμός είναι το παν κι αν δεν το έχεις ιδιαίτερα μ’ αυτόν, έχεις θεματάκι…

Πώς να αποφύγεις λοιπόν τον πανικό;

1. It’s all about organization!

Και θα το ξαναπώ φίλτατε/η, το πρόγραμμα είναι το παν. Όσο οργανωτικός κι αν είσαι από μόνος/η σου, για να κυλήσει ομαλά αυτή η περίοδος, πρέπει να έχεις καλυμμένα να νώτα σου, βρε αδερφέ. Έτσι το πιο εύκολο που έχεις να κάνεις είναι το εξής: προτού ξεκινήσεις τη σιχαμερή διαδικασία που ονομάζεται διάβασμα, φτιάξε σε ένα χαρτί, ένα πλάνο, ένα μίνι προγραμματάκι με την ύλη που θα βγάζεις ημερησίως, τα διαλείμματα σου και γενικά τον τρόπο με τον οποίο θα μελετάς. Βοηθάει, αλήθεια.

write

2. Βοήθεια, ρε παιδιά!

Όχι, δεν θα βγεις στους δρόμους με ντουντούκα, ηρέμησε. Αλλά! Το να είσαι αφοσιωμένος στο διάβασμα σου και να μην τρελαθείς στο τέλος, θέλει και κάποιες θυσίες. Όταν λέω θυσίες, εννοώ τα γκρουπ τσατ, τα σκρολ κι άλλες τέτοιες ξένες λέξεις που παραπέμπουν στο σερφάρισμα. Τι εννοώ; Μάλιστα, αυτό που κατάλαβες. Άσε το κινητό ή τον υπολογιστή μακριά. Ντάξει όχι τον υπολογιστή, μπορεί να τον χρειάζεσαι. Κλείσε έστω το μόντεμ. Πες στους φίλους σου ότι έχεις διάβασμα κι άσε τις συνομιλίες στην άκρη. Δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

tumblr

3. Συγκέντρωση (οοοομμμμ…)

Το Θιβέτ δεν είναι η λύση εδώ. Το να είσαι όμως συγκεντρωμένος, είναι. Κάνε τα πάντα για να το καταφέρεις. Θες να βάλεις λίγη χαλαρή μουσικούλα στο background; Μαζί σου. Θες να πας στην καφετέρια για να εισαι μακριά από οικογενειακό περιβάλλον; Ακόμα καλύτερα! Θες να διαβάσεις με παρέα; Κομπλέ! Θες να πας στο πάρκο και να διαβάσεις; Ίσως όχι, αλλά αν σε βολεύει εσένα, ποια είμαι εγώ να κρίνω; Δεν έχει σημασία τι θα επιλέξεις, αρκεί να κάνεις σωστό κι αποδοτικό διάβασμα.

study

Και κάπου εδώ νιώθω ότι μιλάω σαν τη μάνα μου. Θα κλάψω…

4. Βρες τον ρυθμό σου

Εδώ δεν θα σε ταλαιπωρήσω ιδιαίτερα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Αν θες συμβουλές από την τριτοξαδέρφη σου για την εξεταστική, πάρ’ τες. Αλλά να ξέρεις κάτι. Είναι σημαντικό να βρεις τον δικό σου ρυθμό, τον δικό σου τρόπο διαβάσματος. Κανένας δεν σε ξέρει καλύτερα από τον ίδιο σου τον εαυτό. Δες τι σου ταιριάζει καλύτερα και προσάρμοσε το διάβασμα σου σε αυτό. Worry none.

study2

5. Eat, sleep, love

Το καλό το παλικάρι, ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Ή κάπως έτσι. Αν όλα τα άλλα τα έχεις καλύψει, ήρθε η ώρα του φαγητού και της ξεκούρασης. Τόσοι και τόσοι έχουν πει, ότι η σωστή διατροφή κι ο καλός ύπνος είναι βασικές αρχές για το αποδοτικό διάβασμα. Φάε και την Πίτσα σου (τα ονόματα Αγίων με κεφαλαίο πάντα), φάε και το μπεργκερ, μην ξεχάσεις όμως να τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά. Να πίνεις καλές ποσότητες νερού και να κοιμάσαι επίσης καλά.

healthy

Τώρα ακούγομαι σαν την γιαγιά μου. Well….

Ελπίζω να βοήθησα λίγο στον αγώνα. Καλή δύναμη!!!

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET