Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσων κ. Γάκης ζήτησε από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει την εξής διάταξη σχετικά με τις μετεγγραφές: Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων και τριτέκνων, των οποίων η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται σε νησιωτική περιοχή, με την έννοια του άρθρου 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος, που προβλέπει την υποχρέωση της πολιτείας, να νομοθετεί για τις, νησιωτικές περιοχές και που έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6000 € ανά μέλος της οικογένειας και εισάγονται σε σχολές ή τμήματα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., να μεταγράφονται στην αντίστοιχη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., που είναι πλησιέστερα στον τόπο ακτοπλοϊκή σύνδεσης με τον τόπο διαμονής τους ή εκεί που φοιτούν αδέλφια κ.λπ.
Ο κ. Γάκης ενημέρωσε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία, όπου η απόσταση, κυρίως, των νησιών χαρακτηρίζεται μ’ έναν όρο «χρονοαπόσταση». « Τι είναι, δηλαδή, η χρονοαπόσταση; Η χρονοαπόσταση είναι η απόσταση, που θα διένυε ένας κάτοικος της Στερεάς Ελλάδας, της χερσαίας χώρας μέσα στο χρόνο που χρειάζεται ένας κάτοικος των νησιών, να μετακινηθεί. Σαν παράδειγμα έχει τη μετακίνηση ενός Λειψιώτη για να έρθει στην Αθήνα, που κάνει 5 ώρες. Μια αντίστοιχη μετακίνηση ενός Αθηναίου για 5 ώρες, φθάνει περίπου στη Θεσσαλονίκη.
Πέρα από τα έξοδα και από τις δυσκολίες και το κόστος παραμονής και ανταπόκρισης των καραβιών, καταλαβαίνετε ότι η δυσκολίες για ένα νησιώτη στη μετακίνησή του είναι πολλαπλάσιες, απ’ ό, τι στην υπόλοιπη χώρα και γι’ αυτό το λόγο, ακριβώς, ζητάμε από την πολιτεία, να νομοθετήσει ιδιαίτερα, δίνοντας αυτή τη βαρύτητα και την εξαίρεση στις νησιωτικές περιοχές» ανέφερε ο κ. Γάκης.
Όπως ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γάκης την τροπολογία την κατέθεσε με τους συναδέλφους του της Δωδεκανήσου τους κκ Νεκτάριο Σαντορινιό και Ηλία Καματερό.