Το καλοκαίρι έχει καταφέρει να γίνει από αγαπημένη εποχή όλων, σε μαύρο πρόβατο του έτους. Τι περίεργο που κανείς δεν γουστάρει να ψήνεται ζωντανός επί 3 μήνες. 🙄
Τα δεδομένα δυστυχώς δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για να σκεφτούμε «μια φάση είναι, θα περάσει». Κάθε χρόνο καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασιών, ενώ παράλληλα διαβάζουμε για «θερμότερους μήνες στην ιστορία».
Αύγουστος 2025 just joined the chat, αφού το Copernicus το χαρακτήρισε τον 3ο πιο θερμό Αύγουστο στην ιστορία, με ανησυχητικούς καύσωνες να ταλαιπωρούν Ευρώπη και Ασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής, η μέση θερμοκρασία ERA5 στην επιφάνεια της γης άγγιξε τους 16,60ºC – 0,49°C υψηλότερη από τη μέση τιμή του μήνα το διάστημα 1991 – 2020 και 1,29°C ψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή (1850-1900).
Btw, ο θερμότερος και ο δεύτερος θερμότερος Αύγουστος που καταγράφτηκαν ποτέ είναι αυτοί του 2023 και του 2024 αντίστοιχα. Ο πιο θερμός μήνας έβερ από την άλλη, παραμένει ο Ιούλιος του 2023.
Με άλλα λόγια, τρία συνεχόμενα έτη βιώνουμε πρωτοφανείς συνθήκες και τα signs για το μέλλον δεν είναι καθόλου θετικά. Δε χρειαζόμασταν καν την επιβεβαίωση των ειδικών για αυτό. Κλείνουμε σε λίγο το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη και ο υδράργυρος δείχνει ακόμα 35άρια. How fun, ειδικά για τις φθινοπωρινές ψυχές που ανυπομούν για αυτό το τρίμηνο όλο το χρόνο. *I hope you’re hungry… for nothing! 😃*
Εντωμεταξύ, το έντονο αίσθημα ζέστης δεν είναι ο μοναδικός villain της ιστορίας. Μην ξεχνάμε και τις πυρκαγιές που φέτος κατέκαψαν την Ευρώπη, και όχι μόνο. Όπως σχολίασε η Σαμάνθα Μπέρτζες του ευρωπαϊκού κέντρου που διαχειρίζεται την υπηρεσία Copernicus:
Στη νοτιοδυτική Ευρώπη, ο μήνας έφερε το τρίτο μεγάλο κύμα ζέστης του καλοκαιριού, που συνοδεύτηκε από εξαιρετικές δασικές πυρκαγιές.
Με τους ωκεανούς του κόσμου να παραμένουν ασυνήθιστα θερμοί, τα γεγονότα αυτά υπογραμμίζουν όχι μόνο πόσο επείγουσα είναι η μείωση των εκπομπών (σ.σ. αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου), αλλά και την κρίσιμη ανάγκη να προσαρμοστούμε στα ολοένα πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Την ίδια ώρα, εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Πορτογαλίας και της Βρετανίας, ανακοινώνουν πως οι τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού του 2025 καταγράφτηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που μετρήθηκαν ποτέ.
«Εκτός Ευρώπης, οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες κατά μέσο όρο στη βόρεια Σιβηρία, σε τομείς της Ανταρκτικής, στην Κίνα, στην κορεατική χερσόνησο, στην Ιαπωνία και στη Μέση Ανατολή», σημειώνει η υπηρεσία Copernicus.
Οι επιπτώσεις των εν λόγω θερμοκρασιών είναι όλο και πιο θανάσιμες 💀
Η Ισπανία, που υπέστη πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα διάρκειας 16 ημερών, σημείωσε πάνω από 1.100 θανάτους σύμφωνα με εκτιμήσεις του ινστιτούτου υγείας Carlos III.
Το μέλλον είναι δυσοίονο folks, για αυτό μην το πολυσκέφτεστε, κλείστε εισιτήριο για εκείνη τη συναυλία που λέγατε!








