ΕΛΛΑΔΑ

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα που βρίσκουμε στις περιοχές που καίγονται!

Οι βασικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι εθελοντές.

Neopolis Team

6 Αυγούστου, 2021

Ως επαναδιατύπωση μιας φράσης που ακούστηκε πολύ τα τελευταία 24ωρα, ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές (δυστυχώς βέβαια, η πρώτη απώλεια μόλις ήρθε), αλλά η ψυχή μας κλαίει για όλες τις υπόλοιπες που είτε βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες ή σώθηκαν από αυτές τραυματισμένες και πανικόβλητες.

Τα ζωάκια που είχαν την ατυχία να έχουν σαν σπίτι τις περιοχές που είναι ή γίνονται ακόμα στάχτη, δεν είναι παράπλευρη απώλεια για να την προσπερνάμε. Είναι λόγος να θρηνούμε και να κινητοποιηθούμε, για να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει.

Άλλοι πήραν την απόφαση να αφήσουν πίσω τα ζώα τους γιατί… «δε χωρούσαν στο αμάξι», ενώ άλλοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν γι’ αυτά, οπότε το έργο των εθελοντών είναι τεράστιο. Η τύχη δεσποζόμενων, αδέσποτων και άγριων ζώων βρίσκεται πλέον στα χέρια όσων είναι διατεθειμένοι να τα σώσουν και οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες. Πέρα φυσικά από την εθελοντική συμβολή κτηνιάτρων, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα στα διάφορα κέντρα, είναι σημαντικό να είναι προετοιμασμένος και ο κόσμος που βρίσκεται στις επίμαχες περιοχές, για να μπορέσουν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Τα πράγματα γίνονται αυτομάτως πιο εύκολα όταν μιλάμε για πυρόπληκτα ζώα όπως σκυλιά και γατιά, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να τα διαχειριστεί. Στην περίπτωσή τους λοιπόν, όπως έχει γίνει γνωστό μέσα από πλατφόρμες συντονισμού της προσπάθειας εθελοντικών δράσεων, όπως Dog’s Voice:

1. Καλύπτουμε τις περιοχές με τις αλλοιώσεις με νωπές αποστειρωμένες γάζες ή γάζες εμποτισμένες με αντιβιοτικά.

2. Αφαιρούμε εκκρίσεις από τη μύτη και τα χείλη με νωπή γάζα.

3. Βάζουμε αντιβιοτικό κολλύριο στα μάτια.

4. Τοποθετούμε το ζώο σε δροσερό και σκιερό χώρο.

5. Κουρεύουμε την περιοχή με τις αλλοιώσεις όσο είναι εφικτό.

6. Ψεκάζουμε το ζώο με δροσερό νερό ή κάνουμε λουτρά με δροσερό νερό και αντισηπτικά σαμπουάν και ταυτόχρονα ήπιες μαλάξεις στα άκρα.

Σημαντικό είναι επίσης να διατίθεται κρύο νερό σε όλα τα ζωάκια που εντοπίζονται, ενώ η τροφή που θα τους παρέχεται (είτε σε ξηρή μορφή είτε σε υγρή) να μην τοποθετείται στο έδαφος, καθώς είναι τοξικό.

Σχετικά με την άγρια ζωή που έχει πληγεί, έχει βγει σχετική ανακοίνωση από την ANIMA, όπου αναφέρονται τα «πρέπει» σε μια τέτοια περίπτωση και πού να στρέψουμε την προσοχή μας. Συγκεκριμένα, γράφει:

«Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα.

Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας.

Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν, να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτό σε συνθήκες κρίσης.

Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Τα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η ΑΝΙΜΑ τονίζει πως σε περίπτωση που βρεθεί στο δρόμο εθελοντή ένα τραυματισμένο άγριο ζώο, θα πρέπει να καλέσει την ίδια για οδηγίες πρώτων βοηθειών και για τη μεταφορά του στον Σταθμό, επί της οδού Μενελάου 134, Καλλιθέα.

https://www.instagram.com/p/CSMUkOZIi1O/

Πολύ σημαντική όμως, είναι η αναφορά για τα ζώα που πετάγονται ξαφνικά σε δρόμους από τον πανικό τους και το ένστικτο να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο. Πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψιν μας τόσο για το δικό τους καλό όσο και για το καλό των επιβατών των οχημάτων. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν συνεχώς ενημερώσεις στα social media για σκυλιά που έχουν βγει στην Εθνική Οδό προκειμένου να σωθούν, ενώ είναι ένα φαινόμενο που σημειώνεται γενικότερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλατφόρμες που υπάρχουν για να βοηθήσουν είναι πολλές και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους εθελοντές. Μερικές εξ αυτών είναι οι act4mati, act4evoia, act4peloponnese, ενώ στο Dogs’ Voice έχει δημιουργηθεί φόρμα δήλωσης φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων Βαρυμπόμπης και Θρακομακεδόνων, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Top πελάτες στα ZARA οι Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο!

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού – Τι πρέπει να ξέρεις για τη διαδικασία!

TECH NEWS

Πέντε λειτουργίες του iPhone που αγνοούσες μέχρι σήμερα!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πέμπτης (21/9): Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET