Νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων | Απόφοιτοι θα μπαίνουν σε ΑΕΙ με απολυτήριο «10»!


Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2020 και με λίγα λόγια όποιος μαθητής έχει απολύτηριο 10 και πάνω, θα μπαίνει σε όποια σχολή επιθυμεί. Εξαιρούνται οι Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές.

«Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις -ή τουλάχιστον ένα κομμάτι τους- θα είναι ενταγμένες μέσα στη διαδικασία απόκτησης του απολυτηρίου. Όλα αυτά θα έχουν ένα ποσοστό. Το σύνολο αυτών θα βγάζει τον τελικό βαθμό του απολυτηρίου Γ Λυκείου».

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, ο μαθητής θα παίρνει απολυτήριο μετά από ένα σύνολο διεργασιών, όπως για παράδειγμα, οι εργασίες, τα ολιγόλεπτα τεστ, οι εξετάσεις τετραμήνων και οι βαθμοί των κεντρικών εξετάσεων σε κάποια μαθήματα. Όλα αυτά μαζί θα συνυπολογίζονται για να διαμορφώσουν μία βαθμολογία.

Με το απολυτήριο λοιπόν του Λυκείου, οι μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν σε μία συγκεκριμένη σχολή, θα μπορούν να το καταφέρουν ακόμα και χωρίς τον απαιτούμενο βαθμό του μηχανογραφικού.

«Για παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να σπουδάσει Ιστορία και έχει απολυτήριο τουλάχιστον 10 θα μπορέσει να σπουδάσει Ιστορία και να μη βρεθεί στην 38η επιλογή του που είναι χρηματοοικονομικά για παράδειγμα. Τα παραπάνω θα ισχύουν για όλες τις σχολές εκτός από τις Ιατρικές και Πολυτεχνικές. Για τις σχολές αυτές θα υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων. Για τον αριθμό των θέσεων σε αυτές τις σχολές θα ισχύσει ό,τι ισχύει και σήμερα. Οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στις Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές θα πρέπει να είναι πολύ καλοί στα μαθήματα. Να έχουν υψηλό βαθμό απολυτηρίου και θα βρούμε και κάποιους πρόσθετους τρόπους, που τους συζητάμε. Δεν είναι τόσο απλό, θα είναι πιο απαιτητικό», τόνισε ο υπούργος.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ζήτηση;

Ο υπουργός φαίνεται ότι έχει προνοήσει και γι’αυτό, αφού όπως δήλωσε, σε αυτή τη περίπτωση θα δημιουργηθούν επιπλέον τμήματα προκειμένου να μη μπουκώσουν τα ήδη υπάρχοντα. «Εάν σήμερα στην Ιστορία έχουν 200 θέσεις και βάσει μελέτης δούμε ότι 300 ήθελαν να σπουδάσουν Ιστορία δεν θα “μπουκάρουμε” τα άλλα 100 παιδιά στα ήδη υπάρχοντα τμήματα, αλλά θα δημιουργήσουμε καινούργια τμήματα».

Τόνισε μάλιστα ότι πολύς κόσμος μένει έξω από τα Πανεπιστήμια γιατί ο αριθμός των εισακτέων είναι κλειστός.

Δεν ξέρουμε αν συμφωνείς με την διαδικασία ή συμφωνείς, ωστόσο θα θέλαμε να πούμε ότι πραγματικά οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ψυχοφθόρες και αγχωτικές, ωστόσο δε γίνεται οι μαθητές που δεν ανοίγουν βιβλίο όλη τη χρονιά να έχουν την δυνατότητα να μπαίνουν σε Πανεπιστήμια, όπως εκείνοι που έχουν λιώσει στο διάβασμα. Όλοι έχουν το δικαίωμα φυσικά να σπουδάσουν, αλλά αν μη τι άλλο πρέπει να προσπαθήσουν γι’αυτό.

Αν πάντως θέλεις να δηλώσεις την άποψη σου, τέλος του μήνα θα προστεθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα με το νέο σύστημα και στην οποία θα μπορεί ο καθένας να κάνει σχόλια, προτάσεις και ερωτήσεις. Μία ομάδα στο υπουργείο θα βρίσκεται στη διάθεση όλων για να απαντούν σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, όπως πρόσθεσε ο υπουργός υπάρχουν άτυπες συζητήσεις με ορισμένα κόμματα επί του ζητήματος τον Πανελλαδικών που είναι θετικές, ενώ υπάρχουν κι εκείνα που δεν έχουν αντιδράσει καθόλου.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET