ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μεγάλη η ανάγκη των επιχειρήσεων για απόφοιτους Πληροφορικής και Επικοινωνιών!

Σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν πού βρίσκεται το μέλλον!

Neopolis Team

18 Ιουλίου, 2023

Η χθεσινή μέρα ήταν η τελευταία για να υποβάλουν οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό τους, οπότε ό,τι σχολή βάλατε, βάλατε. Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις επιλογές σας, εκτός κι αν σκέφτεστε ήδη να ξαναδοκιμάσετε του χρόνου. Τότε μάλλον θέλετε να γνωρίζετε πως στην πληροφορική βρίσκεται το μέλλον και πως η αγορά «παρακαλάει» για απόφοιτους με γνώσεις που ταιριάζουν στην εποχή, μιας και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν τομέα που εξελίσσεται συνεχώς και δεν μπορείς να παραμένεις στάσιμος.

Διάβασε κι αυτό

Περιζήτητοι αλλά λίγοι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής των ελληνικών πανεπιστημίων!

Μιλώντας στην ολομέλεια της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Καστοριά, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι φοιτητές στους τομείς τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών από το 3,5% του συνόλου στο 6%, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε ακόμα πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 85% για την ακρίβεια, των επαγγελμάτων που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις το 2030 δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί πλήρως, ενώ το απόθεμα των σημερινών γνώσεων που έχουν τα νέα στελέχη θα θεωρείται ξεπερασμένο σε 3 χρόνια.

Ο σχεδιασμός για τα βιομηχανικά διδακτορικά ξεκίνησε με τη δική μας υποστήριξη πολύ πριν από τον πρόσφατο νόμο, αλλά προχωράει πλέον σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Αρκετά μέλη του ΣΕΒ προχωρούν σε στενότερες συνεργασίες με τα πανεπιστήμια. Στελέχη του ΣΕΒ πραγματοποιούν τακτικές διαλέξεις σε φοιτητές. Στην έρευνα και καινοτομία, ήδη υπάρχουν spin-offs που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΣΕΒ για τη διασύνδεσή τους με επιχειρήσεις.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας επιχειρήσεων-πανεπιστημίων, ο κ. Ξηρογιάννης ανέδειξε τρεις προτεραιότητες:

Γεφύρωση της απόστασης μεταξύ των εξαιρετικών επιδόσεων των Ελλήνων ερευνητών στα ανταγωνιστικά προγράμματα (6η θέση στην ΕΕ) και των περιορισμένων επιδόσεων στο μετασχηματισμό της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα στις επιχειρήσεις (20οι στην ΕΕ).

Αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης, η οποία πρέπει να ενταχθεί ως υποχρεωτική οργανική διαδικασία στα περισσότερα πτυχία STEM, κάτι που θα διευκολύνει τη μετάβαση των νέων στην απασχόληση.

Επικαιροποίηση του χάρτη αλλά και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, εκκινώντας από την ξεκάθαρη ανάγκη να αυξήσουμε το 3,5% των εισακτέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο 6%, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες Αθήνας: Χωρίς κλιματισμό έβγαλαν τον καύσωνα 1500 φοιτητές, τους λες και survivors!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα μισά ελληνικά παν/μια δε συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, κάτι έχουμε καταλάβει!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET