ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

O Dario Costa πραγματοποιεί ένα μοναδικό ρεκόρ, πριν ακόμη εμείς ξυπνήσουμε!

Τι έκανε ο τύπος;!😱

Δαμιανός Σανταλίδης

15 Σεπτεμβρίου, 2021

Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε πετάξει με αεροπλάνο μέσα από τούνελ. O τολμηρός Ιταλός Dario Costa διέσχισε εν πτήση δύο τούνελ κοντά στην Κωνσταντινούπολη με μέση ταχύτητα 245 χιλιόμετρα την ώρα.

Ήταν λίγο μετά την αυγή του Σαββάτου στις 4 Σεπτεμβρίου του 2021 όταν ο Dario Costa, ένας επαγγελματίας πιλότος αγώνων και επιδείξεων, πέταξε το ειδικά διαμορφωμένο αγωνιστικό αεροσκάφος του, ένα Zivko Edge 540, μέσα από το ένα από το διπλό τούνελ Κατάλκα στην Εθνική Οδό Μαρμαρά στην Τουρκία.

Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας σε πτήσεις και αμέτρητες αεροπορικές επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο 41χρονος Ιταλός με 5.000 καταγεγραμμένες ώρες στον αέρα -και με τις μισές από αυτές σε ακροβατικά- πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ. Να σημειώσουμε ότι ο Dario Costa είναι ο πρώτος Ιταλός που έχει κατακτήσει νίκη στο Red Bull Air Race Challenger Class, ενώ ονειρεύονταν την πτήση μέσα από τούνελ εδώ και χρόνια. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα.

Δεν είχα πετάξει ποτέ
μέσα σε τούνελ στη ζωή μου
– αλλά ούτε κανείς άλλος το είχε κάνει!

Μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της πτήσης ήταν όταν το αεροπλάνο ξεπρόβαλε στον ανοιχτό δρόμο μήκους 360 μέτρων ανάμεσα στα δύο τούνελ, όπου το ελαφρύ αεροσκάφος και ο Costa ήταν εκτεθειμένοι στο φως του ήλιου, αλλά και στους πλάγιους άνεμους, ενώ παράλληλα ετοιμάζονταν να εισχωρήσουν στο δεύτερο τούνελ.

“Όλα έδειχναν να γίνονται εξαιρετικά γρήγορα, αλλά όταν βγήκα από το πρώτο τούνελ το αεροπλάνο άρχισε να κινείται προς τα δεξιά εξαιτίας των πλάγιων ανέμων και τότε στο κεφάλι μου άρχισαν όλα να γίνονται πιο αργά,” μας εξηγεί ο Costa. “Αντέδρασα άμεσα και επικεντρώθηκα ώστε να φέρω το αεροσκάφος και πάλι στην σωστή τροχιά προκειμένου να μπω στο δεύτερο τούνελ. Τότε στο μυαλό μου όλα επέστρεψαν στην κανονική ταχύτητα.”

Καθώς ο Costa συνέχισε να πιλοτάρει με ακρίβεια είδε την μέση ταχύτητα του αεροσκάφους να ανέρχεται στα 245 χαω παρότι το δεύτερο τούνελ είχε διαφορετική κλίση και σχήμα στο εσωτερικό του. Μάλιστα, μόλις το αγωνιστικό αεροσκάφος βγήκε από το δεύτερο τούνελ ο Ιταλός πιλότος ολοκλήρωσε με ένα εορταστικό λούπ πριν την προσγείωση.

Όλα έδειχναν
να γίνονται εξαιρετικά γρήγορα!

Από την απογείωση μέχρι την έξοδο του δεύτερου τούνελ το αεροπλάνο διένυσε μια απόσταση 2,26 χιλιομέτρων. Έτσι, σε λιγότερα από 44 δευτερόλεπτα ο Dario Costa πραγματοποίησε ένα επίσημο Guinness World Record συν τέσσερα ακόμη ρεκόρ.

Η πτήση μέσα από το τούνελ αναγνωρίστηκε από το Guinness World Record ως η μεγαλύτερη πτήση με αεροπλάνο μέσα από τούνελ (1.730 μέτρα) και στον Costa παραδόθηκε το επίσημο πιστοποιητικό. Τα άλλα τέσσερα αξιοσημείωτα ρεκόρ ήταν: Πρώτη πτήση αεροπλάνου μέσα από τούνελ, η μακρύτερη πτήση κάτω από σταθερό εμπόδιο, η πρώτη πτήση αεροπλάνου μέσα από δύο τούνελ και η πρώτη απογείωση αεροσκάφους μέσα σε τούνελ.

Πάντως τον Dario Costa καθοδηγούσε ο θρύλος της αεροπλοΐας, ο Ούγγρος Peter Besenyei και συνολικά για το φιλόδοξο αυτό project εργάστηκαν 40 άνθρωποι, χρειάστηκε ειδική τεχνολογία για τις προπονήσεις και πάνω από ένας χρόνος προετοιμασίας.

“Ποτέ δεν είχα πετάξει μέσα από τούνελ στη ζωή μου -και κανείς δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα- οπότε υπήρχε ένα μόνιμο ερωτηματικό στο κεφάλι μου, εάν όλα θα πήγαιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει,” δήλωσε ο Costa. “Φυσικά ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για εμένα, αλλά το πιο έντονο συναίσθημα ήταν η απέραντη ευτυχία. Για εμένα, ένα ακόμη όνειρο έγινε πραγματικότητα.”

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Έλληνας ζητάει από τους Big Time Rush να έρθουν Ελλάδα, ο Carlos του απαντάει θετικά!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η νέα καμπάνια NESCAFÉ® Frappé είναι τόσο απολαυστική όσο και το να είσαι ο εαυτός σου!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η Stoli Vodka μας υποδέχεται στον κόσμο του ‘Spirit of Change’, μέσα από τα μάτια 4 καλλιτεχνών! 

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET