ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

6 μικρές συνήθειες που θα αλλάξουν την καθημερινότητά σου και θα σε κάνουν πιο παραγωγικό!

Γίνε το πρότυπό μας!

Λένε ότι οι συνήθειές μας αντικατοπτρίζουν το χαρακτήρα μας και μαρτυρούν τι είδους ζωή κάνουμε. Νομίζω πως θα συμφωνήσω απόλυτα. Αυτές οι μικρές καθημερινές μας συνήθειες, ακόμα κι να δεν το καταλαβαίνουμε, καθορίζουν όχι μόνο τη μέρα μας, αλλά ολόκληρη τη ζωή μας. Όσο πιο ευχάριστα, υγιή και γεμάτα νόημα είναι αυτά που κάνεις, τόσο πιο ευτυχισμένος/η και γεμάτος/η αυτοπεποίθηση θα είσαι.

Βέβαια, καλά τα λέμε εμείς εδώ, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε στην πραγματικότητα. Πάρε για παράδειγμα την υγιεινή διατροφή. Όσο καλά γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να την ακολουθούμε, άλλο τόσο εύκολα την ξεχνάμε μπροστά στη θέα ενός πιτόγυρου απ’ όλα. Και γενικότερα, δε χρειάζονται πολλά για να κολαστούμε και να πέσουμε στην ατασθαλία, και όχι, δε μιλάω μόνο για το φαγητό. Είναι πολλοί οι πειρασμοί σε αυτή τη ζωή… 

Επειδή, όμως, ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις ρότα και να πάρεις το σωστό το δρόμο που θα σε επωφελήσει και δε θα σε αφήνει κομμάτια και τίγκα στις ενοχές στο κλείσιμο της ημέρας σου, τσέκαρε τα παρακάτω που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά σε μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή:

#1 Το μυστικό κρύβεται στο πρωινό ξύπνημα

Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, πρέπει να ξυπνάς νωρίς. Το τονίζω, νωρίς. Βασικά, θα γίνω λίγο πιο ξεκάθαρη, γιατί εδώ χωράνε παρερμηνείες. Μία λογική ώρα εάν δεν εργάζεσαι και δεν πρέπει να πας σε κάποιο γραφείο, είναι 8 ή 9 το πρωί. Μη γουρλώνεις τα μάτια σου και φρόντισε να το κάνεις. Το πρωινό ξύπνημα είναι πολύ σημαντικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις στον εαυτό σου περισσότερες ώρες να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του και ταυτόχρονα να βρεις χρόνο να διασκεδάσεις ή να χαλαρώσεις. Άσε λοιπόν το ξύπνημα στις 12 και το χουζούρεμα μέχρι τις 2 και κοίτα να ρυθμίσεις τον οργανισμό σου σε πιο… πρωινές ώρες.

#2 Η καλή μέρα από την πρωινή ρουτίνα φαίνεται  

Με το που σηκωθείς επιτέλους από το κρεβάτι (εύγε ), φρόντισε να ακολουθείς μια συγκεκριμένη ιεροτελεστία καθημερινά για τα πρώτα 80-90 λεπτά της ημέρας, μιας και θεωρούνται τα πιο σημαντικά. Στρώσε το κρεβάτι σου, πλύνε πρόσωπο και δόντια, κάνε τα μποτέ σου, φτιάξε καφέ/τσάι/χυμό και ένα πολύ καλό και πλούσιο πρωινό κι από εκεί και έπειτα, μπορείς είτε να αφιερωθείς σε μερικές ασκήσεις για να τεντωθούν οι μύες σου, είτε να χαζέψεις social media και να τσεκάρεις τα mails σου. Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις κάθε πρωί πάντως, είναι σημαντικό αυτό να σου προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και χαράς και να το ακολουθείς καθημερινά, ώστε να μπορέσεις στη συνέχεια να είσαι φουλ παραγωγικός/ή και να έχεις καλή διάθεση.

#3 Βάλε σε σειρά τις προτεραιότητές σου

Σ’ ένα ωραίο post-it ή μία ατζέντα, κατέγραψε όσα έχεις να κάνεις κάθε μέρα. Φρόντισε να φτιάξεις μία αναλυτική λίστα και να θέσεις ως στόχο την επίτευξη των τριών πιο σημαντικών δραστηριοτήτων τουλάχιστον, με ό,τι απομένει να το μεταθέτεις για αύριο, μεθαύριο κλπ. Αυτό το κάνεις για να ξέρεις πού βρίσκεσαι και να μη σε πιάνει απελπισία κάθε φορά που χάνεσαι μέσα στις υποχρεώσεις σου. Γιατί είναι άλλο πράγμα να λες γενικά κι αόριστα «α σήμερα θα κάνω αυτό» και άλλο να το έχεις κάπου γραμμένο και στη συνέχεια να του πατάς μια ωραιότατη διαγραφή! Μεταξύ άλλων, ξέρεις και πώς να μοιράσεις την ενέργειά σου για να πετύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

#4 Τι σου είναι να διαβάζεις μία ωρίτσα την ημέρα;

Πάρε και διάβασε κάτι. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Ένα επιστημονικό άρθρο, τις ειδήσεις από τον κόσμο, ένα κεφάλαιο από το βιβλίο που έχεις παρατήσει στη μέση ή ακόμα καλύτερα διάβασε για την επερχόμενη εξεταστική, μπας και πάρεις κανένα βαθμό και περάσεις κάνα μάθημα. Τίποτα δε θα σε βοηθήσει περισσότερο από το καθημερινό διάβασμα. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά χάρη σε αυτό γίνεσαι καλύτερος/η σε πολλά πράγματα. Μακροπρόθεσμα, βελτιώνεις τον τρόπο ομιλίας και γραφής σου, βάζεις σε εγρήγορση το μυαλό σου, κερδίζεις γνώση και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Θύμισα λίγο κακό promotion προϊόντος, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

#5 15 λεπτά φρέσκου αέρα σίγουρα χωράνε στο πρόγραμμά σου

Έχει τη σημασία του αυτό το τέταρτο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι καθημερινά χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15′ φρέσκου αέρα και ήλιου για να είμαστε υγιείς. Ακόμα κι αν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο λόγο για να βγεις εκτός σπιτιού, κατέβα να πετάξεις τα σκουπίδια βρε παιδί μου που λέει ο λόγος και βόλταρε στα στενάκια της γειτονιάς. Μην παραλείψεις, όμως, να κάνεις αυτό το μικρό step out από το σπίτι καθημερινά, γιατί σου χρειάζεται φρέσκος αέρας, αλλά και να σε δει το φως του ήλιου που αποδεδειγμένα μειώνει το στρες και το άγχος, συντελεί σε έναν καλύτερο ύπνο, σε φουλάρει με βιταμίνη D και προλαμβάνει τα καρδιακά προβλήματα.

#6 Κλείσε με μια μικρή ανασκόπηση της ημέρας σου

Τι έκανες σήμερα; Ολοκλήρωσες τις δραστηριότητες που έπρεπε ή κ*λωβάρεσες και δεν έκανες τίποτα τελικά; Η μέρα σου έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο; Σε οτιδήποτε κι αν κάνεις, να θυμάσαι την ανασκόπηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πού βαδίζεις αλλά και να κρίνεις τον εαυτό σου όσο πιο αυστηρά μπορείς. Με το να χαϊδεύεις τα αυτάκια σου, δεν κερδίζεις κάτι. Γι’ αυτό μην κοροϊδεύεις τον ίδιο σου τον εαυτό και να είσαι ειλικρινής με το τι καταφέρνεις και τι όχι.


cover photo

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET