Η συμπρωτεύουσα το τελευταίο 24ωρο ζει μεγάλες στιγμές και θα ζήσει ακόμα μεγαλύτερες στις 30 Νοεμβρίου του 2024. Το τονίζουμε για τους δύσπιστους. Όπως ανακοίνωσε στην 88η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα μπει – επιτέλους – σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης, που έχει περάσει πολύ περισσότερα από 40 κύματα για να φτάσει να εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό.
Λίγη υπομονή ακόμα όμως, και ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι τόσο βαρύς για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Η βασική γραμμή του Μετρό ετοιμάζεται να τους υποδεχτεί, έχοντας μήκος 9,6 χλμ. και κάνοντας στάσεις σε 13 σταθμούς.
Αυτοί είναι οι εξής:
• Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός,
• Πλατεία Δημοκρατίας,
• Βενιζέλου,
• Αγίας Σοφίας,
• Συντριβάνι,
• Πανεπιστήμιο,
• Παπάφη,
• Ευκλείδης,
• Φλέμινγκ,
• Ανάληψη,
• 25ης Μαρτίου,
• Βούλγαρη,
• Νέα Ελβετία
Από το τέλος του φθινοπώρου αλλάζει και η καθημερινότητα των φοιτητών
Η διαδρομή ξεκινάει από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, το κέντρο της πόλης δηλαδή, και καταλήγει στη Νέα Ελβετία. Στο μεταξύ όμως, περνάει από τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» που ενδιαφέρει τους χιλιάδες φοιτητές. Is this το κίνητρο που χρειαζόσουν για να πηγαίνεις σε περισσότερες διαλέξεις; Θα δείξει. 😌
Ο συγκεκριμένος σταθμός πήρε το όνομά του από το ΑΠΘ προφανώς, και εξυπηρετεί τόσο τους δικούς του φοιτητές όσο κι εκείνους του ΠΑΜΑΚ. Διαθέτει μία κεντρική αποβάθρα, δύο τροχιές και αφορά τις γραμμές 1 & 2. Διαθέτει επίσης την κατάλληλη υποδομή, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.
Όσον αφορά την τιμή του εισιτηρίου, μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι μια διαδρομή 70 λεπτών κοστίζει 0,90€, ενώ για τις φοιτητικές κάρτες δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση.
Οι καινοτομίες του Μετρό Θεσσαλονίκης σε σχέση με της Αθήνας και η επέκταση που αναμένεται εντός 2025
Ως πολύ πιο καινούριοι, οι σταθμοί αλλά και οι συρμοί στη συμπρωτεύουσα φέρουν πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά από εκείνους της Αθήνας. Μια σημαντική διαφορά στην περίπτωση των συρμών της Θεσσαλονίκης, είναι πως είναι πλήρως αυτοματοποιημένοι και θα λειτουργούν χωρίς οδηγούς.
Επιπλέον, θα είναι το πρώτο Μετρό της χώρας με αυτόματες θύρες επί των αποβαθρών, οι οποίες θα ανοίγουν μόνο κατά την άφιξη του συρμού στον εκάστοτε σταθμό, για την ασφάλεια των επιβατών.
Παράλληλα, θα υπάρξει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου συρμών CBTC (Communications-Based Train Control) που με την αρωγή ιδιαίτερα ισχυρών υπολογιστικών συστημάτων τόσο επί των συρμών όσο και στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, μπορεί και υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο την ακριβή θέση κάθε συρμού και έτσι επιτρέπει αυτοί να έχουν ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ τους.
Αυτό που θα ζηλέψουμε περισσότεροι όμως στην Αθήνα, είναι η συχνότητα διέλευσης των συρμών. Το αρχικό διάστημα αναμονής θα είναι 2,5 λεπτά, ενώ στη συνέχεια θα μειωθεί σε 1,5 λεπτά. Τέλος, η διαδρομή από τον Ν.Σ.Σ. μέχρι το αμαξοστάσιο της Πυλαίας θα έχει διάρκεια συνολικά 17 λεπτά.
Αφού λοιπόν οι Θεσσαλονικείς συνηθίσουν να μετακινούνται με το νέο τους μέσο, εντός του 2025 θα έρθει μια επέκταση προς Καλαμαριά, που θα εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερο κόσμο.
Πρόκειται για την προσθήκη επιπλέον 5 σταθμών (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα), αυξάνοντας το συνολικό μήκος της γραμμής στα 14,5 χλμ.
Στη συνέχεια, θα αρχίσει να εξετάζεται η βορειοδυτική επέκταση, εξυπηρετώντας περιοχές που έχουν μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και κρίνεται αναγκαίο να βγουν το συντομότερο δυνατό από την απομόνωση.