ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Νέα λειτουργία της Google βρίσκει το τραγούδι που μας έχει κολλήσει, αρκεί να το… σφυρίξουμε!

Ποιο Shazam; Εδώ είμαστε.

Δήμητρα Πραντάλου

19 Οκτωβρίου, 2020

Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα από το να σου έχει κολλήσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι, να το σιγοτραγουδάς όλη μέρα και να μην μπορείς να θυμηθείς με τίποτα τον τίτλο του ή να μην τον γνωρίζεις καν. Να ρωτάς φίλους και γνωστούς για βοήθεια και τελικά να καταλήγετε όλοι μαζί να ψάχνετε. Μπορεί να σου κάνει τα νεύρα τσατάλια, αλήθεια.

Ε, λοιπόν, σε αυτό το πρόβλημα που πιστεύω πως βαδίζουμε όλοι, η Google έρχεται να βάλει ένα τέλος και να μας λύσει κυριολεκτικά τα χέρια. Κι αυτό γιατί με τη νέα λειτουργία, ‘Hum to Search’, θα βρίσκουμε το κομμάτι που δε λέει να βγει από το μυαλό μας, απλά σφυρίζοντας, μουρμουρώντας ή και τραγουδώντας το ρυθμό του. Δηλαδή αυτό που προσευχόμασταν να μπορούσαμε να κάνουμε, σχεδόν κάθε φορά που μας συμβαίνει. Πόσο αγαπάμε την τεχνολογία με κάτι τέτοια.

Η νέα σωτήρια λειτουργία θα φτάσει μαζί με το update της εφαρμογής και θα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά για τους χρήστες iOs και σε περισσότερες από 20 γλώσσες για τους κατόχους Android, ενώ θα προστεθούν κι άλλες μελλοντικά.

Ο τρόπος χρήσης απλός. Αρκεί να πατήσουμε στο μικρόφωνο και λέγοντας ‘what is this song’ ή να επιλέξουμε το νέο κουμπί ‘search a song’. Στη συνέχεια θα πρέπει να μουρμουρίσουμε ή να σφυρίξουμε για κάποια δευτερόλεπτα, προκειμένου να εμφανιστούν τα σχετικά αποτελέσματα από την αναζήτηση.

Η αναγνώριση γίνεται βάσει αλγορίθμων μηχανικής εκμάθησης που ξεχωρίζουν την ηχογράφηση και εντοπίζουν πιθανά κομμάτια που ταιριάζουν με τη μελωδία. Είναι εκπαιδευμένοι, μάλιστα, να απομονώνουν άλλους ήχους, όπως μουσικά όργανα, και να εστιάζουν αποκλειστικά στη φωνή προκειμένου να βρίσκουν τραγούδια από πολλές πηγές, όπως ηχογραφήσεις σε στούντιο, άλλα σφυρίγματα χρηστών, κτλ.

Ανυπομονούμε να το δοκιμάσουμε απλά!

BINGE WATCHING

‘Poor Things’: Έρχεται στο Disney+ λίγο πριν τα Όσκαρ, για να ξέρεις ποιος θα τα σηκώσει!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χιλιάδες μαθήτριες χάνουν μαθήματα στο σχολείο, γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες!

ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφισμα για τα Τέμπη: Τι πετυχαίνουν οι 1.300.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί;

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Καθηγητής φτιάχνει παρουσίαση για να κάνει expose όσους αντέγραψαν στις εξετάσεις!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET