Βάζω στοίχημα ότι η φράση «τα βιβλία σε ταξιδεύουν» ήταν ένα universal άκουσμα που είχες μεγαλώνοντας. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι 100% αλήθεια, bestie. Σκέψου τους αναγνώστες σαν δύο breeds: αυτούς που απλά διαβάζουν και αυτούς που κάνουν τόσο invest στο στόρυ, που θέλουν να ταξιδέψουν μέχρι εκείνο το μέρος για να ζήσουν κάθε σελίδα στο πετσί τους. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, το συναίσθημα είναι unmatched!
Κάποια μέρη είναι τόσο ζωντανά που νιώθεις πως είναι main characters από μόνα τους και σου γεννούν μια τρελή ανάγκη να τα δεις IRL. Και τώρα που ήρθε η άνοιξη και μαζί με τη μέρα που μεγαλώνει, μεγαλώνει και η όρεξη για εξορμήσεις… τι καλύτερο από ένα ταξίδι βγαλμένο κατευθείαν από τις σελίδες των αγαπημένων σου βιβλίων;
Ρίξε μια ματιά στις προτάσεις που ακολουθούν και… pack your bags, sweetie! 🧳✈️
🌹«Αγκάθια και Τριαντάφυλλα» – Sarah J. Maas
✈️ Zermatt, Ελβετία
Αν ρωτήσεις έναν fantasy αναγνώστη ποιο είναι το Νο.1 μέρος που θέλει να επισκεφθεί, σου εγγυώμαι ότι η απάντηση θα είναι μία: Βελάρις. Σε περίπτωση που ζεις κάτω από πέτρα, η Βελάρις είναι μια κρυφή πόλη του Night Court στη σειρά βιβλίων «Αγκάθια και Τριαντάφυλλα» της Sarah J. Maas. Ονειρεμένα πανέμορφη, αλλά δυστυχώς… ανύπαρκτη. Don’t worry όμως, όλα τα ωραία έχουν και τα dupes τους και το Zermatt της Ελβετίας είναι ό,τι πιο κοντινό θα βρεις!
Με το Matterhorn, το επιβλητικό χιονισμένο βουνό στο background, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη και τα cozy vibes το βράδυ, το Zermatt μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες του βιβλίου. Οκ, μπορεί να μην πετύχεις τα bat boys, αλλά θα κάνεις σκι, θα χαζέψεις στα γραφικά μαγαζάκια και – ποιος ξέρει – όλο και κάποιος περαστικός θα φέρνει λίγο στον Ρίσαντ. A win is a win!
💔«Normal People» – Sally Rooney
✈️ Δουβλίνο, Ιρλανδία
Μπορεί το Normal People της Sally Rooney να είναι ένα κοινωνικό και coming-of-age μυθιστόρημα, αλλά έχει και μια από τις πιο πονεμένες ρομαντικές ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ. Σε πλήρη αντίθεση με το τοξικό romance plot, έρχεται η βασική τοποθεσία του βιβλίου: Δουβλίνο, come to the front!
Καθώς μεγάλο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται σε εκπαιδευτικό περιβάλλον, δεν γίνεται να μην επισκεφθείς το Trinity College, αναπολώντας τις (ελάχιστες) ευχάριστες στιγμές του Κόνελ και της Μαριάν. Όσο είσαι εκεί, μπορείς να το ζήσεις και λίγο dark academia με μια βόλτα στην Παλιά Βιβλιοθήκη και την έκθεση του Βιβλίου Kells. Αν είσαι και λίγο fantasy fan, μπορείς να αφήσεις τα δάκρυά σου στο πανεπιστήμιο και να επισκεφθείς το Κάστρο του Δουβλίνου. Και το βράδυ; Pub hopping στο Temple Bar, γιατί και οι ρομαντικές ψυχές χρειάζονται ένα ποτό μετά το emotional damage.
Και φυσικά, μην ξεχάσεις να ρίχνεις καμιά ματιά τριγύρω… γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πετύχεις τον Paul Mescal. 👀
🌟«Daisy Jones & The Six» – Taylor Jenkins Reid
✈️ Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Δεν υπάρχουν πολλά βιβλία ή συγγραφείς που κατοικούν σχεδόν μόνιμα στο κεφάλι μου, but that’s not the case όταν μιλάμε για την Taylor Jenkins Reid. Έχοντας γράψει το πλέον iconic «Οι Εφτά Σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο», καταπιάστηκε με τη θυελλώδη ιστορία του αμερικανικού συγκροτήματος “Daisy Jones & The Six”, αντλώντας έμπνευση από τους Fleetwood Mac και τη Stevie Nicks. Δεν έχει σημασία αν τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι προϊόν μυθοπλασίας – η Πόλη των Αγγέλων, που αποτελεί το φόντο για όλα της τα βιβλία, είναι πέρα για πέρα real και dream προορισμός.
Ταξίδι στο Los Angeles για βιβλίο που αφορά τη μουσική, γίνεται χωρίς συναυλία ή partying; Προφανώς και όχι! Οι fans της original ιστορίας μπορείτε να επισκεφθείτε το Troubadour (το μέρος που «ανακάλυψαν» τους The Six) και το The Whisky a Go Go (το κλαμπ που πήγαινε η Daisy).
Also, μην ξεχάσεις να δεις και τη σειρά πριν πας, καθώς θα σου δώσει τρελό inspo και θα σετάρει τέλεια το vibe!
🌾«Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών» – Suzanne Collins
✈️ Βερολίνο, Γερμανία
Έχοντας διαβάσει τη βασική τριλογία των Hunger Games σε ένα ταξίδι στη Βουλγαρία, νιώθω πως επηρέασε την εικόνα που είχα τόσο για την Κάπιτολ όσο και για την Περιοχή 12. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως οποιαδήποτε πόλη με κυρίαρχες αποχρώσεις του γκρι και του μπεζ – είτε εγκαταλελειμμένη είτε απλώς brutalist – θα μπορούσε άνετα να περάσει το bootcamp για σκηνικό.
Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτες ταινίες γυρίστηκαν κυρίως στη North Carolina. Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη ταινία του franchise, «Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών», το set μεταφέρθηκε σε έναν ευρωπαϊκό προορισμό: το Βερολίνο!
Με τη γκρι και μουντή αισθητική του, την αυστηρή αρχιτεκτονική και τα ιστορικά κτίρια, το Βερολίνο ταίριαξε τέλεια. Αν είσαι fan, βάλε στη λίστα σου μέρη όπως το Κρεματόριο Baumschulenweg (aka το εργαστήριο της Dr. Gaul) και τη Strausberger Platz (aka την πλατεία της Κάπιτολ). Αλλά don’t get fooled από τη σοβαροφάνεια, το Βερολίνο έχει να δώσει πολλά σε κάθε aspect. Από διασκέδαση έως φαγητό, είναι σίγουρο ότι «η τύχη θα είναι πάντα με το μέρος σας».
💐«Η κυρία Νταλογουέι» – Virginia Woolf
✈️ Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η OG εκπρόσωπος του «πάω για ένα silly little walk for my silly little mental health» δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την κυρία Νταλογουέι. Το μυθιστόρημα της Virginia Woolf ξεκινάει με την ομώνυμη πρωταγωνίστρια να βγαίνει ένα πρωί στο Λονδίνο για να αγοράσει λουλούδια για τη βραδινή κοσμική συγκέντρωση στο σπίτι της. Guess what, μπορείς κι εσύ να εξερευνήσεις το Λονδίνο κάνοντας τον περίπατο της Κλαρίσσα Νταλογουέι!
Με αφετηρία το Dean’s Yard δίπλα από το Big Ben, η Νταλογουέι αναφέρει πολλά σημεία της πόλης (π.χ. το Regent’s Park) μέχρι να φτάσει στη διασταύρωση της Bond Street με την Oxford Street. Για να γίνει ακόμα πιο fun το experience, μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου χάρτη διαβάζοντας το βιβλίο, ή απλώς γκούγκλαρέ το αν βαριέσαι σαν εμένα.
Όπως και να ‘χει, μην ξεχάσεις να πάρεις και μερικά λουλούδια για το απόλυτο vibe.
🍑«Call Me by Your Name» – André Aciman
✈️ Κρέμα, Ιταλία
I know for a fact ότι η σκηνή με τον Little Timmy Tim (ΤΙΜΟΤΕΕΕ ΣΑΛΑΜΕΕ) και το ροδάκινο στιγμάτισε πολλούς από εμάς. Πιστεύω όμως πως ήρθε η ώρα να το αφήσουμε πίσω μας και να ασχοληθούμε επιτέλους με τα πανέμορφα τοπία της ιταλικής επαρχίας που περιγράφει ο André Aciman.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα γεγονότα του βιβλίου λαμβάνουν χώρα στην παραλιακή πόλη της Bordighera, ωστόσο η ταινία είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένη στην επαρχιακή Crema. Είτε είσαι film lover και θες να κάνεις ποδήλατο στην εξοχή όπως ο Έλιο με τον Όλιβερ, είτε θες να οραματιστείς τις σκηνές του βιβλίου, η Ιταλία will never let you down ως προορισμός.
Αναζητώντας στο TikTok τον τίτλο του βιβλίου, θα βρεις άπειρα βίντεο με activities που μπορείς να κάνεις, όπως να βουτήξεις το βιβλίο σου στη Λίμνη Γκάρντα ή να επισκεφθείς το τουριστικό γραφείο στην πλατεία Duomo και να δεις τα original ποδήλατα! Ό,τι κι αν κάνεις, είναι ονειρεμένα somewhere in northern Italy.
💦«Deep End» – Ali Hazelwood
✈️ Στοκχόλμη, Σουηδία
Στο νέο βιβλίο της Ali Hazelwood, το love interest έχει όνομα Lukas Blomqvist, καταγωγή από τη Σουηδία και είναι Ολυμπιονίκης κολυμβητής με kinky διαθέσεις στο κρεβάτι. Παρότι η πλοκή διαδραματίζεται στο Stanford της Αμερικής, όλο το βιβλίο φωνάζει «Σουηδία γίναμε»! Ειδικά εκεί όπου η Scarlett τα μπλέκει με τον πρώην της φίλης της (χωρισμένοι μόλις κάτι 24ωρα, btw), με τις ευλογίες της τελευταίας! Δε με πείθεις ότι η καταγωγή του πρωταγωνιστή ήταν τυχαία. 😏
Οι αναφορές στην ευρωπαϊκή χώρα είναι αρκετές για να σου δημιουργήσουν την ανάγκη για ένα ταξίδι, ενώ αν θες να ξεκαθαρίσεις μια και καλή τι σημαίνει αυτό το ‘fika’ επιτέλους, τότε πρέπει να το βιώσεις από πρώτο χέρι στη γενέτειρα της συγκεκριμένης συνήθειας.
✨«Το λάθος αστέρι» – John Green
✈️ Άμστερνταμ, Ολλανδία
Oversharing alert: Το πρώτο βιβλίο που με έκανε να κλάψω ήταν «Το λάθος αστέρι». Αν και παράξενο experience το να διαβάζεις John Green στο δημοτικό, θεωρώ ότι έπλασε τη λογοτεχνική μου προσωπικότητα και πυροδότησε από τότε την ανάγκη μου να επισκεφθώ το Άμστερνταμ.
Αν είσαι loyal φαν του Green, σίγουρα θυμάσαι την σκηνή που ο Ογκάστους και η Χέιζελ ταξιδεύουν στο Άμστερνταμ για να γνωρίσουν από κοντά έναν συγγραφέα. Φτάνοντας εκεί και βλέποντας την πόλη, είχαν καθίσει σε ένα παγκάκι το οποίο υπάρχει κανονικά και μπορείς να το επισκεφθείς IRL στη Leidsegracht 4, για να πάρεις λίγη από τη μαγεία της ταινίας.
Βέβαια δεν θα πας στο Άμστερνταμ απλά για να κάτσεις! Στα 2-3 στενά απόσταση βρίσκεται το Van Gogh Museum, το μοντέρνο Stedelijk Museum, αλλά και το σπίτι της Άννας Φρανκ, όπου έγινε και μια από τις πιο emotional σκηνές της ταινίας. Τι περιμένεις; Πάρε χαρτομάντηλα και καλή πτήση!
🦇«Δράκουλας» – Bram Stoker
✈️ Τρανσυλβανία, Ρουμανία
Πριν από τον Bill Skarsgård, τον Κόμη Όρλοκ και τον Bram Stoker, υπήρχε ο Βλάντ ο Παλουκωτής – ο πραγματικός «Κόμης Δράκουλας», που ενέπνευσε τον διάσημο ήρωα τρόμου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα «θύματα» της cancel culture, μιας και η φήμη λέει πως έπινε το αίμα κοριτσιών για να παραμείνει νέος. Η εικόνα του αιμοβόρου βαμπίρ που κατοικεί στο Κάστρο Μπραν δημιουργήθηκε έπειτα καθαρά για λόγους… marketing.
Αυτό δεν αναιρεί το σκοτεινό vibe της Τρανσυλβανίας, με τα Καρπάθια Όρη, τις ομιχλώδεις διαδρομές και τους αστικούς θρύλους να απογειώνουν το goth aesthetic. Εκτός από το Κάστρο Μπραν, μπορείς να επισκεφθείς και τα υπόλοιπα αμέτρητα κάστρα και να τρέξεις δραματικά στους διαδρόμους σαν μια άλλη μεσαιωνική πρωταγωνίστρια.
Όσο για τις ανατριχιαστικές περιγραφές του Stoker, don’t take them too seriously. Με λίγο σκόρδο και έναν σταυρό, θα τη βγάλεις σίγουρα καθαρή.
🌞«Χαρούμενο Μέρος» – Emily Henry
✈️ Τσίνκουε Τέρρε, Ιταλία
Στην ερώτηση: «Ποιο είναι το Roman Empire σου;», η απάντησή μου θα είναι πάντα το «Χαρούμενο Μέρος» της Emily Henry. Η ποιητική και προσεγμένη γραφή της Henry είναι ένας συνδυασμός του καλοκαιρινού aesthetic που βλέπεις στο Pinterest με ένα σαρωτικά γλυκό romance. Και αν ήταν χώρα, θα ήταν αναμφίβολα η Ιταλία.
Μετά από αρκετή αναζήτηση – και αφού η original τοποθεσία του βιβλίου στο Maine δεν μου έκανε – ανακάλυψα ένα μέρος στην Ιταλική Ριβιέρα που είναι ο ορισμός του καλοκαιριού και, κατ’ επέκταση, του «Χαρούμενου Μέρους», το Τσίνκουε Τέρρε.
Πρόκειται για πέντε παραθαλάσσια χωριά στην περιοχή της Liguria, με χρωματιστά σπίτια, αμπέλια, προβλήτες με βαρκούλες ψαρέματος και trattorias που σερβίρουν πεντανόστιμα θαλασσινά. Αν λάβεις υπόψη και το φεστιβάλ αστακού που περιγράφεται στο βιβλίο, τότε μπορείς να πεις πως έχεις ζήσει σαν χαρακτήρας της Emily Henry.
Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ τώρα κάπως θέλω να παρατήσω τα πάντα, να πάρω ένα βιβλίο και να χαθώ σε μια παραλία στην Ιταλία. Ή σε μια γωνιά του Δουβλίνου. Ή στο κάστρο του Δράκουλα. You get the point. 😎
Κάπου εκεί έξω, μια ιστορία σε περιμένει να τη ζήσεις. Κλείσε εισιτήρια και… χαβ φάαν! 🤪


















