ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος | Το νέο Ίδρυμα που θα προστεθεί στο μηχανογραφικό!

Το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνενώνεται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα υποψήφια ΤΕΙ, με την ονομασία ‘Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος’, ανακυρήσσοντας την Καβάλα ως τη μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη Θεσσαλονίκη. Βασικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, ποια νέα τμήματα θα προκύψουν από την εν λόγω συγχώνευση, τι θα γίνει με […]

Neopolis Team

18 Ιουνίου, 2018

Το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνενώνεται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα υποψήφια ΤΕΙ, με την ονομασία ‘Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος’, ανακυρήσσοντας την Καβάλα ως τη μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη Θεσσαλονίκη.

Βασικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, ποια νέα τμήματα θα προκύψουν από την εν λόγω συγχώνευση, τι θα γίνει με τους πτυχιούχους του ΤΕΙ ΑΜΘ και ποια τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, έχουν ήδη την απάντησή τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ, Αθανάσιο Μητρόπουλο, θα προκύψουν συνολικά επτά πανεπιστημιακά τμήματα σε έξι πόλεις της Μακεδονίας, δηλαδή της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, της Κατερίνης, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.

Οι κεντρικές υπηρεσίες του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος θα είναι στην Καβάλα και στις Σέρρες, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρώην ΤΕΙ. Οι Σέρρες είχαν τμήμα ΤΕΙ στο Κιλκίς που κλείνει αυτό το τμήμα και στην Κατερίνη συνεχίζει ως σχολή Διοίκησης και Οικονομίας.

Τα νέα τμήματα που προκύπτουν σε Καβάλα και Δράμα

Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε σχετικά με τα τμήματα: «Καταρχήν εδώ το πρώην ΤΕΙ διατηρεί τα τμήματα τα οποία είναι τα εξής:

Στην Καβάλα έχουμε Σχολή Θετικών Επιστημών, το τμήμα Χημείας, Φυσικής και Πληροφορικής, Σχολή Επιστημών Διοίκησης με 2 τμήματα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και Επιστημών Τεχνολογίας. Στη Δράμα μία Σχολή Γεωτεχνικών επιστημών με δύο τμήματα Οινολογίας και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Αυτά είναι τα 7 τμήματα  που έχει η Καβάλα και η Δράμα μαζί. Η Καβάλα και Δράμα πήραν αυτό που ζήτησαν και μάλιστα θα έλεγα ότι επιπλέον ζητήσαμε για την Δράμα η Σχολή Δασολογίας να είναι πενταετούς φοίτησης, γιατί η Δασοπονίας ήταν τετραετούς φοιτήσεως αυτή την στιγμή και ζητάμε να είναι πενταετούς φοίτησης. Και φυσικά το τμήμα Οινολογίας και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας είναι ένα δυναμικό τμήμα που θα πάει πολύ καλά».

Όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ανέφερε τα εξής:

«Μιλάμε για σαφή επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχουν οι απόφοιτοι. Να σημειώσω επίσης ότι για το Τμήμα Νοσηλευτικής η απόφαση είναι να απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο Θράκης. Δεν έβγαινε ούτως ή άλλως, οι αποστάσεις θα ήταν πάρα πολύ μεγάλες και δε θα ήταν ένα διαχειρίσιμο Ίδρυμα, θα ήταν αρκετά απομακρυσμένο, όπως ήταν ακόμη και όταν το είχαμε μέσα στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ. Είναι πολύ καλύτερο και για τους φοιτητές μας και για το γνωστικό αντικείμενο και για το επιστημονικό μέρος της υπόθεσης να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενδεχομένως στην Ιατρική Σχολή και να πάρει μία άλλη διάσταση».

Τι θα συμβεί με τους πτυχιούχους και ποιες προτάσεις δίνονται στο υπουργείο Παιδείας, ώς «λύσεις»:

«Λοιπόν για όσους έχουν πάρει πτυχίο πριν τη συνένωση, έχουμε δύο προτάσεις προς το υπουργείο: η μία είναι να καταργήσει τον τίτλο τεχνολογικής εκπαίδευσης και να αποδώσει σε όλους τους αποφοίτους -αυτό πιάνει και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις- τίτλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το δεύτερο το οποίο ζητάμε είναι ότι οι απόφοιτοι όλοι θα μπορούν να επικαιροποιήσουν τα πιστοποιητικά σπουδών τους με αυτά του Πανεπιστημίου, δηλαδή κάποιος ο οποίος έχει πάρει πτυχίο από το τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου πριν από 2-3 χρόνια θα μπορούσε να ζητήσει να επικαιροποιήσει το πιστοποιητικό του και να λέει Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος-Σχολή Μηχανικών Πετρελαίου».

Η Καβάλα όπως αναφέραμε παραπάνω, θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση στον αριθμό των φοιτητών θα βοηθήσει αντίστοιχα και την τοπική κοινωνία. Ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε πως:  «Όχι απλά να περιμένουμε μόνον περισσότερους φοιτητές, αλλά και πιο ισχυρές, αν θέλετε, πανεπιστημιουπόλεις, δηλαδή αυτή τη στιγμή η εκτίμηση που έχω είναι ότι η Καβάλα θα γίνει η μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη μετά τη Θεσσαλονίκη στη Βόρειο Ελλάδα. Σκοπός και στόχος μας είναι οι νέες σχολές να βρίσκονται στα μηχανογραφικά για το έτος 2019-2020».

Τέλος, το πόρισμα από την τελευταία σύσκεψη της Επιτροπής θα διαβιβαστεί στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, θα ξεκινήσει η διαβούλευση του και αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο στα μέσα του Σεπτέμβρη.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια και διαμονή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2024: Απόψε τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα – Μέχρι πότε η υποβολή του!

SPILL THE TEA

Ο Zac Efron αποκάλυψε την αιτία για το παραμορφωμένο του πρόσωπο και νιώσαμε άσχημα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET