Έρευνες λένε

Αν μάθεις με πόσα μικρόβια έρχεσαι σε επαφή στο μετρό, δεν παίζει να ξαναμπείς στη ζωή σου!

Όσοι έχετε μια ροπή προς την υποχονδρία, ετοιμαστείτε να κλειστείτε σπίτι σας μια για πάντα, ή να βγάλετε επιτέλους εκείνο το διπλωματάκι. Διότι μια μελέτη που διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλή μάλιστα συμπατριώτη μας, τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Γιάννη Παναγιώτου, έδειξε ότι στο μετρό τα μικρόβια κάνουν, ό,τι ακριβώς φοβόμασταν, πάρτι! Πιο […]

Neopolis Team

2 Αυγούστου, 2018

Όσοι έχετε μια ροπή προς την υποχονδρία, ετοιμαστείτε να κλειστείτε σπίτι σας μια για πάντα, ή να βγάλετε επιτέλους εκείνο το διπλωματάκι.

Διότι μια μελέτη που διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλή μάλιστα συμπατριώτη μας, τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Γιάννη Παναγιώτου, έδειξε ότι στο μετρό τα μικρόβια κάνουν, ό,τι ακριβώς φοβόμασταν, πάρτι!

Πιο αναλυτικά, ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να καθαρίσουν πολύ καλά τα χέρια τους και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το μετρό, σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα, για 30 λεπτά ο καθένας, κρατώντας φυσικά τις χειρολαβές.

Τα συμπεράσματα του πειράματος αυτού έδειξαν ότι στην αρχή της ημέρας κάθε γραμμή του μετρό «μεταφέρει» στους επιβάτες της περισσότερα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε είδη, μικρόβια. Η καθεμία από τις γραμμές έχει το δικό της μικροβιακό «αποτύπωμα», ωστόσο όσο προχωράει η μέρα, τόσο λιγοστεύουν τα είδη των μικροβίων, με τις διαφορές των μικροοργανισμών μεταξύ των γραμμών σταδιακά να εξαφανίζονται κι αυτές.

Αυτό που παρατήρησαν επίσης, είναι πως η σύνθεση της μικροβιακής κοινότητας κάθε γραμμής εξαρτάται από την περιοχή από την οποία ξεκινάει το τρένο. Στην πορεία ωστόσο, οι διαφορές λιγοστεύουν και τελικά δημιουργείται ένα ενιαίο μικροβίωμα σε όλο το δίκτυο των γραμμών.

Ο καθηγητής Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε γι’ αυτό ότι:

Το πρωί κάθε γραμμή έχει μοναδικά μικροβιακά χαρακτηριστικά, τα οποία αντανακλούν τις περιοχές που διασχίζει. Όμως καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό μέσα στη μέρα, οι μικροβιακές κοινότητες όλων των γραμμών γίνονται σταδιακά παρόμοιες, με εμφανή την κυριαρχία των συμβιωτικών βακτηρίων του ανθρωπίνου δέρματος.

Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια είναι σχετικά αβλαβή, καθώς φιλοξενούνται στο ανθρώπινο δέρμα για καιρό. Όμως, όπως έδειξε η νέα μελέτη (και έχουν δείξει επίσης άλλες μελέτες σε μετρό των ΗΠΑ στο παρελθόν), μέσω του μετρό μεταφέρονται και ορισμένα παθογόνα και πιο επικίνδυνα μικρόβια.

Επειδή όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν τα πήρες και πολύ καλά τα νέα και μάλλον σκοπεύεις να μην ξαναπατήσεις το πόδι σου στα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς, ο κ. Παναγιώτου (σε σκέφτηκε) και δήλωσε πως«η ιδέα της έρευνάς μας δεν είναι να τρομάξουμε τους ανθρώπους, καθώς παρατηρήσαμε ότι οι γραμμές του μετρό με την περισσότερη κίνηση δεν ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από άποψη παθογόνων μικροοργανισμών».

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

«Ψηφιακό Vegas»: Η Άνοδος των Αμερικανικών Διαδικτυακών Καζίνο στην Εποχή του Διαδικτύου

Είναι viral

Τύπος γυρίζει το ‘ZARI’ στην Αρεόπολη και αποθεώνεται περισσότερο κι από το ορίτζιναλ!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

UEFA Euro 2024: AXE, Dove Men+Care & Ultrex σύμμαχοι περιποίησης στη μεγαλύτερη γιορτή ποδοσφαίρου!

Είναι viral

Φοιτητής Πληροφορικής έστειλε 500 αιτήσεις για πρακτική για να τον δεχθούν σε μία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET