ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Ο δεκάλογος που θα κάνει το διάβασμα της τελευταίας εβδομάδας, λιγότερο επίπονο και πιο αποδοτικό!

Η εξεταστική ήρθε και κατσικώθηκε για τα καλά στην καθημερινότητά μας, με την πιο εφιαλτική περίοδο για κάθε φοιτητή να είναι γεγονός. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος περνά σιγά σιγά στο παρελθόν, οι παραλίες απομακρύνονται και οι σημειώσεις εμφανίζονται ανά ντουζίνες μπροστά μας. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πανικός, άγχος κι ένα αίσθημα τρόμου να […]

Default avatar

Guest Author

5 Ιουνίου, 2017

Η εξεταστική ήρθε και κατσικώθηκε για τα καλά στην καθημερινότητά μας, με την πιο εφιαλτική περίοδο για κάθε φοιτητή να είναι γεγονός. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος περνά σιγά σιγά στο παρελθόν, οι παραλίες απομακρύνονται και οι σημειώσεις εμφανίζονται ανά ντουζίνες μπροστά μας.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πανικός, άγχος κι ένα αίσθημα τρόμου να μας κατακλύει, αφού τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Για αυτό και ψάχνουμε τρόπους προκειμένου να κάνουμε την επανάληψη και το διάβασμα της τελευταίας στιγμής, όσο πιο ανώδυνα γίνεται…

Ας δούμε λοιπόν, μερικά tips που θα μας διευκολύνουν κατά τη διάρκεια του διαβάσματος αυτών των ημερών:

#1 Οργάνωσε ένα πρόγραμμα διαβάσματος

Σίγουρα την συγκεκριμένη συμβουλή την έχεις ακούσει άπειρες φορές. Έλα όμως, που βοηθάει απίστευτα πολύ! Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να το ετοιμάσεις, αλλά άπαξ και το έχεις μπροστά σου, τότε θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο από το να σκέφτεσαι κάθε φορά τι πρέπει να διαβάσεις πρώτα και τι στη συνέχεια. Επιπλέον θα πρέπει να έχεις στο νου σου, τη βαρύτητα του κάθε μαθήματος αφού δεν πρόκειται να αφιερώσεις τον ίδιο χρόνο σε ένα μάθημα του οποίου η εξέταση πιάνει 40% (λόγω εργασιών και προόδου) σε σύγκριση με εκείνο που μετρά 100%. Ένα σωστό πρόγραμμα διαβάσματος λοιπόν, εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία σου στην επικείμενη εξεταστική.

#2 Βρες το μέρος που σε βολεύει να διαβάζεις

Και πάλι πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη λογική. Προσπάθησε να βρεις ένα μέρος το οποίο σε εμπνέει να διαβάσεις και φυσικά δεν πρόκειται να σε ενοχλούν και να σου αποσπούν την προσοχή κάθε τρεις και λίγο. Αυτό μπορεί να είναι το δωμάτιό σου, η βιβλιοθήκη της σχολής ή κάποια απόμερη καφετέρια σε κάποιο στενάκι της πόλης που σπουδάζεις. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας μας αποδίδει καλύτερα σε διαφορετικό περιβάλλον, οπότε καλό είναι να μην επηρεάζεσαι από τις επιλογές των φίλων, των συμφοιτητών σου και των χρηστών στα social media.

#3 Εξασφάλισε χρόνο για τον εαυτό σου

Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το πρόγραμμα που έχεις φτιάξει από πριν. Ουσιαστικά, πέρα από τις ώρες διαβάσματος, οφείλεις να προβλέψεις και τις ώρες όπου θα ξεκουράζεσαι. Γιατί όπως και να το κάνουμε, αν διάβαζεις όλη την ώρα, κάποια στιγμή το μυαλό σου θα γίνει πουρές. Έτσι, μπορείς να πας για ένα περίπατο, να δεις μια ταινία και γενικά να κάνεις μια δραστηριότητα η οποία θα σε χαλαρώσει, θα σε ξεκουράσει και θα γεμίσει τις μπαταρίες σου εν’ όψει της συνέχειας. Αρκεί βέβαια, να μην το παρακάνεις…

#4 Φρόντισε να είσαι ξεκούραστος

Ο ύπνος έχει τεράστια σημασία εν μέσω εξεταστικής περιόδου. Έχοντας κοιμηθεί καλά, το μυαλό σου θα είναι ξεκούραστο με αποτέλεσμα να κάνεις αποδοτικό και ουσιώδης διάβασμα. Για αυτό προσπάθησε να τηρείς το καθημερινό 8ωρο ύπνου και τα αποτελέσματα θα σε ανταμείψουν και με το παραπάνω.

#5 Δοκίμασε καινούριες τεχνικές διαβάσματος

Δοκιμάζοντας καινούριες τεχνικές διαβάσματος, αυξάνεται το ενδιαφέρον του εγκεφάλου μας για αυτήν την επίπονη περίοδο. Σίγουρα ο καθένας μας χρησιμοποιεί συγκεκριμένες μεθόδους που διαβάζει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις αφήσει στην άκρη. Όμως δεν χάνεις τίποτα αν δοκιμάσεις κάτι καινούριο. Στην τελική, αν δεις οτι δε σε βολεύει επιστρέφεις στα πεπατημένα.

#6 Μην επιμένεις σε τεχνικές που δε σε βολεύουν

Αν βλέπεις ότι το στυλ του διαβάσματος που κάνεις, δεν τραβάει ή δε βοηθάει στη συγκεκριμένη περίοδο, τότε παράτα το γιατί έτσι χάνεις άσκοπα πολύτιμο χρόνο. 20χρονος είσαι, δε γίνεται να φοβάσαι να κάνεις στην άκρη πράγματα που δε σου ταιριάζουν!

#7 Διάβασε με συμφοιτητές σου

Μερικές μέρες πριν την εξέταση του μαθήματος, μπορείς να κανονίσεις να διαβάσεις με μερικούς κοντινούς σου συμφοιτητές για επανάληψη. Έτσι θα καταφέρεις να λύσεις τυχόν απορίες που σου έχουν δημιουργηθεί λόγω απουσιών ή «χαζέματος» κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Ταυτόχρονα, εξηγώντας με τη σειρά σου κάτι σε κάποιον άλλον, αυτομάτως το αφομοιώνεις ακόμη καλύτερα εν’ όψει της εξέτασης που έρχεται.

#8 Δώσε βάση στα παλιά θέματα

Τα παλιά θέμα είναι η ΣΩΤΗΡΙΑ μας! Μέσα από αυτά, μπορείς να δεις τι περίπου βάζει ο καθηγητής, με αποτέλεσμα να επικεντρώσεις το διάβασμά σου σε αυτά ακριβώς τα σημεία. Έτσι και καλύτερη προετοιμασία θα έχεις κάνει και θα έχεις γλιτώσει χρόνο αφήνοντας στην άκρη λεπτομέρειες που δεν πέφτουν ποτέ! Τώρα αν είσαι τόσο γκαντέμης κι αλλάξει φιλοσοφία τώρα, μετά από καμιά 25αριά εξεταστικές, τι να πούμε; Κι ο Σεπτέμβριος, μήνας του Θεού είναι…

#9 Προετοίμασε τον εαυτό σου για τις συνθήκες της εξέτασης

Γενικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι δύο με τρεις ώρες περνάνε υπερβολικά γρήγορα. Για αυτό και θα ήταν καλό να προετοιμαστείς για αυτές τις συνθήκες, ούτως ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως αν τελειώσει ο χρόνος κι εσύ δεν έχεις προλάβει να γράψεις κάποιο θέμα.

#10 Απέφυγε ρητά τα ξενύχτια

Όχι όλα τα ξενύχτια, αλλά τουλάχιστον μην ξενυχτήσεις το προηγούμενο βράδυ πριν την ημέρα της εξέτασης. Το θέμα είναι το μυαλό σου να είναι ξεκούραστο έτσι να ώστε να γράψεις όσο καλύτερα γίνεται. Ακολουθώντας αυτή την επίπονη διαδικασία είναι δεδομένο ότι κατά την διάρκεια της εξέτασης θα είσαι ένα κουρέλι.

Άντε και καλή μας επιτυχία!

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET